Árthat is a gyümölcs! Soha többé nem ehet banánt, aki fruktóz malabszorpcióban szenved

Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki -
felszívódási zavarok fruktóz malabszorpció gyümölcscukor belek egészsége ételallergia fruktóz fruktózintolerancia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bélrendszer állapota nagyban befolyásolja, hogyan érezzük magunkat. Nemcsak a mindennapjainkat keserítik meg a kellemetlen hasi görcsök, a puffadás vagy a székrekedés, hanem a testi és lelki egészségünkre is rossz hatással vannak. Ha nincs rendben a bélrendszerünk, a betegségek is könnyebben legyőzhetnek minket!

A bélrendszerünknek fontos szerepe van abban, milyen erős az immunrendszerünk.

Ahhoz, hogy megfelelő védettséggel rendelkezzünk a vírusokkal és kórokozókkal szemben, elengedhetetlen, hogy a bélflóránk is rendben legyen. A beleink állapotára minden életkorban fokozottan oda kell figyelnünk és kordában kell tartani a jó és a rossz baktériumok arányát. Ha felborul a belek ökoszisztémája, az nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, hanem előidézhet más betegségeket is.

Az ételérzékenységgel, ételallergiával küzdők pontosan tudják, hogy "mekkora árat" fizethetünk, ha például laktózérzékenyként megeszünk egy pohár joghurtot. Az a pillanatnyi jó érzés sokszor nem kárpótol a későbbi panaszokért, a mellékhelyiségben töltött hosszú percekért. De nem csak a laktóz, a glutén vagy éppen a szója okozhat puffadást, hasmenést, esetleg bőrkiütéssel járó allergiás reakciót.

A gyümölcscukortól is besokallhat a szervezet!

Napi egy alma az orvost távol tartja – így szól az ismert közmondás. Sokaknál azonban pont az almához hasonló, magas gyümölcscukor-tartalmú ételek okoznak olyan panaszokat, melyek miatt orvosi segítségre van szükségük. A fruktózintolerancia egy ritka, örökletes és veleszületett betegség, míg a hasonló nevű fruktóz malabszorpció bármelyik életszakaszban, bárkinél kialakulhat. Egy viszont közös bennük, sajnos egyik sem gyógyítható.

Az egészséges szervezet számára is emésztési nehézséget okoz a magas fruktózbevitel, a betegek esetében viszont elég egy kis mennyiség, pár harapás egy banánból vagy egy őszibarackból, és napokig szenvedhetik a következményeket.

Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A fruktóz-felszívódási zavar (csúnyább nevén malabszorpció) tünete a puffadás, a hasi fájdalom és görcs, hasmenés és hányinger, valamint a gyomorégés.

Allergiás reakcióként kialakulhat bőrkiütés, fáradékonyság és fejfájás is. A tünetek a bevitt gyümölcscukor mennyiségétől függően jelentkezhetnek órákon belül, vagy akár fél nappal később is. Az egyéni tolerancia mértéke aszerint változik, hogy kinek milyen állapotban van a bélflórája.

A fruktóz malabszorpció során a gyümölcscukor nem képes felszívódni a vékonybélből, hanem "emésztetlenül" bejut a vastagbélbe. A bélbaktériumok a fruktózt fermentálják, a folyamat során pedig hidrogéngáz képződik.

Ez okozza a puffadást, az alhasi és hasi görcsös fájdalmat. A hasfal szinte megkeményedik a belül képződött gázoktól. A fruktóz emellett megköti a vastagbélben található vizet, felhígítja a salakanyagot és hasmenést is okozhat.

A fruktóz-felszívódási zavar hidrogén kilégzéses teszttel kimutatható. A vizsgálat során a páciensnek meg kell innia a tömény gyümölcscukrot tartalmazó tesztoldatot. Ezt követően a szakemberek meghatározott időközönként egy speciális gép segítségével megmérik a kilégzett levegő hidrogéntartalmát.

Ez a betegség nem gyógyítható, azonban étrenddel, megfelelő odafigyeléssel kordában tartható.

A fruktóz malabszorpcióban szenvedő beteg a diagnózis felállítását követően nem ehet gyümölcsöket, sem természetes, sem aszalt formában. Magas fruktóztartalma miatt kerülendő a méz, a kristálycukor, a lekvár, a gyümölcsjoghurt és minden olyan előállított élelmiszer, amely étkezési cukrot tartalmaz.

Bevásárlás során körültekintőnek kell lenni, ugyanis számtalan felvágott, tejtermék, édesség, sós rágcsálnivaló és pékáru tartalmaz nádcukrot, mézet, agave szirupot vagy datolyát. Ezek az édesítésre használt természetes összetevők mind kiválthatják az allergiás reakciót, ugyanis fő alkotóelemük a gyümölcscukor.

Cukor nélkül is van élet!

Étkezési cukor helyett édesítésre szőlőcukrot, eritritet, sztéviát, rizsszirupot vagy mesterséges édesítőszereket lehet használni. A gyümölcsök közül az alacsony fruktóztartalmúak a szigorú diéta egy szakaszában lassan visszaépíthetők, azonban nagyban függ az egyéntől, hogy mit és mekkora dózisban képes tolerálni. Van, aki nyugodtan ehet áfonyát, citrusféléket, másnak azonban ezek a savanykás gyümölcsök is gondot okoznak.

Mivel a gyümölcsök kiiktatásával sok fontos vitamin, ásványi anyag nem jut be a szervezetünkbe, fontos, hogy étrend-kiegészítőkkel, jól összeállított étrenddel gondoskodjunk ezek pótlásáról. Ehhez mindenképpen szakember segítségére van szükség.

Amilyen ártalmas lehet a kezeletlen fruktóz malabszorpció, olyan káros hatást válthat ki a gyümölcsök teljes elhagyása miatt kialakuló hiánybetegség is. Ha a tünetek hosszú időn keresztül fennállnak, forduljunk orvoshoz, semmiképpen se diagnosztizáljuk magunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.