Ahogy a hőmérő higanyszála lejjebb kúszik, úgy szaporodik a megfázásos, légzőszervi megbetegedésekben, az influenzában, a felfázásban, esetleg a komoly veszélyt jelentő tüdőgyulladásban szenvedő betegek száma. Pedig mindössze néhány apróságot kell betartanod ahhoz, hogy elkerüld ezeket a nyavalyákat.

Az első és legfontosabb: öltözz melegen! 

Banális, de tény, hogy az ember lánya néha hajlamos elfeledkezni magáról, és jobban hajlik arra, hogy a divat oltárán áldozzon, semmint a praktikusságot és a saját egészségét tartsa szem előtt. 

Forrás: Thinkstock

Ha fázós vagy, szerezz be egy meleg, vízhatlan csizmát, húzz harisnyát a nadrágod alá, térj vissza kislánykorod gyűlölt viseletéhez, a trikókhoz, vagy szerezz be egy derékmelegítőt, amit simán el tudsz rejteni a ruhád alá, így sosem derül ki a turpisság. Ami a hideg hónapokban mindenképp fontos, az egy jó téli kabát, ami még a legkeményebb mínuszokban is jó szolgálatot tud tenni. 

Ma már számtalan fazon és szín közül választhatsz a legkülönfélébb árkategóriákban a meleg cuccokat illetően – korábban itt adtunk egy kis terepszemlét ezzel kapcsolatban. Ne feledd, hogy a hő a végtagjaidon és a fejeden keresztül távozik, tehát ezeket a testrészeidet mindig tartsd melegen sapkával, sállal, kesztyűvel és meleg zoknikkal. 

Forrás: Thinkstock
Vedd komolyan a tüneteket!

Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével. A Life.hu cikkét itt olvashatod el! 

Turbózd fel az immunrendszered! 

Ahhoz, hogy erősítsd a szervezeted védelmi rendszerét, nem feltétlenül kell drága vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel tömnöd magad. Törekedj a változatos, zöldségben, gyümölcsben gazdag és feldolgozatlan élelmiszerekben szegény étrendre. Fogyassz gyógyteákat, emellett figyelj a folyadékbeviteledre. 

Forrás: Thinkstock

A szigorú megvonásokon alapuló diétákat jobb, ha száműzöd,  ezek ugyanis inkább gyengítő hatással bírnak az immunrendszeredre. Bár a hideg, sokszor esős időjárás nem túl mozgásra csábító, mégis érdemes minél több szabadtéri programot szervezned az egészséged érdekében. Minél többet vagy kint, annál jobban alkalmazkodik a szervezeted az időjáráshoz, egy könnyű kocogás, biciklizés vagy séta pedig még a védekezőrendszeredet is megedzi. Persze a réteges öltözködésről ne feledkezz el! 

Csökkentsd a stresszt!

Több kutatás is bizonyította már, hogy a tartós stressz gyengíti az immunrendszer hatékony működését.  Ez lehet az oka annak, hogy nehezen gyógyulsz ki egy-egy náthából, megfázásból, avagy könnyen el is kapod ezeket a megbetegedéseket. Találd meg a módját annak, hogy csökkentsd a stresszt az életedben: találj magadnak valamilyen hobbit, járj el lazító masszázsokra, meditálj, jógázz, vagy vezesd le a feszültséget a futásban, bokszolásban, avagy a főzésben! 

Forrás: Thinkstock

Ugye nem felejtettél el kezet mosni?

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy távol tartsd magadtól a betegségeket, ha ügyelsz a rendszeres és helyes kézmosásra. Tudtad, hogy kezünk egyetlen négyzetcentiméterén több millió baci nyüzsög? Persze ezek nem mindegyike jelent veszélyt az egészségedre, a kézmosás mégis kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy megakadályozd a „rossz” kórokozók szaporodását. Erről bővebben itt olvashatsz a Life.hu oldalán.