Nyugat-Afrika halál Ebola-járvány WHO Spanyolország USA ebola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt az Ebola-vírussal megfertőzödött spanyol misszionárius. Nyugat-Afrikában már több mint ezer halálos áldozata van a járványnak. A WHO korábban egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

Ebola-vírus okozta fertőzésben elhunyt kedd reggel az a spanyol misszionárius, aki Afrikában fertőződött meg a járvánnyal - jelentették be a spanyol egészségügyi hatóságok. Miguel Pajarest reggel 9 óra 28 perckor érte a halál - tudatta a madridi III. Károly kórház szóvivője. A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg, ahol misszionáriusként dolgozott - írja az MTI.

Így szállították a spanyol beteget a reptérről a kórházba Forrás: AFP/Inaki Gomez

A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint a férfi a hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel. A kórház ezt nem erősítette meg.

Közben meghaladta az ezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma – jelentette az Egészségügyi Világszervezet hétfő este. Az augusztus 9-i összefoglaló szerint a vírusfertőzés miatt összesen 1013-an haltak meg az érintett - nyugat-afrikai – országokban – tudósít az Origo.

Forrás: AFP

Múlt csütörtöktől szombatig 52-vel nőtt a halálos áldozatok száma: 29-en Libériában, 17-en Sierra Leonéban, 6-an Guineában hunytak el. Az összes megbetegedések száma 1848-ra emelkedett.
Ez a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A végső stádiumában vérzéses Ebola ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek fele meghal.

A libériai vezetés hétfő éjjel bejelentette, az USA jóváhagyta azt a kérését, hogy küldjenek mintaadagokat egy amerikai kísérleti gyógyszerből. A gyógyszert a WHO szakértője juttatja el rendeltetési helyére.

Az USA-ban egy ebolás férfit kezelnek, aki korábban Nyugat-Afrikában járt.

Ebola-gyanús esetek Angliában, Németországban és Romániában is előfordultak már.

A WHO nemzetközi veszélyhelyzetnek minősítette a nyugat-afrikai Ebola-járvány terjedését és rendkívüli intézkedéseket sürgetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.