Sikersztori kutya sikertörténet íjászat életmódváltás tudatos étkezés egészséges életmód fogyókúra mozgás kettlebell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Roli 31 éves fiatal srác. Éppen csak túl a "bulizós korszakon", élete új szakaszába lépett. Tervek körvonalazódnak előtte, és céljai eléréséhez az első lépést egy meglehetősen komoly életmódváltás jelenti, melynek segítségével már 13 kilót fogyott minden különösebb erőfeszítés nélkül.

"Ez persze nem jelenti azt, hogy ettől kezdve vége minden vidámságnak, már csak azért sem, mert életem eddig sem a szórakozás körül forgott, a munkám pedig egyébként is felelősséget és komolyságot igényelt, csak éppen egyre kevésbé vagyok nyitott az értékes tartalom nélküli időtöltésre. Ráadásul nem olyan régen költöztem egy városi lakótelepi lakásból kertes házba, ahol nem egyedül élek: egy gyönyörű border collie osztja meg velem a mindennapjaimat.


Roli fekete pólóban 13 kilóval súlyosabb volt

Szívesen mondanám azt, hogy a kutyámnak (Spencernek) jelentős szerepe van a változásban, de a döntés, hogy minőségi változást szeretnék elérni az életemben, még az ő barátsága előtt született. Egy állat gondozása felelősséget, rendszerességet és figyelmet igényel, tehát valóban hatással van arra, hogy az életmódváltás ne néhány hónapra szóló szeszély legyen csupán, hanem egy olyan fordulat, amely hosszú távon fog hatni az életemre.

Ráadásul egy kutya szeretete és hűsége napi örömforrás, a vele való játék és foglalkozás segít elűzni a mindennapos stresszt, így azok a feszültségek, amelyeket szinte minden ember pótcselekvésekkel próbál ellensúlyozni, jellemzően örömevéssel, egy kutya segítségével más csatornákon oldódik fel. Rengeteg játékkal, sétával, futással és kerékpározással szabadulok meg a stressztől, amelyekben Spencer örömmel vesz részt.

13 kilót fogytam három hónap alatt

A költözés és az azzal járó pozitív hatások (sokkal több időt töltök szabad levegőn, mozgással) mellett a táplálkozás és a testmozgás területén vált kézzel foghatóvá a változás. E kettő ma már jelentős, kilókban is mérhető: körülbelül 13 kilót fogytam három hónap alatt.

Az életmód-változás előtt imádtam enni, és sokkal többet ettem, mint amennyire szüksége lett volna a szervezetemnek. Nem is igazán válogattam meg, hogy mit. Mi volt a legjellemzőbb a táplálkozásomban? Talán az, hogy nem volt benne semmilyen szabály. Akkor és azt ettem, amit éppen megkívántam, akkor, amikor megkívántam, és annyit, amennyi belém fért. Nem ért semmilyen nagy felismerés akkori életmódommal kapcsolatban, azon kívül, hogy bár mindig mozgékony srác voltam, egy idő után kezdett nehezebbé válni a mozgás. Illetve olyan apró jelek voltak még, hogy ha lehajoltam, éreztem, ahogy a deréköv belevág a hasamba, illetve értek olyan szeretettel teli, tréfás megjegyzések barátok részéről, ami mellett nem sétálhattam el.

Úgy látom, egyszerűen csak megérett a helyzet a változásra, és mivel sport területén egyébként is voltak és vannak kihívások előttem, tudtam, ha nem változtatok, akkor el kell majd engednem a célokat, és azt nem szívesen tenném. Szeretnék például részt venni extrém teljesítmény- vagy "túlélő túrákon", és ott nehezítő körülmény a túlsúly és az abból fakadó légszomj, illetve a meggyengült állóképesség és immunrendszer.

