Híres modellek, akiket fogyatékosságuk tett gyönyörűvé és példaképpé

Madeline Stuart betegség modell Melanie Gaydos Rebekah Marine Caitin Stickels Winnie Harlow születési rendellenesség fogyatékkal élők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években egyre inkább feloldódni látszik a divatipar tökéletességre való ádáz törekvése, ezáltal pedig egyre több különleges karakterű modell került a figyelem középpontjába, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élnek együtt. Ők az élő példa arra, hogy a szépség és a tökéletesség relatív fogalom. 

Winnie Harlow – vitiligo

A ritka bőrbetegségben szenvedő lány, aki valójában nem is akart modell lenni, mára mégis a világ legismertebb arca lett.

Winnie Harlow nem is akart modell lenni, mára mégis a világ legismertebb arca lett Forrás: Desigual

Winnie Harlow-nál 4 éves korában állapították meg a vitiligo nevű betegséget, amely miatt a bőre veszített a melanintartalmából, és az évek során egyre több növekvő, szabálytalan alakú fehér folt jelent meg a testén. Winnie azonban saját bevallása szerint

soha nem hagyta, hogy a betegsége miatt rosszul érezze magát a bőrében.

A kanadai lány módszere bejött, hiszen közel 2 millióan követik az Instagram-oldalát, és tulajdonképpen a képmegosztó oldalának köszönheti a modellkarrierjét. Winnie azóta nem csupán a divatipart hódította meg: a korábbi hírek szerint egy ideig a Forma-1-es Lewis Hamiltonnal randizott.

Winnie Harlow Forrás: Grazia UK Magazine

Caitin Stickels – macskaszem-szindróma

A divatvilág legújabb felfedezettjeként emlegetik az úgynevezett macskaszem-, vagy más néven Schmid–Fraccaro-szindrómával született Caitin Stickelst. Ez a ritka kromoszóma-rendellenesség olyan eltorzulásokért felelős, mint a szájpadhasadék, illetve a szem egyik részén lévő apró hiány, amely a jellegzetes tekintetért felelős.

A divatvilág legújabb felfedezettjeként emlegetik az úgynevezett macskaszem-, vagy más néven Schmid–Fraccaro-szindrómával született Caitin Stickelst Forrás: Benjamin Chaves

Caitin szabálytalan szépségének és – ahogyan az ilyenkor lenni szokott – az Instagramjának köszönheti, hogy felfigyeltek rá, és szerepelhetett a V magazin hasábjain egy különleges fotósorozat erejéig – így ezután valószínűleg még sokat hallunk majd róla.

Caitin Stickels szerepelhetett a V magazin hasábjain egy különleges fotósorozat erejéig Forrás: V Magazine

Madeline Stuart – Down-szindróma

Az ausztrál származású Madeline Stuart az élő példa arra, hogy kitartással bármit el lehet érni. A mindössze 20 éves lány Down-szindrómával született, ám még ez sem akadályozta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és profi modellé váljon.

Madeline Stuart Down-szindrómával született, ám még ez sem akadályozta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és profi modellé váljon Forrás: Instagram/Madeline Stuart

Madeline 20 kilótól szabadult meg, a nagy életmódváltását pedig milliók követték nyomon a közösségi oldalain. A lány

első nagy sikerét egy 2015-ös sportruházati kampány hozta el,

ami után egyenes út vezetett a New York-i divathét kifutójára. Madeline mindennapjait, pozitivitását és gondolatait több millióan követik a képmegosztó oldalán.

Madeline Stuart Forrás: JBJ Pictures, Instagram/Madeline Stuart

Rebekah Marine – a kéz nélkül született lány

Ki mondta, hogy egy hiányzó végtag gátat szabhat egy modellkarriernek? Rebekah Marine biztosan nem.

Rebekah Marine-t bionikus lánynak is becézik Fotó: Chris Loupos

A bionikus lányként is becézett modell és motivációs előadó kislánykora óta be akart kerülni a kifutók, a fotózások és a divat világába, ám születési rendellenesség miatt hiányzó karja sokáig gátolta őt abban, hogy valóra váltsa álmát.

Végül a néhány évvel ezelőtt kapott bionikus művégtagja indította el őt a változás útján: 2015-ben a Nordstorm márka kampányarca lett, majd pedig több alkalommal is végigsétált a New York-i divathét kifutóján. Rebekah mindeközben nem felejti el, honnan jött: évek óta tevékenykedik a Lucky Fin Projekt nevű, felsővégtag-rendellenességgel élőket támogató szervezet nagyköveteként.

Rebekah Marine évek óta tevékenykedik a Lucky Fin Projekt nevű, felsővégtag-rendellenességgel élőket támogató szervezet nagyköveteként Forrás: Instagram/Rebekah Marine

Melanie Gaydos – hypohidrotic ectodermal dysplasia

Valószínűleg mára az összes ügynökség bánja azt a pillanatot, amikor visszadobták a nem mindennapi megjelenésű Melanie Gaydos jelentkezését. A Connecticutban született lány végül mégis ritka betegségének, az úgynevezett hypohidrotic ectodermal dysplasiának köszönheti mesébe illő modellkarrierjét.

Melanie Gaydost eleinte az összes modellügynökség elutasította Fotó: Sylwia Makris

A hypohidrotic ectodermal dysplasia egy genetikai rendellenesség, amely miatt a beteg az átlagosnál kevesebb verejtékmiriggyel rendelkezik (ez különösen a melegebb évszakokban lehet veszélyes), továbbá

jellemző rájuk a száraz, ráncosodásra jóval hajlamosabb bőr, a kevés testszőrzet, a fogak hiánya, a gyenge körmök és a megkülönböztető arcvonások.

Melanie egy korábban adott interjújában elmondta: kijutott neki az önmarcangoló évekből, ám csúnyának nem tartja magát. A többi ember hozzáállása azonban benne is frusztrációt kelt olykor.

Melanie Gaydos Forrás: Amber Asaly for Galore Magazine, Paper Magazine

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.