Fel kell ismerni, hogy bizony az idősödés új táplálkozási szokásokat kell, hogy magával hozzon. A magas koleszterinszint, a csontritkulás és a memóriazavar kezelése is kardinális kérdés, mindezekre pedig az életmódváltás, az idős korra való felkészülés során találunk megoldásokat.

Fontos a megfelelő étkezési ritmus kialakítása, a természetes vitamin- és ásványianyag-pótlás, a rostokban, gabonafélékben, tejtermékekben gazdag táplálkozás. A Life.hu összeállításából kiderül, melyik az az öt étel, melyek ötven felett sem hiányozhatnak az étrendedből. Íme, a legegészségesebb kedvenceink:

1. Zab

Kevés olyan étel létezik, amelyik a zabnál jobban tudná szolgálni tápanyagszükségletünket. Kiváló energiaforrás, rengeteg fehérjét rejt, bőséges B1-vitamin -tartalma miatt antidepresszáns, emellett pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és vas is található benne. Rákmegelőző hatású, élénkíti az emésztést és az idegrendszert, gyulladáscsökkentő, jó hatással van a gyomorra és lúgosít is. Rostjai által hamarabb tapasztalhatunk teltségérzetet, csökkenti a koleszterinszintet, és elősegíti a szív- és érrendszer védelmét.

Forrás: Thinkstock
Zabkása: a tökéletes reggeli
A nap első étkezésének - amellett, hogy fel kell töltsön energiával - tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Korábbi cikkünkben 6 okot gyűjtöttünk össze, amiért érdemes zabkását enned, és amiért ajánlott ezzel indítanod a reggelt.

2. Diófélék

Korábban a diót túl zsírosnak és sósnak találták, mára azonban a dietetikusok külön felhívják rá a figyelmünket. Ennek oka, hogy a zabhoz hasonlóan a dió sok fehérjét, rostot és antioxidánsokat is tartalmaz. Bizonyított, hogy kedvező hatást gyakorol a szív egészségére, és koleszterinszintet csökkentő hatása révén az időskori táplálkozás fontos eleme lehet.

Multivitamin helyett egyél diót!
A dióban található vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak kincset érnek: rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és mint ismeretes, csökkentheti a koleszterinszintünket is. Mindehhez egy maréknyi dió bőven elég egy nap. Hogy mire érdemes figyelned a diófogyasztással kapcsolatban, kiderül korábbi írásunkból.

3. Lenmag

A lenmag a hasznos rostokon felül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely csökkenti a belekben kialakuló gyulladásokat és stabilizálja a bélsejtek falát. A lenmag és a belőle készült olaj rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, védi a szívet és javítja a koleszterinszintet. Ha egy evőkanál őrölt lenmagot keversz kedvenc süteményébe vagy joghurtodba, az csodákra képes.

Forrás: Thinkstock
Íme, a rostfogyasztás 5 előnye: Egyél belőle minél többet!
Az egészséges életmód egyik szerves része a rostban gazdag étrend - ezt a magazinokból és a reklámokból az is jól tudja már, aki mereven elzárkózik a helyes táplálkozástól. Ha azonban te odafigyelsz arra, mit is viszel be a szervezetedbe, akkor jó, ha tudod, milyen szerepe van a rostoknak. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el.

4. Kelkáposzta

A kelkáposztának alacsony a kalóriatartalma, emellett A-, C- és K-vitaminban és káliumban is gazdag, és a zabhoz, valamint a diófélékhez hasonlóan nagymértékben tartalmaz antioxidánsokat. A kelkáposzta a pajzsmirigyműködésre is jótékonyan hat, amennyiben nyersen fogyasztod, és persze ha nagy mennyiségeket eszel belőle. Egy kelkáposztás turmix vagy saláta naponta nem baj, de ha teheted, inkább főve vagy párolva kerüljön a tányérodra, úgy sokkal egészségesebb.

Szuperételek: kamuk vagy csodaszerek?
Tényleg csodatévő hatásúak, vagy csak ügyes reklámfogás néhány egészséges élelmiszert szuperételnek beállítani? Az itthon is többnyire borsos áron kapható finomságokról rengeteg jót olvashatsz, de nem árt, ha tudod, hogy alapvetően nem érdemes tőlük várni a megváltást. Utánajártunk, valóban érdemes-e ennyire rajongani a szuperételekért. Cikkünkben a gojibogyó, a quinoa és az acaibogyó mellett a kelkáposztáról is olvashatsz.

5. Spárga

A spárgát magas tápanyagtartalma miatt kedveljük, mivel nagyon gazdag K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Mindezeken kívül még számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas. A spárgában sok a likopin, ami bizonyítottan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, a benne levő A-vitamin jót tesz az immunrendszernek és a szemnek, a sok rost pedig védi a szívet.

Forrás: Thinkstock
Spárga, kicsit másképp:
A spárgakrémlevest valószínűleg mindenki ismeri, de általában a hagyományos változat hódít. Pedig ez is egy olyan fogás, amit érdemes újragondolni, és megbolondítani szokatlan dolgokkal. Például kipróbálni a megszokottnál pikánsabb formában is. A Life.hu különleges receptjéért kattints ide!