Ismét egészséges, és iskolába járhat az a 13 éves afgán fiú, aki júniusban egy burgenlandi tóba ugrott. Majdnem háromnegyed órát töltött víz alatt, de túlélte a balesetet – közölte az osztrák média vasárnap. 

A fiú osztályával érkezett Burgenlandba idén júniusban. A kiránduláson beleugrott a Neufeldi-tóba, de nem bukkant fel. 41 percet töltött el a víz alatt. Miután a búvárok kimentették, újraélesztették, és egy bécsi kórházba került. A tüdeje tele volt vízzel, ami általában halálhoz vezet. Az oxigénhiányos állapot pedig az újraélesztést követően általában komoly agyi károsodással jár. 

„Közülünk senki nem hitte volna, hogy a fiú valóban 41 percet töltött el a víz alatt, de a jegyzőkönyv és a tanúvallomások ezt támasztották alá” – mondta a kórház illetékes osztályvezetője. A fiút mesterséges mélyaltatásban tartották csaknem egy héten át, testét 33 fokra hűtötték le. A kórház orvosainak tapasztalatai szerint ugyanis az oxigénhiány miatt bekövetkező keringésleállás esetén jobbak a túlélési esélyek, amennyiben a test nagyon lehűl. 

A Neufeldi-tóForrás: neufelder-see.at

A fiút az intenzív osztályon töltött öt hét után idegi rehabilitációs osztályon kezelték. A kórház orvosai úgy vélték, világszerte is páratlan dolog, hogy valaki ilyen hosszú ideig volt víz alatt, és az újraélesztés, valamint a hosszú kezelések után felépül. 

1998-ban történt egy hasonló baleset, amikor Karintiában egy hároméves kislány tóba esett, és egy órán át volt a víz alatt. Újraélesztették, később teljesen felépült. Az esetről 2011-ben Karintia csodája címmel készült Emmy-díjas tévéfilm.