Komoly betegség állhat a füldugulás hátterében - Mikor kell orvoshoz fordulni?

Forrás: Shutterstock -
orvos fülfájás füldugulás fülzsír
Minden évszakban gyakori tünet lehet a füldugulás, amelynek hátterében komoly betegség is állhat, így minden esetben szakemberrel kell ellenőriztetni.

A fülbetegségekre is jellemző a szezonalitás

A fülbetegségek jellemzően szezonalitást mutatnak, ez azt jelenti, hogy bizonyos típusú betegségek nyáron gyakoribbak, míg mások inkább télen jelennek meg. A meleg időszakban inkább a külső fül és a hallójárat betegségei okoznak panaszokat, míg télen a fülkürt funkciózavarok és a középfül gyulladása.

Ezzel kapcsolatban Dr. Balogh Illés Ádám, fül-orr-gégész szakorvosa elmondta: „A hallójárat betegségeinek hátterében ugyan vannak egyéni tényezők, ilyen például a fülzsírképződés mennyisége, a fül öntisztuló funkciójának működése, de nyáron a leggyakoribb problémát a fülzsírdugó és a víz találkozása okozza. Ha már kialakult a zsírdugó és e mögé a strandolás folyamán víz kerül, akkor ott a pangó víz egyrészt feláztatja a hallójárat bőrét, másrészt táptalajt biztosít különböző fertőzések számára. Ez leggyakrabban gombás és bakteriális fertőzés, de előfordul ritkábban vírus okozta megbetegedés is."

A füldugulás Forrás: Shutterstock

A fültisztító pálcikákat és a fülgyertyát kerülni kell

Tévhit, hogy aki sokat van vízben, annak a füle hajlamosabb lenne a zsírosodásra. Ezzel kapcsolatban Dr. Balogh Illés Ádám hangsúlyozta: „Az egészséges fül öntisztuló és vízbiztos is. Az viszont igaz, hogy ha valakinek problémája van például a fülzsírral, annak gondot okozhat a strandolás."

A fültisztítás során érdemes kerülni a fültisztító pálcika használatát, és a házi praktikák közül a fülgyertyát sem javasolják a szakemberek.

A fül-orr-gégész szerint nem érdemes a hallójáratban nyúlni semmivel, mert ha beljebb toljuk a fülzsír darabokat, akkor sérülhet a fül öntisztulási folyamata. A helyes megoldás a paraffinolaj vagy bármilyen olaj alapú fülspray használata, amelyek feloldják a fülzsírt, és biztosítják a tisztulást. Ha valakinek bedugult a füle, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Dr. Balogh Illés Ádám hozzátette:

A füldugulást minden esetben meg kell vizsgálni, mert ennek hátterében nem csak fülzsír lehet, hanem sok más egyéb betegség is. Tavasszal és ősszel például gyakori az úgynevezett fülkürt hurut, amikor nem a külső fülben található a dugulás, hanem az orrgarat és a középfül között lévő üregben megvastagszik a nyálkahártya, a dobhártya behúzódását okozva. Ha huzamosabb ideig fennáll ez az állapot, akkor a levegő helyére savós váladék szívódik be, és akár ötven decibelig terjedő hallácsökkenés is kialakulhat."

A légnyomáskiegyenlítés zavara tartós fájdalmat is okozhat

Repüléskor is jelentkezhetnek fülproblémák, amelyek a légnyomás kiegyenlítési képességgel vannak kapcsolatban. A kisbabáknál ez azért jelentkezik, mert még nem képesek akaratlagos kiegyenlítésre, erre megoldás lehet a le és felszálláskor történő szoptatás, vagy cumiztatás. A felnőtteknél viszont a megfázás vagy az allergia állhat a háttérben, ilyenkor javasolt az orrspray használata, amely kitisztítja a járatokat. A fül-orr-gégésze elmondta: „A nyomáskiegyenlítés elmaradása után fülfájás is kialakulhat, súlyos esetben steril gyulladás léphet fel. Ez a fájdalom egyébként nem csak repülésnél jelentkezhet, hanem minden olyan helyzetben, amikor nyomáskiegyenlítésre van szükség, például búvárkodásnál vagy akár egy hegyi autós út során is."

A fül és hallójárat betegségei nincsenek életkorhoz kötve, ugyanakkor a gyerekek a fülkürt anatómiai helyzetéből adódóan sokkal hajlamosabbak a középfülgyulladásokra. Kiemelten fontos a megelőzés, a gyermekeket mielőbb érdemes megtanítani az orrfújásra. Csecsemőknél és kisdedeknél az orrszívás elengedhetetlen a megelőzésben. Minden korosztályra vonatkozik, hogy megfázások esetén használjunk nyálkahártyalohasztó orrsprayt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.