Előzd meg a sportsérüléseket jógával!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk sérülékenység sérülés jógatanár mozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak, aki komolyan és rendszeresen edz, szembe kell néznie azzal, hogy a test sérüléseknek van kitéve. Természetesen igyekezni kell a sérülések veszélyét a minimálisra csökkenteni, de még így is időről időre előfordulhat, hogy megfájdul valami, túlterhelünk egy testrészt, rossz mozdulatot teszünk, és máris baj van. 

Még a legegyszerűbb gyakorlatok, mint például az úszás vagy a futás is, ha helytelen formában végezzük, hosszabb távon előidézhetnek fájdalmat a testben. Nem beszélve a súlyzós gyakorlatokról, ahol a formának kiemelkedő jelentősége van.

Ha azonban óvatosan és szakszerűen edzel vagy gyakorolsz bármilyen mozgásformát, akkor meg tudod előzni a legtöbb sérülést. Ám nem árt, ha a következőkre odafigyelsz!

1. Bemelegítés nélkül soha!

Nemcsak a sportban, de a jógában is előfordul, hogy túl gyorsan kezdünk el egy olyan gyakorlatot, amelyhez még nem vagyunk eléggé bemelegedve. Az izmok, az ínszalagok és az ízületek megfelelő terjedelmű mozgásához el kell érni az "üzemi hőmérsékletet". A bemelegítés sokféle lehet; fontos, hogy szisztematikusan, porcikáról porcikára végig kell haladni minden fontos testrészen, illetve a nagyon könnyű mozgást fokozatosan és lassan kell intenzívebbé tenni.

Forrás: Thinkstock

2. Megfelelő testtartás

A test egyfajta gép, és meg kell tanulni megfelelően mozgatni, bánni vele. A lelkesedés kezdetben nagyon fontos, de ha nem megfelelően edzel, akkor pont a hosszú távú előnyöket rombolhatod le, ezért minden gyakorlatnál figyelni kell a helyes testtartásra.

3. Helyes légzés

A legtöbb ember azt gondolja, hogy tud lélegezni, hiszen e nélkül nem is élhetne. Különbséget kell tenni azonban légzés és megfelelő légzés között. Nagy erőkifejtés közben teljesen másképp, speciálisan kell lélegezni, mint mondjuk tv-nézés közben. A dolog egyszerű: ha helyesen lélegzel, akkor nagymértékben fokozod a teljesítményt, ha pedig helytelenül, akkor megint csak megnő a sérülések veszélye. Az anatómiailag helyes testtartást a megfelelő légzéssel kombinálva sokat segíthetsz magadnak a sérülések megelőzésében.

4. Utókezelés

Ha már megtörtént a baj, legalább ne tetézd, ám a közhiedelemmel ellentétben nem a pihentetés a legjobb módszer. Gondolj bele, ha megállsz, a test is megáll, a fájdalom is marad, ahol van. A megoldás: amint lehet, el kell kezdeni terápiás jellegű mozgásokat végezni, amelyek az adott területre a megfelelő hatást gyakorolják. Fontos viszont, hogy szakember is lásson, ne saját kútfőből vagy interneten talált infók alapján kezeld magad, mert ha melléfogsz, még súlyosbíthatod is az eredeti problémát.

5. Jógázz!

Mire tanít meg a jóga? Egyfelől a helyes testtartásra, azon kívül a helyes légzésre, illetve, és ez a legfontosabb: a légzés és a mozgás olyan összehangolására, amely aktivizálja a gerincet védő izmokat, így előzve meg a sérüléseket. A jógagyakorlatok megtanítanak figyelni a testre, a testérzetekre – amelyekkel a test üzen a gyakorlatok alatt, ezáltal felépít egy olyan képességet, amely segíti megakadályozni, hogy túllépd tested tűrőképességének a határait!

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

E heti ingyenes, online JógaKlikk-videónkban gyakoroljuk összehangolni a légzést a mozgással, és megtanulunk két jógás alaplégzést is a 30 perces otthon elvégezhető gyakorlatsorban Diószegi Ádámmal. Klikkelj ide!
Jóga: több mint sport - ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20151001-jogaiskola-a-jogaklikkel-sport-es-joga-mi-a-kulonbseg.htmlA jóga elterjedésének vitathatatlanul jót tett, hogy lekopott róla az elvont, filozofikus máz, és elfoglalta helyét az életünkben, mint 100%-ban gyakorlatias életforma. A jóga, ahogyan a sport is – ha komolyan veszik: életforma. Most arra keressük a választ, mi különbözteti meg a kettőt. Ez Zsír!ThinkstockMilyen jóga az ideális számodra? Eláruljuk!http://www.life.hu/ez-zsir/20150920-jogaiskola-a-jogaklikkel-kotott-vagy-szabad-sorozatok.htmlHa voltál már egynél több jógaórán, szinte biztos, hogy megtapasztalhattad, milyen a kötött és a kötetlen sorozatokból álló jógaóra. Nem feltétlenül kell elköteleződnöd egyik vagy másik mellett, de érdemes alaposabban megismerni őket! Ez Zsír!--Hatékonyabban végeznéd a munkádat? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150724-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-rendszeres-joga-pozitiv-hatasai.htmlNem vitás, hogy a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre, de a szellemi képességeinkre is jótékonyan hat. A jóga különösen javítja a munkavégző képességet, felfrissíti az elmét - olvasd el, mire hat még nagyon pozitívan! Ez Zsír!ThinkstockJógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockJóga és harcművészet - próbáltad már a Budokon jógát?http://www.life.hu/ez-zsir/20150605-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-flow-flow-ja-budokon.htmlHallottál már a harcművészetet és a jógát ötvözö Budokonnal? Érdemes megismerned ezt a mozgásformát, mert imádni fogod!Ez Zsír!ThinkstockFáradt vagy? Íme, három jógapóz, hogy felfrissítsd magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-jogaiskola-a-jogaklikkel-ime-3-jogapoz-vagy-akar-egy-komplett-jogora-hogy-felfrissitsd-magad.htmlFáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.