Szabályok nélküli, kiegyensúlyozatlan táplálkozásom mellett azért mindig sportoltam, és jó néhány éve a kettlebell az a sportág, ami segített megőrizni a kondimat, vagy valamennyire kiegyensúlyozta az ésszerűtlen táplálkozás hatásait.


Amikor megkapta kiskutyáját, Spencert, már félúton volt az ideális testsúlya felé

Drága a változatos, finom és egészséges táplálkozás

A döntés után egyik napról a másikra jelentős változások léptek életbe. Szabályok születtek, amiket be is tartottam: reggel és délben csökkentettem a bevitt ételek mennyiségét, pontosan annyit ettem (és eszem), hogy ne érezzem túllakottnak magam, de ne is éhezzek. Vacsorára viszont csak salátaféléket fogyasztottam egy ideig: tonhal, zöldségek, sovány sajtok.

A salátafogyasztás azonban nem vált be teljesen, egész egyszerűen meguntam azokat az alapanyagokat, amelyek számomra anyagilag elérhetők voltak, így ma már a vacsora alapja az extrudált kenyér, különböző feltétekkel.

Fontos tudni, hogy sokan éppen anyagi korlátok miatt nem kezdenek bele, vagy amiatt hagyják abba az egészséges táplálkozást. Az ugyanis kreativitást, előre gondolkodást és a szűkös forrásokkal való okos gazdálkodást igényel. Gasztronómiai logisztikát, ami sokszor nem fér bele egy hétköznapi ember feszített élettempójába, vagy azt hiszik, hogy nem fér bele.

Nekem is okozott és okoz gondot a változatos, finom, de egészséges táplálkozás megszervezése, de mivel nem veszem véresen komolyan a dolgot, csak igyekszem hű maradni a kijelölt úthoz, akkor sem veszítem el a kedvem, ha néha akadályokba ütközöm, illetve nem lesz bűntudatom akkor sem, ha éppen, egy hangulatos este során "kilengek" kicsit.

Kettlebell és íjászat

A kettelbellt egy nagyon kedves barátom szeretette meg velem, ő rendkívül jó sportszakember, éppen ezért hiteles volt előttem mindaz, amit elmondott vagy megmutatott.

Ez egyébként nagyon fontos ennél a sportnál, a kettlebellt nem lehet néhány videóról vagy könyvből megtanulni: szakember segítségével kell elsajátítani a helyes eszközhasználatot és a gyakorlatokat, egyéb esetben akár súlyos sérüléseket is szerezhetünk magunknak. Hetente 5 alkalommal, alkalmanként 30-40 percet edzek. Háromszor erős, nagy edzésről, kétszer átmozgató edzésről van szó.

A kettlebellt azért szeretem, mert a tanulási szakasz után már otthon is végezhető edzésről van szó, amely a funkcionális izomrendszerre hat, növeli az állóképességet, szálkásít és persze hatékonyan égeti a zsírt.

Egy másik sport a kettlebell és a kutyakísérettel végzett mozgásformák mellett az íjászat, ami az állóképesség fenntartása mellett a "helyes célkitűzésben", a koncentrálásban, valamint a feszültségek oldásában játszik szerepet.

Érdekes módon, amíg a táplálkozással kapcsolatban a (ritka) kilengéseken túl tudok lépni, a szervezetem ma már tiltakozik, ha nem kapja meg a megszokott mozgásmennyiséget. Most például egy könnyebb műtét miatt néhány hét kimaradt, és alig várom, nő bennem a feszültség, hogy újra mozgásba lendüljek."

ADJ ERŐT MÁSOKNAK! TE HOGYAN FOGYTÁL LE?

Írjátok meg nekünk az info@life.hu e-mail címünkre nevetek, lakóhelyetek, életkorotok és jelenlegi testsúlyotok kíséretében, hogy hány kilót sikerült leadnotok és milyen módszerrel. Pár sorban írjátok meg a történetet, és nagyon fontos, hogy csatoljatok hozzá fényképet: fogyás előtt - fogyás után.




Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.