Annak, aki komolyan és rendszeresen edz, szembe kell néznie azzal, hogy a test sérüléseknek van kitéve. Természetesen igyekezni kell a sérülések veszélyét a minimálisra csökkenteni, de még így is időről időre előfordulhat, hogy megfájdul valami, túlterhelünk egy testrészt, rossz mozdulatot teszünk, és máris baj van. 

Még a legegyszerűbb gyakorlatok, mint például az úszás vagy a futás is, ha helytelen formában végezzük, hosszabb távon előidézhetnek fájdalmat a testben. Nem beszélve a súlyzós gyakorlatokról, ahol a formának kiemelkedő jelentősége van. 

Ha azonban óvatosan és szakszerűen edzel vagy gyakorolsz bármilyen mozgásformát, akkor meg tudod előzni a legtöbb sérülést. Ám nem árt, ha a következőkre odafigyelsz!  

1. Bemelegítés nélkül soha! 

Nemcsak a sportban, de a jógában is előfordul, hogy túl gyorsan kezdünk el egy olyan gyakorlatot, amelyhez még nem vagyunk eléggé bemelegedve. Az izmok, az ínszalagok és az ízületek megfelelő terjedelmű mozgásához el kell érni az "üzemi hőmérsékletet". A bemelegítés sokféle lehet; fontos, hogy szisztematikusan, porcikáról porcikára végig kell haladni minden fontos testrészen, illetve a nagyon könnyű mozgást fokozatosan és lassan kell intenzívebbé tenni. 

Forrás: Thinkstock

2. Megfelelő testtartás 

A test egyfajta gép, és meg kell tanulni megfelelően mozgatni, bánni vele. A lelkesedés kezdetben nagyon fontos, de ha nem megfelelően edzel, akkor pont a hosszú távú előnyöket rombolhatod le, ezért minden gyakorlatnál figyelni kell a helyes testtartásra. 

3. Helyes légzés 

A legtöbb ember azt gondolja, hogy tud lélegezni, hiszen e nélkül nem is élhetne. Különbséget kell tenni azonban légzés és megfelelő légzés között. Nagy erőkifejtés közben teljesen másképp, speciálisan kell lélegezni, mint mondjuk tv-nézés közben. A dolog egyszerű: ha helyesen lélegzel, akkor nagymértékben fokozod a teljesítményt, ha pedig helytelenül, akkor megint csak megnő a sérülések veszélye. Az anatómiailag helyes testtartást a megfelelő légzéssel kombinálva sokat segíthetsz magadnak a sérülések megelőzésében. 

4. Utókezelés 

Ha már megtörtént a baj, legalább ne tetézd, ám a közhiedelemmel ellentétben nem a pihentetés a legjobb módszer. Gondolj bele, ha megállsz, a test is megáll, a fájdalom is marad, ahol van. A megoldás: amint lehet, el kell kezdeni terápiás jellegű mozgásokat végezni, amelyek az adott területre a megfelelő hatást gyakorolják. Fontos viszont, hogy szakember is lásson, ne saját kútfőből vagy interneten talált infók alapján kezeld magad, mert ha melléfogsz, még súlyosbíthatod is az eredeti problémát. 

5. Jógázz! 

Mire tanít meg a jóga? Egyfelől a helyes testtartásra, azon kívül a helyes légzésre, illetve, és ez a legfontosabb: a légzés és a mozgás olyan összehangolására, amely aktivizálja a gerincet védő izmokat, így előzve meg a sérüléseket. A jógagyakorlatok megtanítanak figyelni a testre, a testérzetekre – amelyekkel a test üzen a gyakorlatok alatt, ezáltal felépít egy olyan képességet, amely segíti megakadályozni, hogy túllépd tested tűrőképességének a határait! 

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
E heti ingyenes, online JógaKlikk-videónkban gyakoroljuk összehangolni a légzést a mozgással, és megtanulunk két jógás alaplégzést is a 30 perces otthon elvégezhető gyakorlatsorban Diószegi Ádámmal. Klikkelj ide!