A drogériák polcain külön sorakoznak a férfiaknak és külön a nőknek szánt arcápoló termékek, kozmetikumok. De tényleg van különbség a bőrünk között? Használhatnak a férfiak nőknek szánt arckrémet, és bátran nyúlhatunk a férfi tusfürdő után, ha kifogyott a sajátunk? – ezekre a kérdésekre dr. Képíró László bőrgyógyász szakorvos segítségével keressük a válaszokat.

Orvosi szempontból ugyanazok  

Bár elsőre úgy tűnhet, a férfiak és a nők bőre között – szorosan vett értelemben – orvosi szempontból nincs különbség, ami azt jelenti, hogy egy műtét vagy lézeres kezelés után ugyanúgy gyógyulnak. Természetesen az arcszőrzet, illetve a genetikai tényezők miatt tapintásra és ránézésre van különbség a bőrünk között. Gyerekkorban a lányok és a fiúk bőre testszerte ugyanolyan, a kamaszkorral érkező hormonális változások hoznak különbségeket – ami főleg a szőrzetet jelenti. Később, mivel nők és férfiak máshogy foglalkoznak a bőrükkel, újabb különbségekkel lehet számolni: a férfiak arca és testszerte a bőrük gyorsabban öregszik, szárazabb lesz, de kivételek mindig vannak” – mondja a szakorvos.

Van különbség a női és férfi kozmetikumok között?Forrás: Thinkstock

Az orvoskozmetikumok esetében nincs külön nemi ajánlás, uniszex készítmények közül válogathatunk, de a divatkozmetikumok külön férfiaknak és külön nőknek készülnek.

A női piac sokkal nagyobb, nagyrészt rájuk koncentrálnak a gyártók, de véleményem szerint az illatanyagon kívül egyéb különbség nincs. A férfiak bőrének is jót tesznek a női kozmetikumok és kezelések, de ezeket a legtöbb férfi nem szereti, nem úgy szocializálódott, hogy foglalkozzon ezzel. Az illat, a parfüm, ami még kérdéses” – teszi hozzá a Belvárosi Orvosi Centrum orvosa.

Az illatanyagok miatt érdemes válogatni, a fő összetevők közt tehát nincs nagy különbség, csak kisebb, kényelmi szempontok. „A férfiaknak szánt készítményeket úgy állítják össze, hogy minél hamarabb felszívódjanak, nagyon sok az oldat, emulzió, lágy krém, és kevesebb a tartósabb kenőcs, arcpakolás, mivel a férfiak általában nehezebben tolerálják, ha valami a bőrükön van – jórészt azért, mert nincsenek hozzászokva, ellentétben a nőkkel, akik fiatalkoruktól használnak különböző termékeket.”

Bőrápolási termékek a napi rutinban  

Nemtől függetlenül fontos a rendszeres bőrápolás, illetve a bőr állapotának megfelelő termék kiválasztása.

„Arctisztító gélt, oldatot mindenféleképpen érdemes rendszeresen használni mindkét nemnek: száraz, zsíros és normál bőrre is ugyanúgy léteznek termékek, mint pattanásos, seborrheás és rozáceás bőrre. A jó minőségű borotvahabok legtöbbje már bőrgyógyászatilag tesztelt, az afters have is nagyon jót tesz a napi bőrápolásban, a nők pedig kiváló minőségű arckrémek közül válogathatnak. Testápolásra férfiaknak általában testápoló tejet szoktam ajánlani, ez szívódik fel leghamarabb, de ugyanúgy használhatnak testápoló krémet, olajat is.”

Minden gyártónak létezik a különböző bőrtípusokra és bőrbetegségekre a tisztító és az arcápoló krémje, de speciális esetekben érdemes kozmetikus vagy bőrgyógyász tanácsát is kikérni a választás előtt.