Miért leszünk éhesek ha alkoholt fogyasztunk? Ez az oka!

Forrás: AFP -
tanulmány alkohol Éhség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is észrevetted már, hogy italozás közben rád tör az éhség? Ez nem egy különleges eset, a legtöbben így érezzük. Ráadásul most egy tanulmánnyal is alátámasztották.

Angol kutatók keresik a választ arra a kérdésre, hogy miért leszünk éhesek ha alkoholt fogyasztunk. A kutatás során kísérleti egereknek adagoltak alkoholt. A testarányaikat figyelembe véve olyan mennyiségben kapták az italt, mintha egy átlagos testalkatú ember meginna 2 üveg bort, vagy 10 doboz sört.

Az eredmény szerint, az alkoholmámorban úszó kisállatok 25%-kal több ételt fogyasztottak, mint a józan társaik. A londoni Francis Crick Intézet kutatói szerint

idegrendszeri kapcsolat lehet alkoholfogyasztás és evés között:

arra következtetnek, hogy az italozás serkenti egy olyan idegsejt (agRP) aktivitását, amely az egyik éhségérzetünkért felelős hormon termelésében játszik nagy szerepet. - írta meg a Nature.com

Ez az összefüggés az alkoholfogyasztás és az éhség között
Képünk illusztráció Forrás: AFP

Mivel ilyen értelemben van hasonlóság az egér és az ember agya között, így elképzelhető, hogy a mi idegrendszerünk is hasonlóképpen reagál az alkoholfogyasztásra.

Hétköznapi magyarázat is van a jelenségre

Az alkohol általában emeli a gyomorsav szintjét. Ám a szervezetünk pontosan tudja, hogy mennyi emésztőnedvre van szükségünk az egészséges működéshez, így ha a savszint magasra szökik, testünk azonnal éhséggel válaszol, hogy a bevitt étellel felszívjuk a feleslegesen termelődött gyomornedvet. Sok esetben ezért lesz az italozásból hányinger, mert a gyomorsav kikezdi a gyomor belső falát. De az is igaz, hogy kisebb mennyiségben nem csak kellemetlen tüneteket, hanem jótékony hatásokat is okoz az italozás.

Egyébként ez az oka annak is, hogy diéta esetén nem ajánlják az alkoholfogyasztást. Tény persze, hogy az alkoholban is jócskán van kalória, de mégsem az 1-2 pohárka borral teszünk keresztbe a fogyókúránknak, hanem inkább azzal, hogy italozás közben az étvágyunk is megjön, és a tervezettnél jóval több kalóriát vihetünk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.