Üsd ki a betegséget! Öt természetes módszer nátha esetén

Forrás: Thinkstock -
betegség gyógymódok egészség nátha módszerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha korábban jól felkészítetted az immunrendszered, könnyen túlléphetsz a náthán. Azonban a tervezettnél mégis lassabban múló fránya megfázásnál nem árt egy kis természetes segítség. A Life.hu összegyűjtött öt házi módszert, melyek segítenek leküzdeni a betegséget.

Korábbi cikkeinkben csokorba szedtük már, hogyan készülhetsz fel előre a hidegebb időszakra, milyen szerekkel védekezhetsz, ha már elkapott a nátha, valamint hogy milyen szövődmények alakulhatnak ki, ha nem megfelelően kúrálod magad. Ha azonban úgy ítéled meg, nem kell rögtön orvoshoz vagy a gyógyszertárba rohannod, az alábbi természetes gyógyító módszerekkel segíthetsz magadon.

Forrás: Thinkstock

1. Párásíts kakukkfűvel!

A keserűsós fürdő jótékony hatásairól itt írtunk már korábban, de nem ez az egyetlen olyan készítmény, amely a vízbe öntve enyhíti a nátha tüneteit. Az illóolajos fürdők is jó megoldást nyújtanak, ha egy pohár tejbe csöpögtetsz 10 cseppet, és ezt öntöd a fürdővizedhez. A keletkező párával a gyógyító anyagok megnyugtathatják a tüdődet, és segítenek megszüntetni az orr dugulását is. (A homoktövis narancssárga termése például tízszer annyit C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A magból préselt olaj gyógyszertárban kapható.)

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ajánlatunk a kakukkfű, amely bizonyítottan gyorsítja a gyógyulást. Főzz le jó erősre két bögrényi kakukkfűteát, és öntsd a vízhez. Ezután legalább húsz percig maradj a kádban, és végy mély lélegzeteket. Fontos, hogy az ilyen fürdők után gyorsan visszabújj az ágyadba.

2. Propoliszra fel!

Azt már eddig is tudhattad, hogy a propolisz, vagy más néven méhszurok, a kaptár falának ragacsos építőanyaga, melyet a méhek állítanak elő a fák gyantájából. B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokat tartalmaz, görcsoldó hatású, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, emellett tele van ásványi anyagokkal, aminosavakkal, enzimekkel, flavonoidokkal, és még baktériumölő farulsavat is tartalmaz. Eszedbe jut olyan antibiotikum, amely mindezekre egyszerre képes? Ugye, hogy nem.

Amennyiben nem vagy allergiás rá, adagold a langyos teádhoz a propolisszal kevert mézet, de figyelj arra, hogy egy nap maximum 20 milligrammot vigyél be a szervezetedbe. Meglátod, meghűlésre, náthára, torokfájásra, légcsőhurutra és még az influenza kezelésére is tökéletesen alkalmas.

Forrás: Thinkstock

3. A gyógyitalok segítenek

Ha már szóba került a teázás és a méz gyógyító hatása, nem árt tisztázni, hogy pontosan melyik teafüveket is érdemes bevetned a nátha elleni harcban. A mézes tea alapjának kiváló a bodza, a borsmenta, a cickafark, a citromfű és a jól ismert kamilla is. Fontos megjegyezni, hogy a meleg italokon túl is szükséges a folyadékpótlás, mivel a betegség során az izzadáskor elvesztett vizet pótolni kell.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A teákon túl készíts különböző főzeteket is. Ha például két evőkanál szárított hársfavirágot forrázol le fél liter forró vízzel, majd hagyod állni tíz percig és leszűröd, a nátháddal, a köhögéseddel és a lázaddal is csodát tehet.

4. A legyőzhetetlen gyömbér

Ha már szó esett gyógyfőzetekről, akkor muszáj említést tenni a gyömbérről is. A gyömbér amellett, hogy jót tesz az emésztésnek, megfázásra is kiváló. Egy mokkáskanál frissen lereszelt gyömbérre önts forró vizet, pár perc elteltével pedig ízesítsd mézzel, majd pedig melegen fogyaszd el! Hányinger csillapítására is ajánlott, a nyersen lereszelt gyömbér kis mennyiségben ugyanis remekül enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Hogyha a betegségtől már fáj a fejed is, készíthetsz kenőcsöt egy fél teáskanálnyi őrölt gyömbérporból és kevés vízből. Ezt a keveréket kell a homlokodra kenned. Ekkor erős, égető érzést fogsz érezni, de ez semmiféle következménnyel nem jár, a fejfájást azonban elmulasztja.

5. A harcos fokhagyma

Mint ismeretes, a fokhagyma a természetgyógyászok első számú csodaszere, mivel felvértezi a szervezetedet a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Gyógyhatását a benne található kénvegyületnek köszönhetjük, ez a felelős egyébként a kellemetlen leheletért is. Bármilyen formában fogyaszthatod, de akkor a legjobb, ha nyersen eszel belőle. Ilyenkor ugyanis azonnal kitisztítja a légutakat.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Készíts különleges, fokhagymás szirupot. A finomra aprított fokhagymát keverd el fél liter forró vízzel és mézzel, majd legalább tíz órát hagyd állni. Az így kapott szirupból naponta háromszor egy teáskanálnyit vegyél be!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.