Lépésről lépésre: Így készülj fel életed nagy napjára!

esküvő koszorúslány kastélyszálló esküvői ruha esküvő 2014 esküvőszervező esküvői dekoráció szervezés meghívó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az esküvőszervezés nem könnyű dolog, pláne, ha a menyasszony maga vállalkozik rá, méghozzá munka mellett. Így tettem én is, mondván, életem legfontosabb napját nem hagyom egy idegenre.

Máig úgy érzem, helyesen döntöttem, persze édesanyám segítsége nélkül nem ment volna. Az első pofon akkor ért, amikor január első hetében megtaláltam a tökéletes helyszínt, ám két szombat kivételével áprilistól októberig le volt foglalva az étterem – persze esküvők miatt. Ott, azon a napon rájöttem, hogy igenis neki kell állni a szervezésnek, méghozzá sürgősen. Ha te is esküvőt tervezel idén, akkor a Life.hu lehet a titkos segítséged ebben a készülődésben - a héten ugyanis nálunk minden az esküvőkről szól. Jó szervezkedést!

A legfontosabbak

Ha eldöntöttétek, hogy itt az ideje egybekelni, akkor a következő dolgokat mielőbb ki kell választanotok, mert rajtuk múlik a legtöbb a nagy napon.

Időpont és helyszín

Ha nem akartok nagy cécót, akkor néhány hónap alatt simán leszervezhettek egy esküvőt. Ha azonban a nagy felhajtás mellett döntötök, arra tényleg kell közel egy év. Nem azért, mert lehetetlen 3 hónap alatt összehozni egy 150 fős lagzit, mert nem az. Idő csak azért kell, hogy mindenre maradjon energiád, és az esküvőszervezés ne váljon erőltetett menetté (mert hidd el, könnyen azzá válhat). Az időpont kiválasztását tegyétek meg mielőbb, ha pedig nincs semmilyen dátum vagy évszak, amihez szívesen kötnétek az esküvőt, akkor válasszatok aszerint, mikorra van szabad hely ott, ahol rendezni szeretnétek a bulit. A népszerű helyeket - vízparti éttermek, különleges szállodák vagy kastélyszállók - sokszor már egy évvel előre lefoglalják. Az év elején még nem késtél le semmiről, de ha idén tervezitek a lagzit, most már itt az ideje megtalálni a megfelelő helyszínt. Vedd számításba azt is, hogy akartok-e templomi esküvőt, netán csak egyszerűen, egy anyakönyvvezetővel akarjátok megoldani a dolgot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tipp

Ma már nem ritka a pénteki esküvő sem – ha nincs szabad időpont számotokra a megfelelő helyen, akkor nyugodtan felrúghatjátok a szokásokat. Itt megjegyeznék még egy dolgot, ami lehet, hogy furcsának tűnik, de nem az. A párommal azért választottunk szeptember végi időpontot, mert eszünkbe sem volt a kánikulában, 30-40 fokban izzadni és szenvedni a melegben. Persze a nyári esküvők gyönyörűek, de ilyen apróság is fontos lehet időpontválasztásnál.

Zenekar, vőfély, fotós

Ha hiszed, ha nem, a jó zenekarok és fotósok is elkelnek már az esküvői szezon előtt több hónappal. Pedig ők tényleg nagyon fontos „kellékei" a tökéletes lagzinak, hiszen egy ütős banda bármilyen bulit képes feldobni, a fotókat pedig még hosszú évek múltán is nézegetni fogod. A vőfély-kérdésben is jó, ha mielőbb dűlőre juttok: vannak, akiket kifejezetten idegesítenek a poéngyáros emberek, szerintem azonban nem árt, ha valaki - legyen az egy hivatásos vőfély vagy egy megbízható barát – kézben tartja a dolgokat.

6 hónappal a lagzi előtt

Ruhaválasztás

Milyen legyen a ruha? Mi áll jól igazán? Ha úgy érzed, van rajtad pár kiló súlyfelesleg, a 6 hónap még bőven elég arra, hogy megszabadulj tőle. Ha nagy diétába kezdesz, akkor a ruhát is csak később válaszd ki, mert nem biztos, hogy ugyanaz a fazon lesz a nyerő. Ha nem diétázol, és már tudod, milyen az álomruhád, akkor vedd a nyakadba a szalonokat. Érdemes több helyre is ellátogatni, próbálgatni, mert nem mindenki olyan szerencsés, hogy elsőre rátaláljon A Ruhára. Ha érdekel, idén mi a divat itthon, ide kattintva megnézhetsz pár modellt a kínálatból.

