Ideges leszel attól, hogy nem tudsz elaludni? - Lehet, hogy szakemberre van szükséged

Forrás: Shutterstock -
idegesség orthosomnia lefekvés alvás alváskövető eszköz
Előfordulhat, hogy lefekvéskor hiába vagyunk fáradtak, nem jön álom a szemünkre – és végül azért nem tudunk elaludni, mert ettől rettenetesen idegesek leszünk. Ezt a jelenséget hívják orthosomniának, azaz az elegendő alvás miatti aggodalomnak, a tökéletes alvás iránti egészségtelen megszállottságnak. Annak ellenére, hogy az orthosomnia nem orvosi rendellenesség, a kutatások azt mutatják, hogy negatívan befolyásolhatja az alvást.

Ezek a tünetei

A Sleep Foundation szaklapjában több tünetet is felsorolnak az orthosomniában szenvedőknél. Jelentkezhet éjszakai elalvási nehézség, éjszakai ébredés, túl korai ébredés; az illető nem érzi jól magát az éjszakai alvás után, fáradt, álmos napközben, de előfordulhat ingerlékenység, koncentrációval és memóriával kapcsolatos problémák, ébredés utáni felfrissületlen érzés, szorongás is - írja a Bors.

Az alvásfigyelők csak fokozzák a bajt

Ma már vannak olyan eszközök, amik alvás közben viselve képesek megbecsülni, hogy az illető hozzávetőlegesen mennyi időt töltött REM-fázisban felületes és mély alvással, illetve ébren.
Ezek az eszközök azonban nem tükrözik pontosan az alvás minőségét, ezért ha valaki ezeknek az adataihoz igazodva próbálja meg az alvását igazítani, nem biztos, hogy célt ér. Vagyis, ha úgy látja, hogy az alvásmérője szerint nem alszik eleget, és ezen szeretne változtatni, és próbál valahogy többet aludni, az nem biztos, hogy sikerülni fog. Ha pedig ez így lesz, az tovább ront a helyzeten, mert az állandó stressz miatt még nehezebb lesz elaludnia.
Azt már kimutatták, hogy aki a több alvás érdekében több időt töltött az ágyban, azoknál az alváskövető eszköz nem mutatott ki magasabb alvásidő számot. Sőt, mivel azzal küzdött, hogy sikerüljön elaludni, az még inkább negatívan befolyásolta az álmatlanságát.

Aki ideges leszel attól, hogy nem tud elaludni, orthosomniában szenved Forrás: Shutterstock

Kérje inkább szakember segítségét

Az orthosomnia elkerülésének egyik módja, hogy ne feledjük, az alváskövető eszközök nem tökéletesek, és nem feltétlenül mondják el a teljes történetet az éjszakai alvásról. Érdemes ezért alvásszakértők javaslatait megfogadni. Ilyen a rendszeres alvási ütemterv betartása, a lefekvés előtti lenyugvás, és a hálószobában az elektronikai berendezések: televíziók, mobilok kikapcsolása.
A stressz és a szorongás alvászavarokat okozhat, vagy súlyosbíthatja azt. A kognitív viselkedésterápia segít a negatív gondolatok távoltartásában.

Mi kell ahhoz, hogy jól aludjunk?

1. Keresd meg alvásproblémáid kiváltó okát, ehhez jó lehet egy relaxációs tanfolyam.
2. Készíts jegyzeteket, hogy mik azok a gondolatok, amik miatt nem tudsz elaludni, de reggel tudsz velük foglalkozni.
3. Keresd meg azt a pózt, amiben rendkívül nyugodtnak és kényelmesnek érzed magát, amiben a legjobb esélyed van az elbóbiskolásra, majd az elalvásra.
4. Válassz egy viszonylag korai lefekvést, mert ha túl későn mész aludni, és túllépsz a fáradtság határán, sokkal nehezebb lesz természetes módon elálmosodni.
5. Tisztítsd meg az elmédet minden gondolattól: kerülj egy fajta meditatív állapotba.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.