Akik krónikus fáradtságról (CFS) panaszkodnak, azok akkor is fáradtnak érzik magukat, ha valójában kellő ideig aludtak és a szervezetüknek kipihentnek kellene lennie. A Life.hu Benke Rita természetgyógyász segítségével listázta a krónikus fáradtság okait és a megoldási módokat.

A krónikus fáradtságban szenvedők már akkor is fáradtak, amikor felébrednek reggel, fáradtak minimális munkavégzés, vagy akár egy bevásárlás után is. Ezek a betegek állandóan és minden élethelyzetben fáradtak. Kimerültnek és erőtlennek érzik magukat a munkához, a sporthoz, sőt a szexhez is.

Ennek a súlyos és életkedv-vesztéshez is vezető betegségnek azonban nagyon is kézzel fogható okai vannak, amelyek kiderítése után van mód a betegség, a krónikus fáradtság felszámolására.

Forrás: Thinkstock

A krónikus fáradtság okai 

- Túl sok feladat - zsúfolt "élet". Ezen nincs mit magyarázni, ha hosszú távon több feladatot vállalsz, mint amennyivel képes vagy megbirkózni, akkor folytonos idő- és energiaveszteséggel kell számolnod.
- Túl sok koffein - ha pihenés és alvás helyett koffeinnel próbálsz talpon maradni, akkor öngólt rúgsz.
- Anémia - vagyis vérszegénység. Ennek kiderítése szakember feladata, de valószínűleg ha állandó fáradtságra hivatkozva kérsz egy laborvizsgálatot, erre gyorsan fény derülhet.
- Nem diagnosztizált fertőzés - lehet akár egy húgyúti fertőzés is, esetleg egy kullancscsípés nyomán fellépő kór. Ha sokáig tartó fáradtsággal küzdesz és nem leled az okát, fordulj orvoshoz.
- Fibromyalgia - ez a betegség a súlyos izületi fájdalmak mellett állandó kimerültségérzéssel jár.
- Pajzsmirigy-alulműködés - a krónikus fáradtság vezető tünet a haj- és bőrproblémák, a nyakfeszülés, a torok "gombóc érzése", valamint a hangulatingadozások mellett.
- Ételallergia - a haspuffadás, hasfájás, hányinger, fejfájás mellett itt is megjelenhet a kimerültség érzése.
- Alvási aphnoe - a kialvatlanság érzése, teljesítménycsökkenés, koncentrációs zavarok mellé társulhat a krónikus fáradtság érzése is.
- Depresszió - hangulatingadozások, vagy tartós életkedvcsökkenés, motiválatlanság, az értéktelenség érzése és az a bizonyos fáradtság jelenhet meg más tünetek mellett depresszió esetén.
- Helytelen táplálkozás - amikor olyan élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe hosszú időn keresztül, amelyek élettelenek (hetekig tárolt gyümölcs, zöldség), különféle állományjavítókat, tartósítókat, ízfokozókat, antibiotikumokat, hormonokat (húsok, hentesáruk) tartalmaznak és a túlságosan húscentrikus étkezés. Egy ponton túl a szervezetünk allergiás, érzékenységi tüneteket produkál, majd különféle megmagyarázhatatlan, kisebb-nagyobb betegségek tünetei jelennek meg, és ha még mindig nem figyelünk oda, akkor következik a CFS.
- A mozgásszegény életmód, a rossz minőségű, kevés alvás, a természettől elrugaszkodott nagyvárosi élet, sőt a szintén városias elidegenedés (mikor még a közvetlen szomszédunkat sem ismerjük), a magányos, csak önmagunkról szóló élet (amikor mégis önismereti problémákkal küzdünk), a csak a munkáról szóló napok mind az okok közé sorolhatók.

 

Forrás: Thinkstock
Gyerekkori trauma is lehet az ok
Az Archives of General Psychiatry című amerikai orvosi folyóiratban közölt tanulmány szerint a gyermekkorban elszenvedett lelki és fizikai traumák hatszorosára növelik a felnőttkori krónikus fáradtság valószínűségét. A kutatásban egy közel 20 ezres felnőtt mintából több mint száz (113) krónikus fáradtságban szenvedő beteget választottak ki. A kontrollcsoport pedig 124 egészséges alanyból állt. A kísérleti alanyokat először kérdőíves módszerrel vizsgálták, majd olyan szempontból végeztek vizsgálatokat, hogy fellelhetők-e náluk depressziós, szorongásos, vagy poszttraumás tünet, illetve mérték a nyáluk kortizolhormon-szintjét, ami a stresszreakció egyik megbízható mutatója.
Kiderült, hogy azok az alanyok, akik gyermekkorukban lelki vagy fizikai, esetleg szexuális erőszakot szenvedtek el, hatszor magasabb arányszámban mutatták a krónikus fáradtság jeleit.

 A krónikus fáradtság elleni természetes módszerek 

Az okok tisztázása után természetesen a diagnózisnak megfelelő terápia alkalmazása lehet a legjobb megoldás a fáradtság legyőzésére, de mellette érdemes még néhány trükköt bevetni.

- Mozgás: ellentmondásnak tűnhet, pedig nem az. A rendszeres mozgás pozitív módon emeli a szervezet boldogsághormonszintjét. Ez pedig újabb aktivitásra, működésre, cselekvésre sarkall, legyőzve a fáradtság érzését.
- Lazító gyakorlatok - a jóga és a legkülönfélébb meditációs gyakorlatok azoknak a prolémáknak az elengedésében segíthet, amelyek esetleg hangulatingadozást vagy depressziót okoznak, illetve segíthetik a szervezet ellazulását, "megpihenését", elősegítik a jó és nyugodt alvást is.
- Masszázs, reflexológia, fülakupunktúra, "szeretetmasszázs" - utóbbiak különösen fontosak, hiszen az egész embert teszik rendbe testileg, lelkileg, energetikailag és fizikailag is. Ráadásul a magányos, elszigetelt ember számára egy másik ember érintése, akár reflexológiáról, akár a szeretmasszázsról is legyen szó, rendkívül fontos üzenetet hordoz önmaga elfogadását és szeretését illetően is.
- Személyre kell szabni a táplálkozást, mozgást, alvásritmust - amelyhez ne szégyelld szakember segítségét kérni felkészült természetgyógyász, dietetikus, mozgásterapeuta, vagy súlyos esetben egy orvos személyében.

A már kialakult krónikus fáradtság szindrómát (CFS) komolyan kell venni, mert szerteágazó irányban sok komoly betegségnek lehet kiindulási forrása.