Hóesésben semmi kedved edzeni? Pedig hidd el, nem csak tavasztól őszig érdemes órákat tölteni a szabad levegőn! Ne tartson vissza a nagy hó sem a mozgástól – íme, három szuper edzésforma télre!

Javítsd az állóképességedet korcsolyázással! 

A korizás a tél egyik legszuperebb sportja: nemcsak edzésnek kiváló, de családi programnak is remek, hiszen a gyerekek is imádnak csúszkálni a jégen. Nemcsak a fővárosban, de vidéken is számtalan jégpálya ad lehetőséget a korizásra, csak kényelmes, réteges öltözködés és egy pár korcsolya kell hozzá. 

Forrás: Thinkstock

Ez a mozgás az állóképességet is javítja, és segít az elhízás ellen: egy óra alatt több mint 400 kalóriát elégetsz, abszolút kardiómozgást végzel, így a korizás a súlyodra is jótékonyan hat. Fejleszti még az egyensúlyérzékelést, és alaposan megdolgoztatja a láb izmait: ha szép popsit, formás combokat szeretnél, mindenképp ezt a sportot válaszd! 

A korcsolyázás tartásjavításra is kiváló, mivel folyamatosan figyelned kell arra, hogy helyesen tartsd magad csúszás közben. Az edzésbe bekapcsolódnak a has izmai is, így nem túlzás azt állítani, hogy télen heti két-három korcsolyázás bőven felér ugyanennyi aerobikórával. 

Síelj a formás combokért! 

Bár a síelés egy kicsit kevesebb kalóriát éget, mint a korcsolyázás – 1 óra alatt nagyjából 350 kalóriával számolj – ez a mozgás is hihetetlenül hatékony. Tetőtől talpig átmozgat, javítja az állóképességet, és persze az alakformáló hatása sem utolsó. Gyakorolhatod a sífutást is, az ugyanis egy, a lesiklásnál sokkal intenzívebb mozgás, edzi a szívet, az érrendszert, és főképp a combizmokat formálja. A klasszikus síelésnél is a lábizmok dolgoznak, de bekapcsolódnak a munkába a kar és a has izmai is. 

Forrás: Thinkstock

Ha síelni indulsz, fontos, hogy előtte felkészülj a mindennapos sportolásra: már otthon is végezz olyan gyakorlatokat, amik erősítik a comb izmait, itt korábban mutattunk is néhány remek feladatot, többek között a guggolást és a kitörést, amik abszolút ráhangolják a testet erre a mozgásra. 

De vannak olyan speciális jógagyakorlatok is, amikkel szintén felkészítheted a testet az egyhetes síelésre: ezeket itt mutattuk be.  

Ha pedig már kint vagy a pályán, ne indulj neki rögtön az első lejtőnek, inkább szánj időt a bemelegítésre.  Igen, ezt síruhában is meg lehet oldani: hidd el, jelentősen csökkented a sérülésveszélyt, ha alaposan, 5-6 percben átmozgatod a főbb izomcsoportokat. Melegítsd be a nyakcsigolyákat, majd karkörzésekkel a felsőtestedet, a derekadat, és nem baj, ha a léc a lábadon van, de mozgasd át a csípődet, combokat. Ez után óvatosan végezz el pár guggolást, ami azért nagyon fontos, mert a térded egész nap igénybe lesz véve. 

Sétálj a jó közérzetért! 

A hatalmas hóban is lehet ám sétálni, de választhatod a nordic walkingot is! Hóban ugyan nem olyan könnyű a tempós gyaloglás, viszont így sokkal intenzívebben megdolgoztatod az izmaidat. Egy óra gyors, tempós gyaloglással körülbelül 380 kalóriát égetsz el, ám ha a nordic walking mellett döntesz, még a karod is dolgozik a bottal. 

Forrás: Thinkstock

Ha olyan terepet választasz, ahol hegynek fölfelé kell menned, még sokkal intenzívebben formálod a comb- és főképp a farizmokat. 

Ha a szabadban edzel, különösen figyelj oda a réteges öltözködésre, ha pedig a sétát választod, szerezz be olyan lábbelit, ami kevésbé csúszik a havon, nem fázik benne a lábad, és emellett kényelmes is. 

Nagy Amarilla szakértő
Nagy Amarilla személyi edző, gerinctréner

Ha télen, a szabadban végzünk kardiómozgást, a megfelelő folyadékbevitel az edzés után épp olyan fontos, mintha nyáron, melegben edzenénk. Az izzadás ilyenkor is elindul, folyadékvesztéssel jár a sportolás, ezt pedig sokan elfelejtik.

Ami még fontos, ha a fogyás a cél, az az, hogy ha valaki diétázni akar, ne a mínuszokban kezdje el. Az immunrendszert ilyenkor erősíteni kell, tavasszal azonban már mehet a koncentrált méregtelenítés! 

Támogatott tartalom