Ha aggaszt az őszülés, itt az ideje, hogy megpróbálj lazítani. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy a túl sok stressztől valóban megőszülünk.

A New York-i Egyetem munkatársai a Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatásukban dr. Mayumi Ito vezetésével felfedezték, hogy a hajszínünkért felelős sejtek túlzott mértékű stresszbehatás következtében eltűnnek. Ráadásul ezek a sejtek - az érintettek legnagyobb bánatára - nagy valószínűséggel már sosem térnek vissza.

A kutatók abból indultak ki, hogy amikor az emberi test megsérül, a melanintermelésért felelős őssejtek a szőrtüszőkből a bőrbe kerülnek, hogy megpróbálják korlátozni a károsodást. Egérkísérletük azt mutatta, hogy a szín ugyanilyen kiürülése következett be akkor is, amikor az állatokat stresszhormonoknak tették ki. A szakértők azt is hozzátették, hogy ez arra is magyarázatot ad, miért okoz a stressz olyan pigmentációt, amitől a bőr sötétebbnek látszik.

Forrás: Thinkstock

A New York-i Egyetem kutatói szerint bizonyítható, hogy a stressz hatására a melanin "elvándorolhat" a szőrtüszőkből a bőrbe. "Úgy véltük, érdekes lenne megvizsgálni, vajon a túlzott stressz elősegíti-e ezt a szélsőséges elvándorlást. A stresszhormonok közismerten elősegítik a bőr pigmentációját, mégis paradox módon és a közhiedelem szerint az őszülést is elősegíti. Eredményeink végre rávilágítanak a stresszhormonok és az őszülés közötti összefüggésre."

A kutatók azt remélik, hogy az eredmények ismeretében olyan új gyógyszereket lehet majd kifejleszteni, amik ellensúlyozzák a túlzott stressz bizonyos hatásait, melyek elsősorban a rendkívül stresszes állásokban dolgozó embereket érintik.

Ezt figyelik a Facebook profilodon a munkaadókhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130716-gyakran-felreismerik-a-jelolteket-a-munkaadok-a-facebook-profil-alapjan.html Élet egy koreai kényszermunkatáborbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130418-vegignezte-ahogy-megolik-az-anyjat-elet-egy-koreai-kenyszermunkataborban.html Meddig tűrjük a munkahelyi terrort?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130320-munkahelyi-terror-hogyan-kezeljuk-a-konlfiktusokat-csernus-valaszol.html Így vedd rá a családot a házimunkára!http://www.life.hu/hazitunder/20121019-szoktasd-hazimunkara-a-csaladot.html Pénzzel jutalmazni a jó jegyeket és a házimunkát - Jót teszünk vele?http://www.life.hu/hazitunder/20121018-nevelesi-tanacsado-jo-dolog-penzzel-jutalmazni-a-jo-jegyeket-es.html 17 éve él egy német asszony pénz nélkül - Boldogabb, mint amikor volt pénze és munkájahttp://www.life.hu/hazitunder/20120918-17-eve-el-penz-nelkul-heidemarie-schwerme-egy-nemet-asszony.html A világ legveszélyesebb munkáihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120906-a-vilag-legveszelyesebb-munkai.html