Krokodilürülék és csirkecsont: fogamzásgátlási módszerek akkor és most

napidoktor középkor fogamzásgátlás fogamzásgátló ókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg az ókorban a citromot, a gránátalmát és a mákgubót hívták segítségül a gyermekáldás kivédésére, addig a középkorban a birkabél és a halbőr volt a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer. Íme, a történelem legérdekesebb és sokszor legbizarrabb védekezési módjai.

Amióta világ a világ, azóta foglalkoztatják az emberiséget a saját igényükre szabott fogamzásgátlási lehetőségek. Az erről szóló legrégebbi írásos emlék az ókori Egyiptomból származik.

Forrás: Dreamstime

Ebben az időszakban a természet által felkínált módszereket részesítették előnyben: az egyiptomi hölgyek például előszeretettel bízták rá magukat a félbevágott citrom, a gránátalma és a mákgubó héjának hatékonyságára (utóbbi megoldás egyébként a mai pesszárium őseként is megállja a helyét).

Itt azonban nem ért véget a hüvelybe helyezett megoldások sora:

elterjedt volt még a krokodilürülékből készült labdacs, illetve a mézzel és akácfőzettel átitatott puha anyag is, amelyet tamponként használtak a nők.

Az ókori nőgyógyászat egyik legkiemelkedőbb alakja, a római Soranus orvos úgy vélte, hogy az erősen savas hatású anyaggal átitatott gyapjú a méhszájhoz helyezve spermaölő hatású, és 40 különböző kombinációjú elixírt készített gyümölcsökből.

Forrás: Dreamstime

A középkorban már egészen más módszerekkel próbálkoztak a nők és a férfiak – erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.