Az utóbbi években egyre inkább feloldódni látszik a divatipar tökéletességre való ádáz törekvése, ezáltal pedig egyre több különleges karakterű modell került a figyelem középpontjába, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élnek együtt. Ők az élő példa arra, hogy a szépség és a tökéletesség relatív fogalom. 

Winnie Harlow – vitiligo

A ritka bőrbetegségben szenvedő lány, aki valójában nem is akart modell lenni, mára mégis a világ legismertebb arca lett. 

Winnie Harlow nem is akart modell lenni, mára mégis a világ legismertebb arca lettForrás: Desigual

Winnie Harlow-nál 4 éves korában állapították meg a vitiligo nevű betegséget, amely miatt a bőre veszített a melanintartalmából, és az évek során egyre több növekvő, szabálytalan alakú fehér folt jelent meg a testén. Winnie azonban saját bevallása szerint soha nem hagyta, hogy a betegsége miatt rosszul érezze magát a bőrében. 

A kanadai lány módszere bejött, hiszen közel 2 millióan követik az Instagram-oldalát, és tulajdonképpen a képmegosztó oldalának köszönheti a modellkarrierjét. Winnie azóta nem csupán a divatipart hódította meg: a korábbi hírek szerint egy ideig a Forma-1-es Lewis Hamiltonnal randizott. 

Winnie HarlowForrás: Grazia UK Magazine

Caitin Stickels – macskaszem-szindróma

A divatvilág legújabb felfedezettjeként emlegetik az úgynevezett macskaszem-, vagy más néven Schmid–Fraccaro-szindrómával született Caitin Stickelst. Ez a ritka kromoszóma-rendellenesség olyan eltorzulásokért felelős, mint a szájpadhasadék, illetve a szem egyik részén lévő apró hiány, amely a jellegzetes tekintetért felelős.

A divatvilág legújabb felfedezettjeként emlegetik az úgynevezett macskaszem-, vagy más néven Schmid–Fraccaro-szindrómával született Caitin StickelstForrás: Benjamin Chaves

Caitin szabálytalan szépségének és – ahogyan az ilyenkor lenni szokott – az Instagramjának köszönheti, hogy felfigyeltek rá, és szerepelhetett a V magazin hasábjain egy különleges fotósorozat erejéig – így ezután valószínűleg még sokat hallunk majd róla. 

Caitin Stickels szerepelhetett a V magazin hasábjain egy különleges fotósorozat erejéigForrás: V Magazine

Madeline Stuart – Down-szindróma

Az ausztrál származású Madeline Stuart az élő példa arra, hogy kitartással bármit el lehet érni. A mindössze 20 éves lány Down-szindrómával született, ám még ez sem akadályozta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és profi modellé váljon. 

Madeline Stuart Down-szindrómával született, ám még ez sem akadályozta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és profi modellé váljonForrás: Instagram/Madeline Stuart

Madeline 20 kilótól szabadult meg, a nagy életmódváltását pedig milliók követték nyomon a közösségi oldalain. A lány első nagy sikerét egy 2015-ös sportruházati kampány hozta el,  ami után egyenes út vezetett a New York-i divathét kifutójára. Madeline mindennapjait, pozitivitását és gondolatait több millióan követik a képmegosztó oldalán. 

Madeline StuartForrás: JBJ Pictures, Instagram/Madeline Stuart

Rebekah Marine – a kéz nélkül született lány

Ki mondta, hogy egy hiányzó végtag gátat szabhat egy modellkarriernek? Rebekah Marine biztosan nem. 

Rebekah Marine-t bionikus lánynak is becézikFotó: Chris Loupos

A bionikus lányként is becézett modell és motivációs előadó kislánykora óta be akart kerülni a kifutók, a fotózások és a divat világába, ám születési rendellenesség miatt hiányzó karja sokáig gátolta őt abban, hogy valóra váltsa álmát. 

Végül a néhány évvel ezelőtt kapott bionikus művégtagja indította el őt a változás útján: 2015-ben a Nordstorm márka kampányarca lett, majd pedig több alkalommal is végigsétált a New York-i divathét kifutóján. Rebekah mindeközben nem felejti el, honnan jött: évek óta tevékenykedik a Lucky Fin Projekt nevű, felsővégtag-rendellenességgel élőket támogató szervezet nagyköveteként. 

Rebekah Marine évek óta tevékenykedik a Lucky Fin Projekt nevű, felsővégtag-rendellenességgel élőket támogató szervezet nagykövetekéntForrás: Instagram/Rebekah Marine

Melanie Gaydos – hypohidrotic ectodermal dysplasia

Valószínűleg mára az összes ügynökség bánja azt a pillanatot, amikor visszadobták a nem mindennapi megjelenésű Melanie Gaydos jelentkezését. A Connecticutban született lány végül mégis ritka betegségének, az úgynevezett hypohidrotic ectodermal dysplasiának köszönheti mesébe illő modellkarrierjét. 

Melanie Gaydost eleinte az összes modellügynökség elutasítottaFotó: Sylwia Makris

A hypohidrotic ectodermal dysplasia egy genetikai rendellenesség, amely miatt a beteg az átlagosnál kevesebb verejtékmiriggyel rendelkezik (ez különösen a melegebb évszakokban lehet veszélyes), továbbá jellemző rájuk a száraz, ráncosodásra jóval hajlamosabb bőr, a kevés testszőrzet, a fogak hiánya, a gyenge körmök és a megkülönböztető arcvonások. 

Melanie egy korábban adott interjújában elmondta: kijutott neki az önmarcangoló évekből, ám csúnyának nem tartja magát. A többi ember hozzáállása azonban benne is frusztrációt kelt olykor. 

Melanie GaydosForrás: Amber Asaly for Galore Magazine, Paper Magazine

Észrevettem, hogy az emberek komfortosabban érzik magukat, ha fogpótlások vannak a számban, de én nem  – magyarázta a lány, akiért Miley Cyrus is odáig van