Egy érdekvédelmi csoport összehívott 5 férfit, akiknek fogalmuk sem volt, mit jelent a rövidítés: FGM. A reakciójuk mindent elárul.

„Ma az FGM-ről fogunk beszélni. Tudjátok, mi az FGM?" – ezzel a mondattal indul a SafeHands for Mothers nevű érdekvédelmi csoport által készített videó, amelyben mind az 5 fiatal férfi nemmel felel a kérdésre.

Forrás: Youtube

FGM – az angol Female Genital Mutilation rövidítése, amely magyarul a női nemi szerv csonkítását jelenti. Ezután egy dokumentumfilmet mutatnak mind az 5 férfinek, hogy valójában mit is takar ez a fogalom a gyakorlatban. (A SafeHands for Mothers szerint a videó a reakciókat mutatta, az áldozatokat nem.) A döbbent és elszörnyedt nézők reakciója magáért beszél. 

Országok, ahol a legrosszabb nőnek lenni
Erőszak, csonkítás és prostitúció – a Life.hu ITT gyűjtötte össze azt a 10 országot, ahol a legnehezebb dolog nőnek lenni.

„Ez egyszerűen barbár" – rázza a fejét az egyikük. „Tehetetlennek éreztem magam. Úgy éreztem, nem tudok segíteni" – hallatszik egy másik férfi hangja a videóban. „Amit most tudok, az az, hogy nemet mondok a női nemi szerv csonkítására" – összegzik. A teljes videót alább tekintheted meg:

A kampány mottójául is szolgáló mondat arra a brutális szertartásra mond nemet, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mára 125 millió nőt és lányt érintett eddig világszerte. A témáról bővebben ITT olvashatsz.