Egész télen takargatjuk, bár attól még feszül, fáj és duzzad a visszeres láb. Tavasszal azonban nem csak a fájdalom jelentkezik, de újra előtérbe kerül a láb szépsége is. De mit tududnk egyáltalán a visszerekről, és amit tudunk, azt valóban jól gondoljuk?

Íme néhány igazán beszédes (és éppen ezért veszélyes) tévhit a visszeres tágulatokról.

1. Nem szép ugyan, de nem veszélyes

Sajnos ez a kijelentés nem igaz. A visszerek nem csak esztétikai problémát jelentenek, egészségügyi kockázata is van a visszeres állapotnak.A kezdetben csak kellemetlen nehézláb érzés után ugyanis súlyos esetben akár lábszárfekély léphet fel vagy mélyvénás trombózis is kialakulhat, amely tüdőembóliával is társulhat.

Forrás: Thinkstock

2. Várandósság alatt természetes, majd elmúlik

Gyakran valóban a várandósság során jelentkezik először a visszér, és hátterében hormonális változások, valamint  a magzat súlya miatt a medence vénáira háruló jelentős nyomás áll. Ezek azonban nem jelentik azt, hogy a szülést követően, a helyrebillent hormonháztartás, valamint a plusz súly megszűnésével automatikusan megszűnik a panasz. Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a tüneteket se a várandósság alatt, se azt követően. Fontos, hogy szakember is lássa a visszeres végtagot és döntsön a kezelésről, mielőtt súlyosabbá válna a probléma.

3. Csak az idős emberek betegsége

Egyértelműen nem igaz. nem csak az előbb említett terhességi visszerek jelentkezése mond ennek ellent, de várandósság nélkül is jelentkezhet, már egészen fiatal életkorban a betegség. természetesen egy bizonyos életkor után gyakoribbak lehetnek a panaszok, de genetikai hajlam esetén , akár már egy húsz éves fiatalembernél is feltűnhetnek a visszértágulatok. Nem megfelelő életmóddal - állómunka, nagy megeröltetéssel járó sport, jelentős túlsúly - esetén még korábban jelentkezhet a visszér az arra hajlamos fiataloknál.

4. Bekenem - elmúlik

Sok érintett nő vágyna ere a remek megoldásra, de a fenti kijelentés sem igaz: ugyan számtalan igazán jónak számító és hatékony krémmel vehetjük fel a küzdelmet a viszzeres panaszokkal szemben- az alapproblémát egyetlen visszér krém se szünteti meg teljesen. Ennek ellenére érdemes megkeresni a legmegfelelőbbet, mert a láb duzzanatát és a fájdalmakat enyhíthetik a visszér készítmények úgy,, hogy az ereket is erősítik egy bizonyos határon belül.

Forrás: Thinkstock

5. Szinte elviselhetetlen a műtéttel jár fájdalom

Néhány évtizede még rémhírek keringtek a visszérműtétekről, sokan panaszkodtak a fájdalomra és a hosszadalmas felépülési folyamatra. Szerencsére ez ma már nem igaz: kifejezetten gyengéd és nagyon hatékony műtéti módszerekkel lehet megszüntetni a visszeres problémát.