Hiába tűnik még jónak a hűtődben lévő élelmiszer, ha a rajta található dátum szerint lejárt a szavatossága, te is rögtön a kukába hajítod? Ha igen, akkor valószínűleg te is a számok embere vagy - a szavatossági dátumok számainak embere.

Thinkstock

Ha te is azok közé tartozol, akik szinte gondolkodás nélkül dobálják ki az élelmiszereket, ha a dátum szerint azoknak lejárt a szavatossága, akkor valószínűleg te is szavatosságiidő-paranoiában szenvedsz - de nem vagy egyedül. Az élelmiszerek frissességét tekintve egyre megszállottabban kezdünk viselkedni, vagyis annyira félünk a romlott ételtől, hogy szinte ész nélkül kidobálunk mindent. Csakhogy a szavatossági időtartam meghatározásánál a gyártók többnyire elővigyázatosságból - valamint a vonatkozó szabályokat szem előtt tartva - adnak meg általában korábbit a valósnál. A britek ennek következtében évente 8 millió tonna, még fogyasztható élelmiszertől szabadulnak meg, csak azért, mert a csomagolás szerint annak már lejárt a szavatossága.

Thinkstock

A termék szavatosságát két dátum is jelezheti

Az európai jogszabályok szerint az ételek szavatosságáról két dátummal is tájékoztathatják a vásárlót. Az első a Best Before, ami csupán azt a dátumot jelöli, ameddig még garantáltan kiváló minőségű a termék. Utána is fogyasztható, csak már nem számít prémium minőségűnek. A másik, az UB, vagyis a minőségét megőrzi jelölés, ami már valóban arra a dátumra utal, ameddig az étel fogyasztható. Persze ezt nem árt komolyan venni, hiszen egyes termékek a szavatossági idő lejárta után súlyos ételmérgezést okozhatnak.

Mielőtt azonban kidobnád, vizsgáld meg te is. Hallgass az érzékszerveidre: ha a szaga, színe vagy akár az íze is normálisnak tűnik, az egy-két napja lejárt szavatosságú joghurtot például még nyugodtan megeheted. Sokszor a gyümölcsök és zöldségek csomagolásán is feltüntetik, meddig fogyaszthatóak - pedig nem valószínű, hogy a megadott napon pontban éjfékor fognak teljesen megromlani. A kenyerek esetében is inkább csak irányadó a dátum, ha nem penészes, akár még száradt állapotában, zsemlemorzsaként is felhasználhatod.

Mindent a nézettségért! Nyers kacsaembriót evett élő adásban a sztárszakácshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110506-mindent-a-nezettsegert-nyers-kacsaembriot-evett-elo-adasban-a-sztarszakacs.html Zsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.html Virágtenger az erkélyen - 3 igénytelen, de gyönyörű növényhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110505-viragtenger-az-erkelyen-4-igenytelen-de-gyonyoru-noveny.html Méregtelenítő, fiatalító, vértisztító csodaszer - Ismerd meg jobban az epret!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110504-meregtelenito-fiatalito-vertisztito-csodaszer-ismerd-meg-jobban-az-epret.html Fiatalodj nassolással, 70 forintból naponta!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-fiatalodj-nassolassal-70-forintbol-naponta.html Ezeket edd, ha rossz a kedved! - A leghatékonyabb hangulatjavítókhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-ezeket-edd-ha-rossz-a-kedved-a-7-leghatekonyabb.html Így küzdd le az allergiát! - Hatékony megoldások otthonrahttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110429-igy-kuzdd-le-az-allergiat-hatekony-megoldasok-otthonra.html 4 növénygyilkos hiba, amiről nem is gondolnád, hogy árthttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110429-4-novenygyilkos-hiba-amirol-nem-is-gondolnad-hogy-art.html