fashion week a nap cikke férfiasság férfias divat Tilda Swinton Marlene Dietrich Greta Garbo Demi Moore Rihanna Lady Gaga botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha eddig nem vadásztál magadnak dögös holmikat a fiúd szekrényéből, itt a legfőbb ideje. Cserebere a barátnőkkel? Ez már a múlté. A Life.hu Divatbotrányok sorozatában ezúttal a férfiasan nőies, boyfriend stílusról olvashatsz.

A nők férfias szerelésekbe öltöztetése az elmúlt évtizedek alatt nem veszített a népszerűségéből. A boyfriend stílus szezonról szezonra megjelenik a legnagyobb divatházak kifutóin. Az összeállításokat ráadásul már nem csak egy-egy ruhadarabbal egészítik ki. Megengedett a ,,total-look" is, vagyis ha kedvünk tartja, akár fiúnak is álcázhatjuk magunkat tetőtől talpig. Korábban már az is feltűnő volt, ha valaki csak egy-egy darabot csempészett az öltözködésébe. Lapos, fűzős férficipő, borsalino kalap, nadrágtartó, nyakkendő vagy kockás ing - ezek a legutóbbi irányzatok.

Sztárok akkor és most - Nézegess képeket!


Forrás: AFP
Forrás: AFP

Alexander Wang, Louis Vuitton

Alexander Wang, Calvin Klein, Louis Vuitton vagy Givenchy csak néhány név azon tervezők közül, akik férfiasították a női ruhatárat, megalkotva a legszexibb kollekciókat. Ez nem is meglepő. A szakértők trendértelmezései szerint a divatdiktátorok korántsem a nőiességük takargatására biztatják a hölgyeket, és állítják, hogy a nő férfiruhában az egyik legizgatóbb jelenség. Hiszen a kontraszt épp a nő eleganciájára és törékenységére hívja fel a figyelmet. Emlékezzünk csak a Sztriptíz című film egyik jelenetére, melyben Demi Moore öltönyben és kalapban lép a színpadra, vagy akár Cameron Diaz alsónadrágos riszájára a Charlie angyalaiból. A kellő hatás egyiknél sem maradt el.

A maszkulin irányvonal már régről ismert, például az első világháború utáni évekből. Ekkor Franciaországban a garconne stílus hódított, ami arra törekedett, hogy közelítse egymáshoz a két nem öltözködését. A nők elkezdtek nadrágban járni. Jean Patou, Coco Chanel és Hermes elegáns darabjait viselték. Yves Saint Laurent női szmokingja után pedig már nem volt megállás. A férfiruhába bújtatott nőiesség meghódította a világot. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, vagy Catherine Deneuve és Diane Keaton. Hírességek, akik a férfias elegancia hívei. Akárcsak mostanában Victoria Beckham, Abbie Cornish, vagy éppen Winona Ryder. Azonban a divathullám elterjedése egyes sztárokat extrém megoldásokra is késztetett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Katharine Hepburn, Marlene Dietrich
Kattints a képre még több Hepburn fotóért!

Rihanna 2009-ben a New York-i Costume Institute Gálán puffos ujjú szmokingban és csokornyakkendőben jelent meg az estélyiben pózoló hírességek közt, amit egy jól sikerült marketingfogásnak könyvelhetünk el.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

De ott van Tilda Swinton színésznő is, aki nem csupán a filmszerepekkel, de a nemi szerepekkel is szeret játszani. A W magazin címlapján hófehér kalapja alól néz ránk, akár egy viaszbábszerű férfi. Merev tartás, különleges vonások és hibátlan elegancia. Ő az a színésznő, aki leheletnyi sminkben is végigmegy a vörös szőnyegen, és bátran hangsúlyozza maszkulin oldalát. Swinton karaktere éppúgy elbírja egy földöntúli angyal, mint egy merev férfi szerepét.

Forrás: W Magazine
Forrás: W Magazine

Kattints a képre a galériárt!

Jóval nagyobb visszhangot keltett Lady Gaga, aki a Vogue Hommes Japan magazin fotózásán nem egyszerűen férfiruhába bújt, hanem teljesen férfivé is lényegült. A képeken öltönyben és fehér ingben, több helyen cigarettázva látható a sztár. A sorozat annyira tökéletesen sikerült, hogy egyes vélemények szerint a fotókon nem is Gaga, hanem az énekesnő egy férfi hasonmása látható. A stylist, Nicola Formichetti fejéből kipattant ötlet mindenesetre zseniális.

Forrás: Vogue Hommes Japan magazin
Forrás: Vogue Hommes Japan magazin

Mit üzenhetnek a sztárok és a tervezők ezzel az irányvonallal? Vajon a női egyenjogúságért küzdenek, vagy arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a világ mennyire elférfiasítja a hölgyeket? Az egyszer biztos, hogy Marlene Dietrich óta a trend nem sokat változott. Aki tudja, hogyan kell szexisen férfiruhát viselni, az után továbbra is döglenek majd a férfiak. Aki viszont nem tudja, csak hervasztóan fog kinézni. Hiszen ez nem egyszerű hóbort, annál sokkal több...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.