Több ízben is írtunk már arról, hogy a teherbe esés gátja sokszor a túlsúly, amit a kisbabára vágyó nők cipelnek magukon. Nem is gondolnánk, hogy ez is probléma lehet, pedig igen. Akkor sem nyugodhatunk meg, ha zökkenőmentesen összejön a pici, ugyanis a várandósság alatt és a szülés után is problémát okozhatnak a fránya pluszkilók. Lássuk hát, mit tehet az ember lánya önmaga és gyermeke érdekében!

Azt persze tudjuk, hogy a várandós nők hízása természetes. Az orvos, illetve a védőnő rendszeresen ellenőrzi a kismamák súlygyarapodását, aminek megvan az elfogadható mértéke: átlagosan 11-14 kg a terhesség alatti hízás. 

Forrás: Thinkstock

Nem mindegy azonban, hogy a terhesség előtt mit mutatott a mérleg, azaz hány kilogrammos volt a kismama a teherbeesés előtt. Ha túl kövér a nő a teherbe eséskor, az számos terhesség alatti problémát vetíthet előre.

!
Korábbi cikkünkből kiderül, hogy a túlsúlyos anyák gyermekeinél nagyobb a különböző fejlődési rendellenességek, így a nyitott gerinc, a szív- és agyfejlődési rendellenességek vagy a szájpadhasadék kialakulásának az esélye.

Emellett a túlsúlyos kismamáknál a terhesség alatti fertőzéses megbetegedések gyakorisága és a koraszülések aránya is magasabb, mint a normál súlyúaknál. Az is ismert, hogy minél nagyobb az elhízás mértéke, annál nagyobb a koraszülés valószínűsége; az elhízás – a mértékétől függően – 30–70%-kal növeli a koraszülés kockázatát.

A terhesség alatti diabétesz és a terhességi magas vérnyomás is többször fordul elő a túlsúlyos terhes nők között, mint a normál súlyúaknál. A megszületendő gyermek, amennyiben nem koraszülött, általában nagyobb súlyú, mint a normál súlyú kismamák újszülöttjei, talán ezzel is összefügg, hogy a túlsúlyos nők körében gyakoribb a császármetszés, mint a nem elhízottaknál.

A magas vérnyomás és a cukorbetegség sok problémát okozhat még gyermekvállalás előtt is, nemhogy közben. A túlsúly pedig mindkettőre hajlamosít, és sajnos előfordul, hogy a terhesség során fellépő gondok a babára is rossz hatással vannak.

Sok túlsúlyos kismama, aki nem változtat az életmódján, sokszor extrém módon meghízik a babavárás alatt. Ráadásul az elhízott emberek immunrendszere rosszabbul működik, emiatt például a húgyúti fertőzésekre is fogékonyabbak a terhesség alatt, és a felhalmozódott hasi zsírszövet miatt az ultrahang is nehezebben diagnosztizálható képeket mutat. 

A terhességi diabétesz is komoly veszélyt jelent. 

A terhességi cukorbetegség pedig nem csak a kismamára nézve jelent gondot, hiszen olyankor a baba is alkalmazkodik az anya magas vércukorszintjéhez, és több inzulint termel. Emiatt viszont hatalmasra nőhet, elhízott anyukáknál nem ritka a négy-öt kilós baba sem. A magas vércukorszint a méhlepény ereit is károsítja, így a magzat sokszor nem kap elég oxigént. 

Forrás: Thinkstock
!
A terhesség alatti diétázás viszont ugyanúgy veszélyeket rejt magában, mint a túlsúly. Babát tervező nőknél célszerűbb még a fogantatás előtt rendezni a testsúlyt, de ha már várandósak, akkor is van megoldás. Mindenféle csodadiétákba és csodagyógyszerek szedésébe kezdeni szigorúan tilos terhesség alatt, ehelyett érdemes inkább orvoshoz fordulni, aki a megfelelő testmozgás és diéta beállításával segíthet. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

Mint ismeretes, a várandósság hajlamosít a cukorbetegségre és annak előfutárára, a csökkent glükóztoleranciára. Ennek oka, hogy a terhesség ideje alatt több olyan hormon is termelődik a szervezetben, amelyek az inzulinnal ellentétes hatásúak. Vagyis amikor a hasnyálmirigy inzulintermelése nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel, kialakul a szénhidrát-anyagcsere zavara.

A 24–28. terhességi hét között végzik a cukorterheléses vizsgálatot, amelynél terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia, cukortűrő képesség derülhet ki, ha a szakemberek magasabb vércukorszinteket találnak. Fontos, hogy az édesanya időben tájékozódjon a betegségéről, kezelését és speciális diétáját időben megkezdjék, ugyanis a terhességi diabéteszben szenvedő anyák gyermekeinek nagyobb az esélyük arra, hogy koraszülöttek legyenek, és arra is, hogy a későbbi életük során maguk is cukorbetegek lesznek.

Te mennyire ismered a diabéteszt?
Gyakran emlegetjük a cukorbetegséget, azt hisszük, jól ismerjük, pedig sokszor még maguk a cukorbetegek sincsenek teljesen tisztában betegségük sajátosságaival. A Life.hu korábban az Országos Egészségfejlesztési Intézet segítségével gyűjtött össze néhány fontos információt. Ezeket ide kattintva érheted el.