Újévkor minden család asztalán megtalálható a lencse. De miért fogyasztjuk megszállottan az év első napján? Valóban egészséges? Honnan ered a babona? Mindennek utánajártunk!

 

Január 1., a lencse napja

Sok családban figyelnek arra, mit érdemes az év utolsó vagy éppen a következő év elején enni. A lencsét régen a szegények ételének tartották alacsony ára miatt, ám ma már minden év első napján kötelező elem. De mégis miért? A hiedelem úgy tartja, hogy a lencse sok kis apró szeme olyan, mint az aprópénz. Ha sok lencsét eszünk első nap, akkor az egész évünkre a gazdagság és szerencse lesz jellemző. Ehhez a babonához társult még az is, hogy az éjfél beharangozása után néhány szem lencsét tettek zsebre az emberek, ezzel is erősítve a lencse pénzhozó hatását. Ha már a szerencséről van szó, annak sem kell elkeserednie, aki nem szereti a lencsét - a köles és a rizs is szerencsét hoz. 

Forrás: Thinkstock

Tényleg olyan egészséges, mint hisszük?

A válasz egyértelműen igen. Az év többi napján sajnos mellőzve van ez a szupernövény, pedig igazán tápláló. 25-28%-ban tartalmaz fehérjét és rengeteg, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, melyet testünk nem tud önállóan előállítani. Ezek segítenek a csontok és az izomzat egészséges fejlődésében.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Mit mond a dietetikus?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is megerősíti, hogy a lencse fontos szerepet játszott a néphitben és a népi gyógyászatban is, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. "Számtalan elkészítési módja létezik (főzelék, leves, saláta stb.). Puffasztó hatású növény, vízben nem oldódó rosttartalma magas, ezért különböző gastrointestinalis betegségekben (Chron-betegség, epebetegség stb.) szenvedőknek fokozott elővigyázatosságot igényel a fogyasztása."

Tápanyagban gazdag apróság

A lencse kiváló vitamin-, folsav- és fehérjeforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot is. Ennek a sok mindennek köszönhetően erősebbé teszi az immunrendszert, és véd a betegségektől. Természetesen ehhez évente egynél többször kell fogyasztanunk ebből a csodaszerből. A folsav a szív-és érrendszeri betegségektől. valamint a fejlődési rendellenességtől óv bennünket, amit akár már egy csészényi lencsével is bevihetünk a szervezetünkbe.

Szép, fiatalos bőr

A lencse antioxidánstartalma nagyon magas. Az antioxidáns segít bőrünk szépségének és feszességének a megőrzésében, ezzel lassítva az öregedést. Sőt, ezek a vegyületek segítik még a szabad gyökök megkötését is.

Véd a ráktól

Jelentős mennyiségű élelmi rost van a lencsében, ennek köszönhetően segít a koleszterin szabályzásában is. Nem engedi, hogy kialakuljon a magas LDL-koleszterin, ami akár halálos is lehet. Véd a stroke és a rák kialakulásától is.

Fitt elme, gyors agyműködés

A lencse sok olyan elemet is tartalmaz, ami segít éberen tartani az agyunkat. A B1-vitamin például kedvező hatású az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre is. A benne lévő krómnak köszönhetően pedig segít csökkenteni az agyvérzés kockázatát.

Forrás: Thinkstock

Gyógyhatása rendkívüli

A lencse nagy segítség cukorbetegeknek, mert lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, glikémiás indexe alacsony. A lencsében lévő keményítőből jóval kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint pl. a búzakeményítőből, emiatt könnyen emészthető és a vércukoremelő képessége is lényegesen kisebb. Laktózérzékenyeknek is kiváló tápanyagforrás, mert rizzsel elkeverve nagyon jót tesz a gyomornak és nem terheli meg a szervezetet. Kisgyermekeknél, ha nem tudjuk a hasmenés okát, úgy enyhíthetünk a tüneteken, hogy lencséből és rizsből álló ételeket adunk nekik. Ezzel a panaszokat úgy szüntethetjük meg, hogy közben a szükséges energiát és fehérjét is be tudjuk vinni a szervezetbe.

Mi a tanulság? Ne csak január elsején fogyassz lencsét, mert számos olyan jótékony hatása van, ami egész évben a hasznodra válhat. Kipróbálhatod például azt a mennyei lencsesalátát is, ami a Life.hu szerkesztőinek egyik nagy kedvence!