Tipp:

Jó, ha nem egyedül mész: édesanyád vagy egy jó barátnő tanácsai nem jönnek rosszul, de csak olyan embert vigyél a próbára, akinek a véleményében maximálisan megbízol.

Színmámorban: milyen legyen a dekoráció?

Ha nagyjából tudod, mi az a stílus, ami tetszik, kezdj el inspirálódni. Akár te intézed a díszítést, akár egy profit kérsz fel erre a feladatra, a stílust érdemes neked kitalálnod. Nézegess blogokat, esküvői oldalakat, magazinokat. A Pinteresten is csodás fotók vannak, de a Life.hu esküvői hetének cikkeiből is rengeteg inspirációt gyűjthetsz. Idén például hódít a lila, a türkiz és a szürke – kattints ide, és nézelődj még tovább!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Előtte 4 hónappal

Kiegészítők, kiegészítők...

Ha megvan a menyasszonyi ruhád, nem árt hozzá lassan kellékeket nézegetni. Igen, van még időd bőven, de ha épp rálelsz egy szuper nyakláncra vagy egy különleges hajékszerre, akkor megéri megvenni. A cipőt is érdemes kiválasztani: ha a hétköznapokban is gyakran viselsz magas sarkút, akkor nyugodtan válassz ilyet a nagy napra. Az esküvői cipők azonban általában nem bőrből, hanem szaténból készülnek. Ez sajnos nem olyan kényelmes viselet, így még a gyakorlott, tűsarkúban élő csajoknak sem árt, ha kicsit betörik a lábbelit.
Ha nincs kedved magas sarkúban kínozni magad, választhatsz egy elegáns balerinacipőt vagy egy apróbb sarkú esküvői cipőt is. Mivel a legtöbb ruha általában hosszú, így a cipő is alig fog látszódni.
Egy váltócipő is jól jön az este során: ez lehet egy saját, már jól bejáratott cipőd is, amiben maximálisan megbízol. Arra ügyelj, hogy a ruha hossza miatt a sarokmagasság ne különbözzön sokban a „hivatalos" menyasszonyi cipellőtől. Ha ugyanis egy tűsarkúban mondod ki a boldogító igent, a menyasszonytánc alatt pedig már balerinacipőben ropod, akkor a ruhád alja könnyen tönkremegy vagy bepiszkolódik.

Koszorúslányok

Lesznek-e koszorúslányok? Ha igen: kislányok vagy felnőtt barátnők? A ruhájukat varratni akarod vagy béreled? Ami mindig kérdés, az az, hogy ki fizesse az ő ruháikat. Mivel a menyasszony kéri fel őket, ez az ő dolga lenne. Azonban a koszorúslányok megbeszélhetik a menyasszonnyal, hogy olyan ruhát varratnak, amit később is felvehetnek, ilyenkor akár ők is fizethetik a rájuk eső részt.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Arra ügyelj, hogy a lányok ruhájának színe passzoljon a te stílusodhoz és a lagzi vezető színéhez, de ők is érezzék benne jól magukat. Ha például beleszerettél az idei év trendszínébe, az orchidealilába, akkor szépen mutat, ha ez a szín viszaköszön mondjuk a cipődön vagy a ruhádon, a székszoknyákon és a koszorúslányok külsején. Varrathatsz különböző árnyalatú lila ruhát a lányoknak, esetleg mindenki viselhet egy lila derékövet, bolerót vagy kendőt. Nem kell egyformán festeniük – a lényeg a harmónia!

Meghívók és névlista

Biztosan már hónapok óta gondolkodtok azon, kiket fogtok meghívni. A meghívók rendelésével ez a kérdés aktuálisabb, mint valaha. Ne feledd, ez a nap rólatok kell, hogy szóljon, így azokkal ünnepeljetek, akikkel szívesen töltitek az időt. Kényszerből vagy családi nyomásra ne hívj meg olyanokat, akikkel évek óta nem tartjátok a kapcsolatot. Sajnos azt is be kell látni, hogy egy esküvő komoly anyagi terhet jelent az ifjú párnak, így talán nem lehet ott mindenki, akit szeretnél. Ezt pedig másoknak is meg kell értenie, ha pedig nem teszik, az nem a te hibád.

Ha a fentieken már túl vagy, akkor se dőlj hátra, mert még csak most jön a java! Ha tudni akarod, mik azok, amikre a szervezés utolsó 3 hónapjában kell odafigyelned, kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.