Ezeket edd, hogy ne legyél kopasz: étrenddel a hajhullás is megakadályozható

hajhullás haj kopaszodás életmódváltás étrend vitaminok magazin hajritkulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte emberek milliói küzdenek a kopaszodással, ám a hajszálak elvesztése teljesen természetes folyamat. Akárcsak a bőrünk, a hajunk is megújul, frissül és a kihullott szálak helyén újak nőnek. Baj csak akkor van, ha sokkal többet vesztünk, mint "termelünk".

Nőket és férfiakat egyaránt sújt a hajhullás, mely nem pusztán a megjelenésünkre van hatással. Ha valakinek ritkulni kezd a haja, vagy teljesen elveszíti a hajszálait, az érzelmileg is megterheli az illetőt, hiszen sok esetben a kopaszodás visszafordíthatatlan. Mindez önbizalomhiányhoz, önértékelési zavarhoz is vezethet, ezért kiemelten fontos, hogy mindent megtegyünk hajunk egészségéért.

A hajhullás okai

A hajhullás lehet örökletes hajlam, de kiválthatja a nem megfelelő életmód, valamilyen betegség, hormonális változás, gyulladás a szervezetben, rossz érzelmi vagy mentális állapot (stressz), és elképzelhető gyógyszerek vagy kozmetikumok mellékhatásaként, allergiás reakcióként is. Ezek együttes jelenléte felerősíti a hajritkulást, extrém esetben pedig kopaszodáshoz vezet.

Látható, hogy hajunk állapota és növekedési folyamata mennyire érzékeny a különféle behatásokra. A pontos okok felderítése emiatt nem egyszerű, de ha megtaláljuk a "bűnöst" és kezeljük a problémát, hajunk is visszanyerheti egészségét. Az életmódváltással lassíthatjuk a kopaszodást, sőt ha átmeneti állapotról van szó, akár meg is állíthatjuk a hajhullást.

A kezelésnél azonban sokkal jobb módszer a megelőzés és az egészséges életmód, azon belül a helyes táplálkozás lehet a siker kulcsa.

Ép testen ép hajszálak

Ha odafigyelünk arra, hogy egészségesen éljünk, azaz mozgunk vagy sportolunk, változatosan és egészségesen táplálkozunk, és jut időnk a lelki feltöltődésre is, akkor ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Ez pedig szinte egyenes ágon elvezet minket ahhoz, hogy a bőrünk, a körmeink és a hajunk is egészséges legyen.

Figyeljünk arra, hogy mozogjunk, változatosan és egészségesen táplálkozzunk, együnk sok fehérjét Forrás: Shutterstock

A hajszálainkat nemcsak kívülről, hanem belülről is táplálni kell, ehhez pedig fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, főként vasban és cinkben gazdag étrendre van szükség. Ezek bevitelére és pótlására pedig nem feltétlenül van szükség a különféle étrendkiegészítőkre, kapszulákra.

Együnk sok fehérjét

Nemcsak az izomépítés során, hanem hajunk egészségének megőrzése érdekében is fontos a megfelelő fehérjebevitel. Ellenkező esetben a hajszálak gyengék, törékenyek lesznek, extrém esetben a színük is fakulhat. Vegánok vagy vegetáriánus életmódot folytatók számára kiemelten fontos a megfelelő fehérjebevitel.

A legjobb fehérjeforrások: baromfihús (csirke vagy pulyka), tojás, sovány tejtermékek, halfélék, bab és egyéb hüvelyesek, tofu és másfajta szójakészítmények.

Gondoskodjunk a vitaminbevitelről - vagy pótlásról

Szervezetünk megfelelő működésének érdekében az összes vitaminra szükségünk van, ezeket azonban nem csak a különféle készítményekkel vihetjük be. A legegyszerűbb és legolcsóbb vitaminforrások a zöldségek és a gyümölcsök, ezeken belül is a szezonális alapanyagok. Hogy miért fontos a szezonalitás?

Az üvegházban termesztett növényeknek alacsony a vitamin- és tápanyagtartalma, ízük és színük sem olyan erős, testes, nem beszélve arról, hogy ökológiai lábnyomuk is magasabb, mint a helyben, szezonjában termelt élelmiszereknek.

A hajunk számára legfontosabb vitaminok közé tartozik az A-vitamin Forrás: Shutterstock

A hajunk számára legfontosabb vitaminok közé tartozik az A-vitamin, melyet a sárgarépából, sütőtökből, pirospaprikából és édesburgonyából nyerhetünk. A B-12 megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, így az ezekből készült pékárukban, köretekben, húsokban és belsőségekben. A C-vitamin is elengedhetetlen hajunk egészségéhez, remek forrásai a különféle leveles zöldségek (saláták, spenót, sóska), a brokkoli, a paprika, a petrezselyem és a citrusfélék.

Figyeljünk a megfelelő vas- és cinkbevitelre is

A cinket szokás szépségvitaminként is emlegetni, és valóban hozzájárul ahhoz, hogy a hajhagymák erősek legyenek. A vas azonban nemcsak a hajunk, hanem egész testünk egészségéért felel, kezdve attól, hogy jelentős szerepet játszik a vérünkben történő oxigénszállításban- és tárolásban, serkenti a máj méregtelenítő képességét, és sok más egyéb mellett még az immunrendszerünket is erősíti.

Remek cinkforrások a diófélék és olajos magvak, a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák (például a zabpehely), halfélék, belsőségek (például a máj) és a kakaó is. A vasat pedig remekül pótolhatjuk a sovány húsokból, hüvelyesekből, mákból és a zöld levelesekből (például a spenótból) is.

A csodatévő Omega-3

Ha a cink a szépségvitamin, akkor az Omega-3, mint a szépségápolás egyik kiemelten fontos alappillére sem maradhat ki a felsorolásból. A halfélékből (például lazac és tonhal), a magvakból (dió és lenmag), valamint a különféle olajokból nyerhetjük ki a legtöbb szükséges és egészséges zsírsavat. A lenmagolaj, dióolaj vagy olívaolaj is felírható azon alapanyagok listájára, melyet mindenképpen érdemes otthon tartanunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.