Pánikszerűen rohansz a szoláriumba, hogy megmaradjon a nyáron magadra szedett barnaság? Létezik szoláriumfüggőség? Tényleg rákot okoz? Tényeknek és tévhiteknek jártunk utána.

Nemrég nagy felháborodást váltott ki az emberekből a ValóVilág 7 játékosának monológja, amiben azt ecsetelte, hogy az élete nem lenne ugyanaz szoláriumozás nélkül. „Nekem a szoli az mindent jelent. Nekem ő pótolja azt a boldogságot, amit igazából egy férfitől várok. Sokkal jobban érzem magam, ha barna vagyok. Ha a nunim, ha az arcom, ha mindenem barna... A smink is jobban mutat, a hajszín is. Nem tudom elmondani, de imádom" - lelkendezett Fanni. Döbbenten hallgattuk a fiatal lány szavait, és komolyan elgondolkodtunk azon, hogy vajon mások is így vélekednek-e a dologról. 

Fotó:Sajtóklub/RTLII/Bársony Bence

Hallottál már a tanorexiásokról?

Ők azok az emberek, akik szinte már félnek a fehérségtől. De vajon létezik, hogy valaki függővé váljon és ennyire mániákus legyen? Blaskovics Ildikó kozmetikus, a Life.hu szakértője szerint igen: ,,Ma már annyi mindennek a függői lehetünk, hogy azt elképzelni sem tudjuk. Azok, akik nyáron szívesen fekszenek több órát a napon, télen sem szeretnek lemondani a mesterséges fény adta örömökről. Azonban fontos tudni, hogy csak mértékkel szabad a szoláriumot használni. Naponta járni kifejezetten tilos."

Miért érezzük szükségét?

Ildikó elmondta: naponta találkozik olyan vendégekkel, akik olyan problémákat látnak magukon, ami valójában nincs is, vagy nem olyan súlyos mértékű, mint azt a vendég állítja. Sokan a barnaságot is így kezelik. A barna bőr az egészséget és a lazaságot idézi, míg a fehér bőrt a bezártsággal azonosítják a fiatalok. Divat a barna bőr, és menőnek lenni jó - vélekednek. Így gondolhatta ezt Katie Price modell is, akit hat hónapos terhesen kitiltottak egy szalonból a rengeteg szoláriumozás miatt. De Patricia Krentcil még elvetemültebb volt, ő ugyanis Amerika összes szoláriumában tiltólistára került a túlzott napimádata miatt.

Szolárium babavárás alatt - igen vagy nem?

A babavárás alatti szoláriumozásról a vélemények megoszlanak, de az orvosok és a bőrgyógyászok többnyire azt javasolják, hanyagoljuk a mesterséges barnulást a terhesség alatt. A test, a hormonháztartás ebben az időszakban sokat változik, könnyebben alakulnak ki a bőrön májfoltok, szeplők. A túlzott napfény sem tesz jót a kismamáknak, így ezalatt a néhány hónap alatt sokkal jobbat teszel magadnak, ha kerülöd a barnulást.

Forrás: Thinkstock

Veszélyben vannak a „szolisok"?

Sokan azzal védekeznek, hogy a szolárium nem olyan káros, mint a napsugárzás, mert az új gépeknek köszönhetően már nem lehet leégni. A „sült bőrt" korábban a rák fő forrásának tekintették. Azonban az orvostudomány bebizonyította, hogy a szoláriumban a bőrünket nagyrészt UVA sugárzás éri, melynek hatására gyorsabban kialakuló barnulás jön létre. A modern gépeknek hála a bőr nem ég meg. Az UVA sugárzás viszont mélyebbre jut a bőrben és ott károsítja a kötőszöveti rostokat, ezzel pedig korai ráncosodást okoz. A másik nagy veszély pedig a rák. A melanóma kialakulásának kockázata már csupán néhány solárium használattól is húsz százalékkal nő, a 35 éves kor alatti, viszonylag rendszeres felhasználóknál pedig a kétszeresére emelkedik. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy az UVA sugárzás is rákkeltő hatású: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoláriumot „emberi rákkeltőként" osztályozza.

Mik a leggyakoribb hibák?

A kozmetikus szerint nagy hiba, hogy sokan sminkben fekszenek be a gépbe - a festék ugyanis nyomot hagy és a bőr pórusainak is árt. VV Fanni kijelentése, miszerint ő nem mossa le magáról a „szolihatást" a kozmetikus szerint egyáltalán nem ritka. „Sok olyan vendéggel találkozom, aki nem fürdik, ha aznap szolizott. Olyan is volt, aki azt mondta, hogy nem akarja magáról lemosni a színt... Hatalmas tévhit, hogy a barnaság lemosható."

Erre figyelj, ha mindenképp barnaságra vágysz

- Tartsd be a maximális napozási időt és hetente csak egyszer menj szoliba
- Figyelj a megfelelő higéniára!
- Tiszta arcbőrrel feküdj a csövek alá!
- Zuhanyozz szolizás után!
- Használj bőrápoló készítményeket, amik megóvhatják a bőrt a korai ráncosodástól!
- Ha bármilyen gyanús elváltozást észreveszel a bőrödön, azonnal fordulj orvoshoz!