Katalin hercegné és Vilmos herceg második babáját eddig április 25-ére, azaz múlt szombatra várták - a legkisebb royal baby-ről viszont mind ez idáig semmi hír. Katalin hercegné túlhordja második gyermekét? Vagy az eddig hivatalosnak gondolt időpont volt téves?

Katalinnak és a királyi családnak egyelőre nincs mitől félnie, bár a kicsi a várt időpontban nem érkezett meg, a hercegné esetében még nincs szó túlhordásról. Egy terhesség hivatalosan 40 hétig, azaz 280 napig tart, a statisztikák szerint azonban egy csecsemő csupán a legritkább esetben születik meg pontosan a kiírt napon. A babák egyharmada a vártnál korábban, kétharmaduk pedig később jön a világra.

Forrás: AFP

Terminustúllépés

Ha a terhesség tovább tart, mint 280 nap, de a 294. nap előtt, azaz a 42. héten megszületik a baba, akkor terminustúllépésről beszélhetünk. A terminustúllépés egyik legfőbb oka, hogy a terhesség kora valójában nem annyi volt, mint amit az orvos kiszámolt. Ilyenkor a szakemberen múlik, hogy megindítja-e a szülést, vagy várnak inkább még egy-két hetet. Az általános gyakorlat szerint a 41. hetet még az orvos engedi befejezni, utána azonban nekivágnak a szülésnek. 

Túlhordás

Túlhordásról a 42. hét után beszélhetünk. Bár sokan nem szeretik mesterségesen siettetni a születést, egy idő után azonban érdemes beavatkozni, hiszen akár komplikációk is felléphetnek a baba és a mama részéről is. Egy Hollandiában végzett kutatás szerint a 42. hét után született gyerekeknél duplájára emelkedik a hiperkinetikus figyelemzavar kockázata, a halva születés veszélye is nő, és a nagyobbra nőtt baba nehezebben jön a világra. A túlhordás ezenkívül a kismamának is sok problémát okozhat: fáradtság, hátfájás, lábdagadás, gyomorégés és alvási problémák is jelentkezhetnek. 

Így fogják hívni Katalin hercegnő második gyermekét?

A kisded még meg sem született, máris hatalmas izgalomban tartja az egész világot – kiváltképp a Katalin hercegnő második gyermeke keresztnevére fogadókat. Egy korábbi cikkünkből megtudhatod, a britek szerint mi lesz a neve a legkisebb királyi csemetének.

Biztosak vagyunk benne, hogy a Katalint kezelő profi orvosi csapat semmiképpen nem kockáztatná sem a királyi csemete, sem az édesanya egészségét, véleményünk szerint néhány napon belül - ha magától nem indulna meg - akkor mesterségesen fogják megindítani a vajúdást.

Vagy esetleg vaklárma volt az április 25-i időpont? A legújabb hírek ezt a feltételezést támasztják alá.

Forrás: AFP

 

Májusi baba lesz?

A The Daily Telegraph című tekintélyes brit napilap is Katalin várható szülésének időpontját találgatja legutóbbi cikkében. A dátumok kiszámításánál olyan tényezőket vettek figyelembe, mint hogy mikor jelentkeztek Katalinnál először a rosszullétek, mennyi időre tűnt el terhességi rosszullétei miatt a nyilvánosság elől, illetve hogy terhessége hányadik hetéig vállalt hivatalos programokat. A Telegraph számítása szerint egyértelmű, hogy inkább április vége, május eleje a várható időpont, semmint az eddig ismert április 25-e. A napilap két, potenciális időpontot is kiemel: szerintük az egyik "befutó" április 29-e lehet, aznap lesz ugyanis Katalin és Vilmos negyedik házassági évfordulója, a másik valószínűnek tűnő dátum pedig május 7., mivel aznapra esik a briteknél a parlamenti választás. Így a királyi bébi rögtön választási bébi is lehetne.

Hogy beigazolódik-e valamelyik feltételezés? Kíváncsian várjuk. 

Könnyen megromolhat a hercegi család boldogsága

A kis György hamarosan új játszópajtást kap. Csak remélni tudjuk, hogy a királyi pár idejében felkészítette elsőszülött gyermekét az új jövevény érkezésére, a testvérféltékenység ugyanis könnyen megmérgezheti a család boldogságát. A témáról bővebben itt olvashatsz.