Meghalt az Ebola-vírussal megfertőzödött spanyol misszionárius. Nyugat-Afrikában már több mint ezer halálos áldozata van a járványnak. A WHO korábban egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

Ebola-vírus okozta fertőzésben elhunyt kedd reggel az a spanyol misszionárius, aki Afrikában fertőződött meg a járvánnyal - jelentették be a spanyol egészségügyi hatóságok. Miguel Pajarest reggel 9 óra 28 perckor érte a halál - tudatta a madridi III. Károly kórház szóvivője. A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg, ahol misszionáriusként dolgozott - írja az MTI.

Így szállították a spanyol beteget a reptérről a kórházbaForrás: AFP/Inaki Gomez

A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint a férfi a hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel. A kórház ezt nem erősítette meg.

Közben meghaladta az ezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma – jelentette az Egészségügyi Világszervezet hétfő este. Az augusztus 9-i összefoglaló szerint a vírusfertőzés miatt összesen 1013-an haltak meg az érintett - nyugat-afrikai – országokban – tudósít az Origo.  

Forrás: AFP

Múlt csütörtöktől szombatig 52-vel nőtt a halálos áldozatok száma: 29-en Libériában, 17-en Sierra Leonéban, 6-an Guineában hunytak el. Az összes megbetegedések száma 1848-ra emelkedett.
Ez a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A végső stádiumában vérzéses Ebola ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek fele meghal.

A libériai vezetés hétfő éjjel bejelentette, az USA jóváhagyta azt a kérését, hogy küldjenek mintaadagokat egy amerikai kísérleti gyógyszerből. A gyógyszert a WHO szakértője juttatja el rendeltetési helyére.

Az USA-ban egy ebolás férfit kezelnek, aki korábban Nyugat-Afrikában járt. 

Ebola-gyanús esetek Angliában, Németországban és Romániában is előfordultak már.

A WHO nemzetközi veszélyhelyzetnek minősítette a nyugat-afrikai Ebola-járvány terjedését és rendkívüli intézkedéseket sürgetett.