Dobd fel az ételeidet a tél legegészségesebb fűszereivel!

Forrás: Thinkstock -
fahéj gyömbér baktérium illat fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bőségesen használsz télen fűszereket? Érdemes, mert némelyik nemcsak csodát tesz az ételekkel, de kifejezetten pozitívan hat az immunrendszerre. Íme 3 olyan fűszer, amiket érdemes beiktatnod a téli étrendedbe!

Immunerősítés természetesen

Míg nyáron a hűsítő fűszereket javasolják a szakértők, addig télen éppen azokat érdemes fogyasztani, amik hőt termelnek, melegítik a szervezetet. De miért is jók a téli fűszerek? ,,Az enyhén csípős ízeket érdemes ilyenkor előnyben részesíteni, főleg azért, mert hőt termelnek. Ott van például a fahéj, aminek kiváló baktériumölő hatása van, és a gyömbér is nagyon egészséges, mivel tele van antioxidánssal. Mindkét íz enyhén csípős, kellemes lesz tőle a hőérzetünk. Javaslom, hogy ezekben a hónapokban részesítsük előnyben a természetes immunerősítő finomságokat" - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője. De lássuk, miért is érdemes ezeket a téli finomságokat fogyasztani!

Forrás: Thinkstock

Nemcsak finom, de csodákat tesz a fahéj

A fahéj a tél, és pláne a karácsonyi időszak egyik jellegzetes illata, de a szervezetre gyakorolt hatásai miatt is megéri feltankolni belőle. Az egyik legjobb zsírégető fűszerként tartják számon, mert felpezsdíti a szervezetet, serkenti az emésztést, csökkenti a felfúvódás mértékét. Leviszi a vércukorszint ingadozását, gyulladásgátló hatása van, ráadásul segít lassítani a szervezetben zajló öregedési folyamatokat, emellett javítja a keringést. A kozmetikai iparban használják még narancsbőrkrémekhez, mivel a keringésre is remekül hat. Kiváló baktériumölő hatásai miatt is érdemes fogyasztani a téli hónapokban!

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Fahéj és aszalt szilva, a tökéletes párosítás - íme egy szuper recept! Ha pedig odavagy a fahéj illatáért, itt megmutattuk, hogyan készül a fahéjas gyertya!

Gyömbér, a tél sztárja

Ha a kedvenc teádba reszelsz egy kisujjnyi gyömbért, máris hihetetlenül feldobtad imádott italod ízét! Ráadásul a gyömbér igazi vitaminbomba, amit nem csak akkor érdemes fogyasztanod, ha épp lebetegedtél. Erőteljes fertőtlenítő hatása van, de terhesség alatt is ezt szokták javasolni hányinger ellen. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a gyömbér az ajurvédikus gyógyítók szerint a lelket a testtel együtt erősíti, sőt, még az intelligenciát is fokozza. A gyömbért számon tartják még a legjobb zsírégető fűszerek között is. Reszelheted süteményekbe, teába, de már ha leforrázol egy ujjnyi reszelt gyömbért vízzel, adsz hozzá egy kanál mézet és facsarsz bele egy fél citromot, sokat teszel az egészségedért.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Csodavíz a lapos hasért: karikázz fel egy citromot, fél uborkát, reszelj le egy ujjnyi gyömbért, önsd le őket másfél liter vízzel. Hagyd állni ezeket egy éjszakát, másnap szűrd át, és kortyolgasd el a nap folyamán: az ital szuper méregtelenítő és zsírbontó hatással rendelkezik, és az immunrendszert is erősíti!

Távol-keleti ízek

Mindig érdemes új ízekkel kísérletezni, a távol-keleti fűszerek pedig hihetetlenül fel tudják dobni az ételt, ráadásul számtalan pozitív hatásuk is van. A kurkumát évezredek óta alkalmazzák az indiai gyógyászatban, kiváló vízhajtó, méregtelenítő, és epeproblémák esetén is javasolt a fogyasztása. A legújabb kutatások szerint a rák elleni harcban is nagyon hatékony fegyver. De ott van még a kardamom is, amit a szív fűszereként emlegetnek, nem véletlenül: nagyon jótékonyan hat a szívizmokra, javítja az emésztést, és fejfájáskor is érdemes fogyasztani. Karácsonyra kipróbálnod a fahéjas-kardamomos gyűrűket, melyek hihetetlenül finomak - a receptet itt találod!

Kardamommagok és kurkuma Forrás: Thinkstock

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.