Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28-a hepatitis világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet ennek a veszélyes vírusos megbetegedésnek a létezésére, megelőzésére és a gyógyulási lehetőségekre. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akiknél annak idején diagnosztizálták a vírust.

Pamela Anderson

A Baywatch színésznője tizenhét évvel ezelőtt vállalta a nyilvánosság előtt a betegségét. A szőke kebelcsoda hepatitisz C vírussal fertőződött meg, a betegségnek azonban akkor még nem volt gyógymódja. A gyógyulást ígérő kezelést tavaly nyáron kezdte el, a még kísérleti fázisban lévő terápia pedig sikeresnek bizonyult. Tizenhat évvel ezelőtt halálos ítéletként fogtam fel a dolgot. Egy sötét felhő körözött felettem  – fogalmazott akkor Pamela, aki a volt férjétől, Tommy Lee-től kapta el a betegséget. 

Forrás: AFP
Mi a hepatitis?
A májgyulladás vagy hepatitis a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, amelyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság (icterus), de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól.

Anthony Kiedis

A Red Hot Chili Peppers frontembere visszafogottnak cseppet sem nevezhető múltjában fertőződött meg droghasználat során a hepatitisszel. A rocksztárnál a kilencvenes években diagnosztizálták a betegséget, az ezt követő kezeléseinek és köztudottan nagyon egészséges életmódjának köszönhetően azonban kigyógyult belőle. 

Forrás: AFP

Keith Richards

A The Rolling Stones legendás zenésze egy évekkel ezelőtt adott interjújában őszintén beszélt arról, hogy megfertőződött a hepatitis C vírussal, illetve azt is állította, hogy semmilyen gyógykezelésre, gyógyszerre vagy terápiára nem volt szüksége ahhoz, hogy kigyógyuljon belőle. Elmondása szerint csak hagyta, hogy szupererős immunrendszere dolgozzon, így győzte le a betegséget. Hogy mindebből mennyi igaz, azt a mai napig nem tudni.

Forrás: AFP
Tudtad?
A hepatitises megbetegedések tüneteiben sok a hasonlóság, de kórokozóik és az azok által okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitisvírusok többféle formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus pedig vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

Steven Tyler

Az Aerosmith énekese 2006-ban vállalta ország-világ előtt, hogy hepatitisz C vírussal kezelik. A rockzenész, aki köztudottan hosszú kapcsolatot ápolt a kábítószerezéssel, 11 hónapos gyógykezelésnek vetette alá magát. A rockbanda mindeközben szüneteltette koncertjeit. Steven Tyler végül sikeresen kigyógyult a betegségből. Ez egyike azon dolgoknak, amikről nem szívesen beszélnek az emberek, pedig kezelhető  – mondta el gyógyulása után a zenész. 

Forrás: AFP
Tudtad?

Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a hepatitis A szempontjából közepes kockázatú ország, több megyében fokozott a fertőzésveszély; a hazai éves esetszám kb. annyi, mint az USA-ban. Itthon 2014-ben 1556, 2015-ben 979 hepatitis A-fertőzöttet regisztráltak. Tavaly két területi járvány esetében étellel terjedt a vírus. 2015-ben egy beteg halt meg hepatitis A-fertőzés miatt.

Linda Lovelace

A pornográf filmezés korai szakaszában híressé vált felnőttfilmsztár a hiedelmekkel ellentétben nem „munka" közben fertőződött meg hepatitisszel: Linda 1969-ben szenvedett autóbalesete után vérátömlesztést kapott, ekkor került át a vérébe a vírus. Később májátültetésen esett át, és élete végéig kilökődésgátló gyógyszert kellett szednie. A hepatitisfertőzés később sokban hozzájárult egészségének megromlásához. 

Forrás: Northfoto

+ 1 Angelina Jolie

Az Oscar-díjas színésznőről néhány évvel ezelőtt merült fel, miszerint nem diétázásnak köszönheti extravékony alakját, hanem hepatitis C-fertőzése miatt fogyott csontsoványra. A National Enquirer akkor azt írta, hogy Angie visszafogottnak cseppet sem nevezhető fiatalkorában kapta el a betegséget. Később a Jolie-Pitt házaspár egyik közeli ismerőse cáfolta a fejleményeket, miszerint a mostanság rendezőként tevékenykedő filmcsillag nem betegség, hanem a túlhajszolt életmódja miatt fogyott le.

Forrás: AFP
Nyaralást tervezel? Légy körültekintő

A kedvelt hazai nyaralási célországok közül közepesen fertőzött Görögország, Horvátország és Törökország, kiemelten kockázatos Egyiptom és Tunézia.