Mondta Napóleon, amikor az alvási szokásairól faggatták. A korán kelés és a kevés alvás felnőttkorunkban akaratlanul az életünk részévé válik, több kutatás szerint a mentális és egészségi problémák egy része erre vezethető vissza. Egy brit kutatócsoport a közelmúltban megerősítette azt, amit mindannyian tudunk: ha kilenc óra előtt kell beérnünk a munkahelyünkre, az felér egy kínzással! 

Paul Kelley, az alvással kapcsolatos kutatást végző Oxford University kutatója szerint a társadalmunk kialvatlanságtól szenved, ez hosszú távon a szervezet érzelmi és fizikai teljesítőképességét is befolyásolja. A átlagban 9 óra munka, 5 óra alvás aránya igencsak rosszat tesz a hangulatnak és a mentális egészségnek. Éppen ezért nem furcsa, hogy a kutatók eddig is szoros összefüggést mutattak ki az alváshiány és a túl korán kezdődő iskolai vagy munkanappal. A munkaerőpiac 18–34 év közötti évükben járó dolgozói alkotják azt a közösséget, aminek tagjait leginkább érinti a szenvedés vagy az átállás problémája.

Forrás: Thinkstock

A kutatók gyermekeket, serdülőket tanulmányoztak, hiszen az ő cirkadián ritmusuk (más néven biológiai órájuk) még nem állt át a felnőttkorban igencsak gyakori korán kelésre. A hosszú távú alváshiány után sokan ugyanolyan fajsúlyos problémákat tapasztaltak, mint depresszió esetén: a koncentráció hiánya, fokozott stressz és nagyobb étvágy (ezáltal a hízás). A 2015-ös tanulmányban azt is leírják, hogy egy tízéves gyerek átlagban 8.30-kor, egy tizenhat éves serdülő 10-kor, egy egyetemi hallgató agya pedig 11 órakor kezd összpontosítani.

Dr. Kelley szerint a krónikus alváshiány és a korán kelés a szervezet számára a kínzással egyenlő, így globális szinten kellene megváltoztatni az iskolák és a munkahelyek kezdési időpontjait, hogy azok illeszkedhessenek az emberek természetes biológiai órájához. 

Forrás: Giphy
Akik kevéssel is beérték
Az egykori politikus, Margaret Thatcher híres volt arról, hogy csak négy órát aludt éjszaka, ám fáradtságát napközbeni csendes pihenőkkel enyhítette.
Barack Obamának hat óra is elég ahhoz, hogy kialudja magát.
Amikor Napóleont kérdezték arról, hogy mennyit érdemes aludni, állítólag így válaszolt: „Hat órát alszanak a férfiak, hetet a nők és nyolcat a bolondok."
A hadvezér bizonyára bolondnak titulálta volna Einsteint, aki éjszakai tízórás alvása után olykor még napközben is elszenderült.

Alvási fázisok

Dr. Svejkovszky Ádám háziorvos már egy korábbi cikkünkben mesélt arról, hogy hullámvasútként kell elképzelnünk az alvási mintákat. Erről ITT írtunk. 

Egy alvási fázis hossza nagyjából kilencven perc, egy éjszaka alatt 5-6 ilyen ciklus figyelhető meg. A REM (azaz rapid eye movement - gyors szemmozgás) szakaszok az alvásidő 20 százalékát teszik ki. Ilyenkor az agy hasonlóan viselkedik, mint éber állapotában, gyors szemmozgás, álmok és lazult izmok jellemezik ezt a fázist.

A non-REM néven ismert alvási fázisok az alvásidő 80 százalékát teszik ki, amely négy szakaszra osztható:

  • 1. stádium: a szendergés ideje, nincs pislogás, lassul a szemmozgás
  • 2. stádium: a felületes alvás időszaka, ekkor már megszűnik a szemmozgás, a test teljesen ernyedt
  • 3. stádium: a közepesen mély alvás szakasza
  • 4. stádium: a mély alvás fázisa 
Forrás: Thinkstock
5 dolog, amit megtehetsz a nyugodtabb alvás érdekében
Amennyiben éppen nem arccal esünk az ágyba, a minőségi, nyugodt alvásnak sokszor meg kell teremteni a feltételeit. A Life.hu 5 tippje segít, hogy jobban aludhass!

Mennyire érzik magukat fáradtnak a Life.hu olvasói?

Zita (32)
"Nekem nemhogy nyolc órára, hanem kilencre vagy tízre van szükségem ahhoz, hogy délután ne koppanjon a fejem az asztalon, de még annyi alvás után is nehezen megy a felkelés. Mostanában viszont 4-5 órás alvással kell beérnem, és akkor azért megérzem, hogy nem mennek úgy a dolgok, ahogy kellene. De nem küzdök alvászavarral. A munka nem bolygatta meg a bioritmusomat, inkább rendszert csinált."

Vivi (28)
"Nekem bőven elég a hat óra a szellemi munkára, de amióta járok edzésre, ott megérzem, hogy többet vagy kevesebbet aludtam-e. Amióta vagy hajnaltól dolgozom, vagy egyáltalán nem, többnyire a szabadnapokon is korán ébredek. Fel is tudnék simán kelni 6-kor, de akkor azért kihúzom fél 8-ig. Ezzel együtt korábban is fekszem, amíg nemrég még éjjel 1-2-től 8-9-ig (ha tehettem, tovább) aludtam, addig most 11-ig általában elalszom."

Anna (19)
"Minimum négy óra alvásra van szükségem, az nálam szinte ugyanolyan, mint a normális embereknél a nyolc, de probléma nélkül végig tudok aludni akár tizennyolc órát is, tehát nem küzdök alvászavarral. Általában minél korábban kezdek, annál frissebb az agyam, a mélypontom délután 3-4 körül jön el. Szerintem a legjobb nagyon korán kezdeni, vagy mondjuk tízkor, de a nyolc és a kilenc óra kifejezetten kellemetlen kezdési időpontok."