Ahogy egyre hosszabbak lettek a nappalok, úgy szaporodott a futók száma is az utcákon, parkokban. Mivel ez a sport sokakat csábít, érdemes összeszedni, mik azok a sérülések, amelyek igen gyakori velejárói a futásnak, és melyek ezek közül azok, amelyekkel már orvoshoz kell fordulni.

Forrás: Thinkstock

Dr. David Geier sportegészségügyi szakértő arról számolt be, hogy mivel a futás ismétlődő mozdulatsorokból áll, a legtöbb sérülés a túlterheltségből következik. Sokszor azonban nem könnyű eldönteni, hogy egyszerűen csak fáradtak vagyunk, azért fáj a lábunk, vagy valóban komoly a baj. Ebben segíthet az alábbi lista, amelyekben a szakember végigveszi a leggyakoribb problémákat, valamint azt, mit hogyan lehet otthon gyógyítani, és mi az, amit már orvosra kell bízni.

Így előzheted meg a sportsérüléseket!

Közismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem - kattints ide, hogy megtudd, hogyan előzheted meg őket!

Ha a térd külső részén fájdalmat tapasztalunk, vagy azt érezzük, mintha a térdünk roppanna, lehet, hogy iliotibiális szalaghúzódásunk van. Ezen segíthetünk jegeléssel vagy masszírozással, de ha pár nap múlva sem szűnik meg a probléma, forduljunk orvoshoz, aki valószínűleg fizikoterápiára fog küldeni minket, ahol ultrahanggal és elektromos stimulációval kezelnek majd, illetve speciális gyakorlatokat is megtanítanak nekünk.

Forrás: Thinkstock

Ha csak úgy általában fáj a térdünk, előfordulhat, hogy patellofemorális szindrómában szenvedünk, ami nőkre jellemzőbb, mint a férfiakra, és főleg a túlterheltség az oka. Ilyen esetben főleg meredeken vagy lépcsőzés közben érezni az erős fájdalmat a térd elülső részén. Először ekkor is érdemes jegeléssel vagy pihenéssel próbálkozni, de két-három hét elteltével, ha a tünetek nem enyhülnek, szintén fizikoterápiára lesz szükségünk.

Vigyázz a nyújtással!

Ha rendszeresen edzel, jól tudod, hogy a nyújtásra nagy szükség van, hiszen a laza izmok sokkal terhelhetőbbek, ráadásul nyújtással megelőzhetőek az esetleges sérülések, emellett pedig a mélyizmok is edződnek. De EZEKRE nem árt figyelni, ha nyújtani kezdesz!

Ha a sípcsontunkban érzünk fájdalmat és zsibbadást, akkor medialis tibialis stressz-szindrómára lehet gyanakodni, ami kellemetlen érzés, de nem túl komoly, szinte minden futót utolér előbb-utóbb. Jegelés, pihentetés, egy új pár futócipő beszerzése egyaránt jót tehet, és az orvost csak akkor kell felkeresni, ha a tünetek rosszabbodnának, vagy egy helyre összpontosulna a fájdalom.

Forrás: Thinkstock

Ha a fájdalom a sarokcsontban vagy a talp boltozatában jelentkezik, jegeléssel és nyújtással érdemes próbálkozni, szükség esetén az orvos felírhat egy rögzítő sínt, amit éjszaka kell hordanunk, és a combizmunkat segíti megnyújtani.

Ha a fenekünk alatt vagy a combunk hátsó részén érzünk éles, szúró fájdalmat, az a hirtelen mozdulatváltások következménye lehet, ami főleg sprinteléskor fordul elő. Enyhébb esetben pár nap alatt magától megszűnik a kellemetlen érzés, egyéb esetben fizikoterápiára kell menni, ahol megtanítják, milyen gyakorlatsorral javíthatunk állapotunkon.

Life.hu-tipp

Futás közben meg kell védeni a testet a negatív hatásoktól - nők esetén különösen fontos, hogy a megnövekedett terheléstől ne nyúljanak meg visszafordíthatatlanul a tartószalagok, és ne veszítse el alakját a mell.

Utolsónak maradt az a probléma, ami a legkevésbé gyakori, ám a legsúlyosabb lehet. Ennek legfeltűnőbb tünete, hogy futás közben úgy érezzük, mintha a vádlink egy lufi volna, ami mindjárt kidurran, a lábfejünk pedig zsibbad vagy viszket. Ennek oka többnyire az izmok megdagadása, aminek a következtében túl nagy nyomás helyezkedik az idegekre vagy a vérerekre. Ilyen esetben a pihenés és a fizikoterápia segíthet, ritkább esetben egy kisebb műtétre is szükség lehet. A jó hír az, hogy néhány hónappal a műtét után ismét lehet futni a régi tempóban, csak már fájdalom nélkül.