Székrekedéssel küzdesz? Megdöbbentő problémákat is okozhat ez az emésztési zavar

Forrás: 123rf.com -
székrekedés demencia egészség kognitív hanyatlás Alzheimer-kór
A székrekedés tipikus civilizációs emésztési zavar, a legtöbben időről időre küzdünk vele. Belgyógyászok szerint a legjobb, ha az étkezésünkön változtatunk és igyekszünk sok rostot enni. Arra azonban csak most derült fény, hogy a székrekedés és a kognitív hanyatlás összefüggenek.

Egy új tanulmány nem kevesebbet állít, mint hogy azok, akik gyakran küzdenek székrekedéssel, a többiekhez képest fokozottabban ki vannak téve a kognitív hanyatlás kockázatának.

Hogy mit jelent ez pontosan? Ahogy öregszünk, úgy lassul a gondolkodásunk, romlik a figyelmünk és a memóriánk, ám nem mindenkinél ugyanolyan mértékben.

A világ lakosságának körülbelül 16 százaléka küzd ezzel az emésztési zavarral.

Amerikai kutatók szerint, akik csak háromnaponta vagy ritkábban mennek el vécére, 73 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg idősebb korukban a fenti tüneteket - ismerteti a The Sun.

A Massachusetts Amherst Egyetem tudósai több mint 110 000 felnőtt egészségügyi adatait elemezték.

Ez azt bizonyítja, hogy a bélrendszer egészsége nagyon fontos az agyunk egészségének megőrzéséhez. Beleink rossz állapota összefügg a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásával. Ez utóbbit a holland Alzheimer-kór szövetség is megerősítette.

Ha ritkán megyünk vécére, az rossz hatással lehet a kognitív funkciókra is. Forrás: 123rf.com

"A testünk minden porcikája kapcsolódik egymáshoz"- fejtette ki Heather Snyder, a chicagói Alzheimer-kór szövetség munkatársa. "Ha valami hibásan működik, az hatással van a többi szevre is. Ha egy diszfunkciót nem kezelnek, annak talaján egyéb hibás működések alakulnak ki "- tette hozzá.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a vécére járási szokásainkra amúgy is kiemelten oda kell figyelni, 50 éves kor felett pedig nagyon javasolt a rákszűrés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.