A hideg, téli időszakban nem nehéz összeszedni valamilyen légúti megbetegedést, nem is beszélve az ilyenkor tomboló influenzajárványról. A bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladások okozhatnak köhögést, ám a szűnni nem akaró krákogás mögött egészen más okok is állhatnak. 

Asztma

Ne gondold, hogy az asztma csak gyerekkorban alakulhat ki! Igaz, hogy míg a gyermekkorban szerzett asztmának jellemzően köze lehet valamilyen allergiához, addig a felnőttkorira ez már nem igaz. 

A felnőttkori asztma ráadásul súlyosabban jelentkezik,  és betegenként eltérhet, milyen gyakorissággal fordulnak elő a különféle rohamok, amelyek főként éjszaka és kora reggel a legjellemzőbbek. Asztmás betegeknél először légszomj, majd száraz köhögés jelentkezik, továbbá jellemző, hogy a kiváltó ok mögött mindig valamilyen külső tényező áll, például a dohányfüst, vagy a hideg levegő. 

Forrás: Northfoto
A szüleink miatt leszünk asztmásak?
Mivel az utóbbi évtizedekben az asztma is felzárkózott a népbetegségek sorába, okkal merül fel bennünk a kérdés, mégis mi okozza ezt a krónikus betegséget. A válasz már jó ideje megosztja a szakértők táborát: vannak, akik fiziológiai okokat, mások inkább pszichés faktorokat sejtenek a hátterében. Most utánajártunk, mivel érvelnek az utóbbi tábor tagjai – kattints ide a cikkért!

Reflux

Bár nem a légutakat érintő megbetegedések közé tartozik, a reflux is okozhat krónikus köhögést. Mindezért a rosszul záródó gyomorszáj okolható, mert a gyomorból sav csorog a nyelőcsőbe, ez ingerelheti és késztetheti köhögésre a beteget. 

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Légúti fertőzés és krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében alakulhat ki a nem túl szépen hangzó hátsó garatfali csorgás. Ekkor az orrváladék a garat felé távozik, ami köhögésre ingerli a beteget. 

Az orrváladék a garat felé távozik, ami köhögésre ingerli a betegetForrás: Thinkstock

Ilyen esetben csak a kiváltó ok, vagyis az alapbetegség megszüntetésével lehet kezelni a problémát. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás segíthet kizárni az orrpolipot, az orrsövényferdülést és az allergiás náthát. 

Stressz 

A mindennapok során sokszor te is sokszor találhatod magad stresszes helyzetekben. Ekkor jelentkezhetnek az olyan tünetek, mint a szapora szívverés, a nehézlégzés, illetve a száraz torok, ami mellé gyakran társul torokkaparás és köhögés is. Elhúzódó köhögés esetén tehát érdemes megvizsgálni, mikor jelentkezik a panasz.

Ha a probléma visszatérő, és a munkahelyi környezet a stressz kiváltó oka, akkor a köhögés a hétvégéken vagy a szabadság ideje alatt enyhül. Ha szervi elváltozást nem találtak, és kizártak minden egyéb köhögést kiváltó lehetőséget, érdemes felkeresni egy pszichológust. Ő segíthet a különféle stresszoldó technikák elsajátításában. 

Oldható a stressz szexszel?
A stressz akkor válik ártalmassá, ha tartósan fennáll, állandó nyomás alatt tart, és meghaladja a szervezet megküzdési képességét. Néhány egyszerű, ám hatékony módszerrel azonban bárki könnyen elejét veheti a negatív stressz romboló hatásainak. A Life.hu cikkéért kattints ide!

CODP 

Ez a négy betű a krónikus obstruktív légúti betegségeket jelöli, ide tartozik többek között a krónikus hörgőgyulladás és a tüdőtágulat is. Ilyenkor a légutak és a zsákocskák folyamatos gyulladásban vannak, ami miatt a tüdő váladéktermelése kórossá válik, ez pedig köhögésre ingerli a beteget. 

CODP leginkább dohányosoknál alakul kiForrás: Thinkstock

Az ok általában a dohányzás: a CODP-s betegek 80–90%-a dohányos.  A CODP-t gyógyítani nem lehet, kezelni azonban igen - ehhez azonban szükséges a cigarettáról azonnal és teljes mértékben leszokni