Sokszor tipródsz azon, mi kerüljön a bevásárlókosárba? Szeretnél télen is egészségesen étkezni, de nem tudod, mivel pótold a vitaminokat, az ásványi anyagokat? Bizonytalan vagy abban, hol vásárolj olyan termékeket, amikben van megfelelő mennyiségű vitamin, ásványi anyag, és egészségesek is? Ebben segítünk most!

Óvakodj a messziről érkező ételektől!

Biztosan nem egyszer hallottad már, de nem lehet ezt elégszer elismételni: a szervezet számára a legegészségesebb az, ha olyan ételeket válogatsz össze nap mint nap, amik nem több ezer kilométerről érkeztek. Lehet, hogy finomak a különleges gyümölcsök, a tengerentúlról származó termékek, de a szervezetnek általában arra van szüksége, amely azon a területen terem, ahol élsz. 

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője szerint a fentieket nagyon fontos észben tartani; ő is arra buzdít, olyan ételeket válassz a bevásárlókosárba, amik nem érkeztek túl messziről. Azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, amiket messziről szállítanak, általában bekenik tartósítószerrel, hogy kibírják az utazást, ezt pedig nagyon nehéz eltávolítani. Az olyan déligyümölcsöknek, mint a narancs vagy a banán, levesszük a héját, így azok még viszonylag rendben vannak, de például az eper, a cseresznye, ami tavasszal és nyáron nálunk is megterem, most pedig kapható a zöldségeseknél, nem feltétlenül jó választás, hiszen ezeknek nem most van a szezonja itthon. A tartósítószer miatt érdemes kerülni ezeket az ételeket, hiszen a szervezetre nincsenek jó hatással, kár ilyenekkel mérgezni magunkat" - vallja a szakértő.

Forrás: Thinkstock

Tankold fel a mélyhűtőt!

Ihász Katalin azt javasolja, hogy ha tél közepén nem jutunk szezonális gyümölcshöz, zöldséghez, akkor a fentiek helyett inkább a mélyhűtött áruk között keresgéljünk, ezekben elvileg kevesebb, vagy egyáltalán nincs tartósítószer, és akkor fagyasztják őket, amikor leszedik. „Persze a legjobb az lenne, ha akinek van rá lehetősége, az tavasszal, nyáron és ősszel eltenne magának nagyobb mennyiségű gyümölcsöt: málnát, meggyet, szedret, áfonyát, így azokat télen nagyon jól lehet hasznosítani."

Finomságok, amiket bátran fogyassz!

Persze ilyenkor is vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, amiket félelem nélkül lehet enni. „A savanyú káposzta, az alma remek választás, hiszen mindkettő nagyon jó C-vitamin-forrás, emellett sok más vitamin is megtalálható bennük. Ugyanakkor a gyökérzöldségeket is érdemes megkedvelni: a fekete retek például egy igazi immunbomba. 

Ha pedig mindenképp édességre vágyunk, jöhetnek az aszalt gyümölcsök: az aszalt szilva, vörös áfonya, a barack nagyon egészségesek."

Hajrá, gabonák!

A dietetikus elmondta azt is, télen van igazán itt az ősi gabonafélék ideje, így ezeket sem érdemes kihagyni a menüből. Télen több gabonát érdemes fogyasztani, ezek ugyanis melegítő hatásúak, magas rosttartalmuk révén pedig nagyon jótékonyan hatnak az emésztésre, az anyagcserére. Kísérletezzünk olyan ősi gabonafélékkel, mint a hajdina, a köles, inkább ezeket válasszuk húsok mellé, mint a krumplit, a fehér rizst, a tésztát."

Hajdina és a belőle készülő lisztForrás: Thinkstock

 

A piacok télen is nyitva vannak!

Már csak az a kérdés, hol vedd meg azokat az egészséges finomságokat, amik jótékonyan hatnak a szervezetre. A nagy bevásárlóközpontokban ugyan mindent megtalálsz egy helyen, még különlegességeket is, a kis piacokon sétálgatva azonban biztos lehetsz benne, hogy a termékek lényegesen közelebbről érkeztek, és kevesebb tartósítószer érte őket. Mi arra buzdítunk, télen-nyáron piacozz, mert nemcsak remek program, de a testednek is jót teszel vele!

Life.hu tipp
Ha idén te is megfogadtad, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz majd, mint eddig bármikor, akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a kedvenc piacodat. Hogy meghozzuk a kedved a friss árukhoz, különleges finomságokhoz, látogass el velünk Európa 10 legszuperebb piacára!