Míg az ókorban a citromot, a gránátalmát és a mákgubót hívták segítségül a gyermekáldás kivédésére, addig a középkorban a birkabél és a halbőr volt a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer. Íme, a történelem legérdekesebb és sokszor legbizarrabb védekezési módjai.

Amióta világ a világ, azóta foglalkoztatják az emberiséget a saját igényükre szabott fogamzásgátlási lehetőségek. Az erről szóló legrégebbi írásos emlék az ókori Egyiptomból származik.

Forrás: Dreamstime

Ebben az időszakban a természet által felkínált módszereket részesítették előnyben: az egyiptomi hölgyek például előszeretettel bízták rá magukat a félbevágott citrom, a gránátalma és a mákgubó héjának hatékonyságára (utóbbi megoldás egyébként a mai pesszárium őseként is megállja a helyét).

Itt azonban nem ért véget a hüvelybe helyezett megoldások sora: elterjedt volt még a krokodilürülékből készült labdacs, illetve a mézzel és akácfőzettel átitatott puha anyag is, amelyet tamponként használtak a nők.

Az ókori nőgyógyászat egyik legkiemelkedőbb alakja, a római Soranus orvos úgy vélte, hogy az erősen savas hatású anyaggal átitatott gyapjú a méhszájhoz helyezve spermaölő hatású, és 40 különböző kombinációjú elixírt készített gyümölcsökből.

Forrás: Dreamstime

A középkorban már egészen más módszerekkel próbálkoztak a nők és a férfiak – erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.