Nyuszit lesni és locsolkodni nem csak otthon lehet: kerekedj fel, menj ki a friss levegőre és közben ismerkedj a hagyományokkal országszerte! Mutatjuk is a legjobb fesztiválokat!

A hagyományos: Hollókő

Az egyik legszebb, eredeti formáját megőrzött magyar falu, Hollókő évek óta híres hagyományőrző húsvéti rendezvényeiről. A háromnapos Húsvéti Fesztivál (2015. április 4-6.) idején a szűk utcácskák megtelnek a népviseletbe öltözött helyiekkel, és persze a látogatók tömegeivel, akik a rendezvényeken elsősorban a palóc húsvéti hagyományokkal ismerkedhetnek meg. A rendezvény szombati napján a gasztronómiai események kerülnek előtérbe. Az Ófalu udvaraiban minden a húsvéti ízek körül forog, betekintést nyerhetsz például a húsvétisonka-készítés rejtelmeibe.

HollókőForrás: www.holloko.hu

Más településekről is érkeznek hagyományőrzők a faluba, ők szintén saját udvaraikban szórakoztatják a látogatókat. Amikor a délután öt órakor kezdődő szentmise hivatalosan is véget vet a böjtnek, megszólalnak a harangok. Szombat este Herczku Ági és a Banda szabadtéri koncertje következik, vasárnap és hétfőn pedig hasonlóan sűrű programmal folytatódik az ünnepség: táncház, koncertek, mesék várják az érdeklődőket. A tavaly befejezett beruházások, például a sajtház, a kalácsos, a palóc műhely, a palóc játszóház, a guzsalyas most mutatkoznak be először a nagyközönségnek, így még az is talál újdonságot, aki egyébként rendszeresen látogatja ezt a csodás kis falut.

Life.hu tipp
A locsolkodás természetesen Hollókőn sem maradhat el, de itt a kölni helyett jéghideg kútvíz gondoskodik a lányok üdeségéről. Váltóruha erősen ajánlott!
orrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje

Kirándulás, vendégvárás helyett inkább kikapcsolódnál a hosszú hétvégén? A hazai wellness-szállodák remek csomagokat kínálnak azoknak, akik az év első hónapjait csodás környezetben pihennék ki. Kattints IDE a legjobb ajánlatokért!

A fővárosban és környékén

A hagyományok és a gasztronómia áll a középpontban a budai várban az idén negyedik alkalommal megrendezett húsvéti ünnepségen is. Április 5-én és 6-án kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásáron barangolhatsz, közben pedig megnézheted a különféle mesterségek bemutatóit és a koncerteket, táncelőadásokat. Fellép többek között Palya Bea és Szalóki Ági, Gryllus Vilmos és a Kolompos együttes, valamint a határon inneni és túli települések számos néptánc-együttese. A gyerekeket meselabirintus és mesekert, kézműves alkotóház, kosaras körhinta és még számos program várja.

Ha szeretnél kicsit kimozdulni a városból, de nem akarsz messzire utazni, a közeli településeken több helyen is találhatsz változatos nézni- és hallgatnivalót. A szentendrei skanzen közel 60 hektáros területén az ország legnagyobb húsvéti fesztiválja zajlik ezekben a napokban. A hagyományos tojásdíszítés, vesszőfonás és egyéb kézműves bemutatók, a bábelőadások, a vándormuzsikusok fellépése mellett a Magyarországon élő svábok, ruszinok, vendek és horvátok szokásait is bemutatják a skanzen különböző „tájegységein".

A szentendrei SkanzenForrás: www.skanzen.hu

A Budapesttől mindössze 30 kilométerre fekvő Gödöllő Királyi Kastélyában maga "Erzsébet királyné" köszönti a vendégeket húsvét vasárnapján, ugyanis ekkor rendezik meg a királyné kedvenc virágáról elnevezett Ibolya Napot is. Kiderül, mi az a virágkonyha, sőt, aki kedvet kap, bele is kóstolhat a virágos fogásokba. Természetesen nem maradhat el a tojásfestés, a kézműves vásár, valamint a zenés gyerekműsorok sem.

Gödöllői Királyi PalotaForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
A budai vár programjain különleges kedvezménnyel várják a nagycsaládosokat. A két felnőtt és három gyerek belépésére jogosító családi jegy vásárlása esetén további két gyerek ingyen látogathatja a fesztivált.

Bor és sport: Eger és Noszvaj

Az egri borvidék gasztronómiai központjaként ismert Szépasszonyvölgyben a szokásos remek borkínálat mellett a húsvéti hétvégén számos más élményben is részed lehet. Lesz tojáskeresés, bárány- és nyuszi-simogatás, gólyalábas parasztkomédia, de akár a szekérjáratra is felülhetsz, vagy kézműves foglalkozásokon is fejlesztheted a kézügyességedet.

A közeli Noszvajon húsvét vasárnapján a De la Motte-kastély elől indul a hagyományos tojásvadászat, amelynek során családok és baráti társaságok indulhatnak el kis és nagy körön a tojások felderítésére, miközben a terepfutók a falut körülölelő erdei utakon versenyeznek. A tojáskeresés közben természetesen arra is jut idő, hogy a nyitott portákon belekóstolj a húsvéti fogásokba, és ejtőzz egy kicsit a természetben. A húsvéthétfő pedig itt is a hagyományos húsvéti vendéglátás ideje, a finom falatok és a hagyományőrző programok helye a Gazdaház.

De La Motte Kastély - NoszvajForrás: Wikipedia
Life.hu tipp
A szokásos kisállat-simogató és kézműves programok mellett Noszvajon az íjászkodást és a célbadobást is kipróbálhatják a gyerekek. A tojásvadászaton pedig akár babakocsival is el lehet indulni!

Húsvét a Hortobágyon

A Hortobágy kiállító- és bemutatóhelyei is izgalmas programokkal készülnek a húsvéti hétvégére. A Kézművesudvarban jutalomért keresheted a piros tojásokat, és húsvéti vetélkedőn és ügyességi játékokon teheted próbára magad. Természetesen lesz kézműves foglalkozás a gyerekeknek, és elmaradhatatlan a húsvéti tojásfestés is. A Pásztormúzeumban, a Hortobágyi Csárdakiállításon és a Körszínben minden páratlan órában (11, 13 és 15 órakor) ingyenes tárlatvezetések indulnak, míg a Vadasparkban szintén tojáskereső játék és állatsimogató várja a kicsiket. A Hortobágy-halastavi Kisvasúton pedig még a húsvéti nyuszival is együtt utazhattok.

HortobágyForrás: Thinkstock
Life.hu tipp
A vonatozó húsvéti nyuszi apró ajándékokkal viszonozza a gyerekek locsolóverseit és húsvéti dalait, érdemes készülni!