A térdfájás az egyik leggyakoribb probléma; az 50 felettiek egynegyede küzd vele, de egyre több fiatalt is érint. Utánajártunk, miért is alakul ki, és mit tehetünk ellene. 

Tényleg hasznos a térdműtét?

Mivel a térd az egyik legnagyobb és legösszetettebb ízületünk, rendkívül sebezhető, amit az erős igénybevétel mellett a súlytöbblet és az inaktív életmód is tovább erősít. Egyik gyakori panasza az osteoarthritis, ami lényegében egy gyulladásos megbetegedés, és a leggyakrabban artroszkópiás kezeléssel gyógyítják, amely során kimossák az ízületből a törmelékeket, az esetleges kopásokat pedig helyreállítják. Becslések szerint csak az Egyesült Királyságban évente 60 000 ilyen műtétet végeznek, ám egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a középkorú és idősebb páciensek esetében ennek a beavatkozásnak nagyobb a kockázata, mint a haszna. De akkor mit tegyen az, akinek már elviselhetetlenül fáj a térde?

Forrás: Thinkstock

Pihenés helyett jöhet a mozgás!

Sokan úgy gondolják, ilyenkor kell pihentetniük a lábukat, azonban ez nem így van: a krónikus fájdalommal küzdőknek a testmozgás segíthet a leginkább, a térdek köré felépülő izmok ugyanis lassítják az ízületek romlását. A szakemberek azt figyelték meg, hogy a térd állapota és a fájdalom mértéke nem mindig van összhangban, vagyis van, akinek iszonyú fájdalmai vannak, a röntgen mégsem mutat ki semmit, míg másoknál látható a baj, mégsem kínozza szörnyű fájdalom. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a fájdalom a fejben dől el, inkább azt, hogy az izmoknak is szerepük van mindebben. Vagyis akinek erősebb az izomzata, az kisebb fájdalmat fog tapasztalni, még ha a térde állapota fokozatosan romlik is.

Nagy Amarilla aerobikoktató, gerinctréner, a Life.hu szakértője szerint térdprobléma esetén először is az orvossal érdemes konzultálni, ő mit javasol. Sok esetben ugyanis először a gyógytorna a jó megoldás, és innen lehet fokozatosan erősebb edzésre, komolyabb fizikai terhelésre váltani. ,,A combfeszítő és a térdhajlító izmokat kell edzeni, illetve a combközelítő izmokat, vagyis a belső combot. Itt ugyanis az izmok elgyengülésre hajlamosak, szerepük viszont elég nagy, hiszen a térdízület alatt tapadnak."

Edzés térdproblémára: mit szabad, és mit nem?

Amarilla szerint a spinning, a biciklizés nagyon jó választás, mert a combizmokat is erősítik, az ülve tekeréskor pedig a testsúly nem nehezedik a térdre.

Forrás: Thinkstock

A körkörös mozgás termeli az ízületen belüli folyadékot, ez pedig nagyon fontos. A biciklizés éppen ezért a műtétek utáni regenerációkor is tökéletes, ezért érdemes rendszeresen végezni. ,,Az úszás is nagyon jó a térd edzésére, mert a víz felhajtóereje révén könnyebb a test, és kisebb terhelés nehezedik az ízületekre. 

A kitörésekkel - amiket ITT megmutattunk, hogyan végezz helyesen - óvatosabban kell bánni, mert bár erősítik a combizmokat, ez a gyakorlat egy jóval előrehaladottabb regenerációs módszer, és nagyon fontos a helyes végrehajtás. 

Amiket viszont nem javasolnék térdfájás esetén, az például a tenisz, a squash - ezek nagyon erős térdízületeket igényelnek, a hirtelen megállások azonban nem tesznek jót akkor, ha térdfájással küzd valaki. A futást pedig csakis futópadon javasolnám, itt ugyanis a szalag segíti a rugalmas ütközést, ezáltal csökkent a terhelés az ízületeken. De alapvetően azt javasolnám, a térdfájással küzdők kerüljék a hirtelen mozdulatokkal járó mozgásformákat."

Ne hagyd ki a nyújtást!

Már egy egyszerű nyújtó edzés is nagyon sokat számít a térd szempontjából. A térd rugalmasságát a térdín nyújtásával érjük el: az egyik lábadat kinyújtva ülj le a padlóra, majd hajolj előre a kinyújtott lábadra, amíg nem érzed, hogy feszül. Ezt is fél percig tartsd, majd válts lábat!

Life.hu-tipp

A fenti gyakorlatok mellett az általános testmozgás is nagyon fontos; sétálj és kerékpározz minél többet, figyelj az étkezésre, mert ha a súlyod is csökkeni fog, akkor a fájó térdre is kevesebb teher nehezedik majd.