Az evőeszközöket érdemes lemosni, valahányszor különböző élelmiszerekkel használjuk őket, és ez fokozottan érvényes a késekre – állítják a szakemberek.

Jó tudni, hogy nem feltétlenül a mosogatószivacsa legnagyobb baktréiumforrás a lakásban. A konyhai kellékek, köztük az evőeszközök ugyanis veszélyes baktériumokat terjeszthetnek. Még akkor is, ha zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkeznek. A szalmonella és az E. coli ugyanis ezáltal más élelmiszerekre is átkerülhet. „A paradicsomhoz hasonló alapanyagoknál nagyobb szennyeződéssel lehet számolni, mint például az epernél" – fejtette ki a kutatást vezető Marilyn Erickson, az egyesült államokbeli University of Georgia munkatársa.

Forrás: Thinkstock

„Nem tudjuk pontosan, hogy mi ennek a különbségnek az oka. Azt viszont igen, hogy ha egy kórokozó bekerül az ételbe, akkor nehéz onnan eltávolítani" – olvasható az intézmény sajtóközleményében. További vizsgálat szükséges annak a megállapítására, hogy a kefék és a hámozók is átvihetik-e a fertőzést.

„Fontos egyáltalán tudni róla, hogy ilyen szennyeződés előfordulhat. Az információ birtokában ugyanis nagyobb az óvintézkedés esélye" – összegezte a szakértő, akinek tanulmánya nemrég a Food Microbiology című szakfolyóiratban jelent meg.

Life.hu tipp
6 meglepő hely a lakásban, ahol hemzsegnek a kórokozók - így szabadulj meg tőlük!