Mi történik a testeddel szakításkor? Íme, a tudományos magyarázat

Forrás: Thinkstock -
kémia szeretet szerelem szervezet test szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szerelem valóban úgy hat ránk, akár a drog: az I Fucking Love Science által lehozott tanulmány szerint szerelmi csalódás után ugyanazokat a tüneteket produkálja testünk, mint elvonáskor, sőt, akár fizikai fájdalmat is érezhetünk.

Elveszíteni valakit, akit szeretünk, szó szerint megviseli a szervezetünket. Az I Fucking Love Science által lehozott rövid kis videóban kitérnek arra, hogy szakítás után a szerelem során termelődött boldogsághormonok szintje lecsökken, helyette pedig beindul a stresszhormonok, az úgynevezet kortizol termelődése.

Forrás: Thinkstock

Ez a hormon okolható a szorongásért, a rosszullétekért, a hízásért, a fejfájásért és sok más egyéb, szakítás után is fellépő tünetért is. A szétválás a szívünket is ugyanúgy megviseli: "összetört szív-szindróma" esetében olyan hormonok termelődnek, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják szívünk működését. Azoknál, akik elhunyt szerettüket gyászolják, megnövekszik a szívroham kialakulásának kockázata. A teljes videót alább tekintheted meg:

The science of heartbreak.

Közzétette: I fucking love science – 2016. február 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.