6 természetes gyógynövény női bajokra

PMS klimax menstruáció női bajok magazin egészség termékenység menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A természet kincsei segíthetnek megelőzni a női szaporító szervrendszerhez kapcsolható leggyakoribb panaszokat, illetve kialakult betegségek esetén jó szolgálatot tehetnek kiegészítő kezelés formájában.

Tőzegáfonya

Ez a fanyar ízű bogyó nem csak a vizelet savasítása által képes hatékonyan felvenni a harcot a húgyúti fertőzések ellen. Tartalmaz egy különleges összetevőt, az A-típusú proantocianidint, mely megakadályozza a káros mikroorganizmusokat abban, hogy a húgyhólyag falához tapadjanak. A tőzegáfonya emellett a vizeletet is szagtalanítja, ezáltal hasznos gyógynövény lehet az inkontinenciában szenvedők számára.

Hatékonyan képes felvenni a harcot a húgyúti fertőzések ellen Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Matauw/Shutterstock. No use without permission./Matauw

Barátcserje

Ezt a Földközi-tenger környékén és Közép-Ázsiában őshonos növényt már régóta használják a menstruációt övező és megelőző kellemetlen tünetek enyhítésére. Számos kutatás bizonyította, hogy a barátcserje csökkenti a prolaktinszintet, míg a progeszteronszintet növeli, ezáltal segíthet a PMS-től és a menopauzától szenvedő hölgyeken, továbbá a termékenységet és a hormonális akné kezelését is támogathatja.

Közönséges cickafark

Az őszirózsafélék családjába tartozó cickafark kamazulént tartalmaz, mely görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatásából kifolyólag enyhíti a menstruációs fájdalmakat, a puffadást, illetve az emésztőrendszeri diszkomfortérzetet. Emellett kiváló gyógynövény azok számára is, akik méhfibrózisban, endometriózisban vagy petefészekcisztáktól szenvednek.

Ashwagandha

Az indiai ginzengként is ismert gyógynövényt több ezer éve alkalmazza az ájurvédikus orvoslás az immunrendszer erősítésére, az idegrendszer nyugtatására, valamint a vitalitás és az általános élettartam növelésére. Az ashwagandha emellett javítja a szaporítószervek egészségét, a termékenységet, a libidót, erősíti a mellékvesét, csökkenti a kortizolszintet, illetve serkenti a vérképzést.

Az indiai ginzengként is ismert gyógynövényt több ezer éve alkalmazza az ájurvédikus orvoslás az immunrendszer erősítésére, az idegrendszer nyugtatására Forrás: Shutterstock/Eskymaks

Fürtös poloskavész

A boglárkafélék családjába tartozó örökzöld növény népszerű természetes gyógymód a menopauzát kísérő kellemetlen tünetek és a premenstruációs szindróma ellen. Hatékony lehet hőhullámok, hangulatingadozás, fokozott izzadás, görcsök, alvászavarok, illetve hüvelyszárazság esetén is.

Maca

Ez a lágyszárú, az Andok perui és bolíviai részein őshonos gyógynövény gazdag tápanyagokban, melyek javítják a stressztűrő- és az állóképességet, az általános közérzetet, illetve növelik az energiaszintet. Legismertebb azonban a gyökér hormonkiegyensúlyozó hatása, mely révén képes serkenteni a szervezet ösztrogéntermelését, így a változókorban lévő nők számára ideális természetes támogatást nyújthat.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.