Ennek nem mindenki fog örülni: kiderült, melyik koronavírus elleni vakcina a leghatékonyabb

Forrás: 123rf.com -
Sinopharm COVID-19 hatékonyság Szputnyik V Moderna koronavírus Pfizer koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Abban minden szakember egyetért, hogy be kell adatni a koronavírus elleni vakcinát, most viszont az is kiderült, melyik a leghatékonyabb az itthon elérhető oltások közül.

Az orvosok és virológusok mindenkit arra kérnek, hogy oltassák be magukat, hiszen bár az oltottak is tudnak fertőzni, többségükön szinte tünetmentesen megy át a betegség. A szomszédos országokban egyre több a fertőzött, de Magyarországon is vészjóslóak a számok. Épp ezért sok szakértő úgy véli, érdemes lenne újra kötelezővé tenni a maszkviselést, ez azonban még várat magára.

Magyarországon nagyon hamar engedélyezték a keleti vakcinákat is, így az orosz Szputnyikot és a kínai Sinopharmot is többen beadatták. Az új megbetegedéseket jelenleg a delta vírusmutáns okozza, az pedig már világossá vált, hogy a legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak.

A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb

– számolt be a Portfolio a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményiről.

A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak még a vizsgálatok, a mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie. A Janssen oltásán kívül mindegyik vakcina esetében nagyszámú oltottat tudtak vizsgálni, ezt a vakcinát azért nem, mert túl alacsony a minta elemszáma, vagyis náluk túl kevesen kapták ezt az oltást.

Íme, az eddigi eredmények:

  • Modernával oltottaknál kb. 8000 AU/ml,
  • a Pfizer esetében kb. 5600 AU/ml,
  • az AstraZenecánál és a Szputnyiknál kb. 1550 AU/ml,
  • a Sinopharmnál pedig kb. 600 AU/ml ellenanyagot mértek.

A lap hozzáteszi, hogy a védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml, tehát mindegyik vakcina hatásos, az egyes vakcinák közötti különbség azonban szemmel látható.

Azt tanácsolják a szakemberek, hogy a 60 év felettiek, illetve azok, akiknek alacsony az ellenanyagszintje vagy negatív az eredménye, mindenféleképpen vegyék fel a harmadik oltást.

Kiderült, melyik védőoltás a leghatékonyabb. Forrás: 123rf.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.