Hatalmas hibát vétenek sokan fogmosás során: idővel tönkreteheti a fogakat

Forrás: Shutterstock -
nedvesség fogkefe baktérium fogmosás fogkrém
Azt mindannyian tudjuk, hogy minimum reggel és este meg kell mosni a fogunkat és azt is a legtöbben betartják, hogy legalább két percig végezzük a műveletet. Azonban van valami, ami nem közismert, mégpedig az, hogy mindig be kell nedvesíteni a fogkefét fogmosás előtt. 

Dr. Payal Bhalla, a Quest Dental vezető fogorvosa és klinikai igazgatója elmondta, feltétlenül be kell nedvesíteni a fogkefét, mielőtt a fogkrémet rányomnánk. Ha ezt kihagyjuk és száraz kefével sikáljuk a fogainkat, azok károsodhatnak, elszíneződhetnek, de még az érzékenyebb szájnyálkahártyában is kárt tehetünk.

A sörték benedvesítése segíti a fogkrém jobb eloszlását, így könnyebben és hatékonyabban távolítható el a lepedék - idézi a szakembert a Mirror.

Sose száraz fogkefével dörzsöljük a fogunkat. Forrás: Shutterstock

A víz megpuhítja a sörtéket, így gyengédebbé teszi a fogmosást, ráadásul a nedvesség segíti aktiválni a fogkrém összetevőit, hatékonyabbá téve ezzel a baktériumok elleni küzdelmet és a szájhigiéniát. Az is előfordulhat, hogy a száraz kefével történő fogmosás nem távolítja el hatékonyan a felületi foltokat a fogakról, ami idővel elszíneződéshez vezet.

A fogselyem is kötelező

A fogselyem használata szerencsére egyre elterjedtebb, bár még mindig nagyon sokan inkább csak valami úri huncutságnak tartják, mint a szájápolás elengedhetetlen eszközének. Pedig a fogselyem használata nagyon fontos, hiszen ezzel tudjuk megtisztítani a fogközöket, azaz a fogsor azon részeit ahova a fogkefe nem ér el. A fogköztisztítók szintén ezt a célt szolgálják, csak egyszerűbb a használatuk a hátsó traktusban – szóval aki még nem próbálta, az adjon ennek az eszköznek is egy esélyt, mert nagyon sokat javíthat a szájhigiéniai állapotán. Plusz tippeket a megfelelő szájhigiéniáért itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.