Meglepő tények a szavatossági időről - Íme, a valós dátumok!

dátum élelmiszer szavatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába tűnik még jónak a hűtődben lévő élelmiszer, ha a rajta található dátum szerint lejárt a szavatossága, te is rögtön a kukába hajítod? Ha igen, akkor valószínűleg te is a számok embere vagy - a szavatossági dátumok számainak embere.

Thinkstock
Thinkstock

Ha te is azok közé tartozol, akik szinte gondolkodás nélkül dobálják ki az élelmiszereket, ha a dátum szerint azoknak lejárt a szavatossága, akkor valószínűleg te is szavatosságiidő-paranoiában szenvedsz - de nem vagy egyedül. Az élelmiszerek frissességét tekintve egyre megszállottabban kezdünk viselkedni, vagyis annyira félünk a romlott ételtől, hogy szinte ész nélkül kidobálunk mindent. Csakhogy a szavatossági időtartam meghatározásánál a gyártók többnyire elővigyázatosságból - valamint a vonatkozó szabályokat szem előtt tartva - adnak meg általában korábbit a valósnál. A britek ennek következtében évente 8 millió tonna, még fogyasztható élelmiszertől szabadulnak meg, csak azért, mert a csomagolás szerint annak már lejárt a szavatossága.

Thinkstock
Thinkstock

A termék szavatosságát két dátum is jelezheti

Az európai jogszabályok szerint az ételek szavatosságáról két dátummal is tájékoztathatják a vásárlót. Az első a Best Before, ami csupán azt a dátumot jelöli, ameddig még garantáltan kiváló minőségű a termék. Utána is fogyasztható, csak már nem számít prémium minőségűnek. A másik, az UB, vagyis a minőségét megőrzi jelölés, ami már valóban arra a dátumra utal, ameddig az étel fogyasztható. Persze ezt nem árt komolyan venni, hiszen egyes termékek a szavatossági idő lejárta után súlyos ételmérgezést okozhatnak.

Mielőtt azonban kidobnád, vizsgáld meg te is. Hallgass az érzékszerveidre: ha a szaga, színe vagy akár az íze is normálisnak tűnik, az egy-két napja lejárt szavatosságú joghurtot például még nyugodtan megeheted. Sokszor a gyümölcsök és zöldségek csomagolásán is feltüntetik, meddig fogyaszthatóak - pedig nem valószínű, hogy a megadott napon pontban éjfékor fognak teljesen megromlani. A kenyerek esetében is inkább csak irányadó a dátum, ha nem penészes, akár még száradt állapotában, zsemlemorzsaként is felhasználhatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.