Légy a sípályák ördöge – Készülj fel jógával!

JógaKlikk tréning síelés jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A síelés nagyon komoly fizikai terheléssel járó sport, így a rá való felkészülés is komoly és speciális tréninget kíván. Mivel legtöbben amolyan „hétvégi, kocasíelők", így az izmaik és az idegrendszerük sincs felkészítve rendesen erre a nagy erőt, állóképességet és egyensúlyt igénylő testmozgásra. A jóga azonban sokat segít ebben!

A síszezon beindulásával rohamosan megnő a térdsérülések, főleg a szalagsérülések száma. A jól rögzített boka maximális védelem alatt áll, így a síelésből eredő erők a következő ízületre, a térdre hatnak leginkább. A térd szalagjai meghatározott irányokban és mértékben engedik az ízület mozgásait. Ha a normálistól eltérő irányú vagy nagyságú mozgást hoznak létre a térdre ható erők, akkor valamelyik szalag sérülni, a kritikus pont után szakadni fog. A térd körüli izmok ereje, kontrollja és erőálló-képessége kiemelkedő jelentőséggel bír a szalagok védelmében.

Forrás: Thinkstock

A biztonságos síeléshez az alábbiak fejlesztése szükséges:

  1. Mindenekelőtt technikai felkészülés képzett síoktató segítségével!
  2. A síelést megelőzően legalább 4-5 hetes, minimum heti 3-szor végzett, speciális tréningprogram, amelynek elemei:
  • Speciális izomerősítés (főleg: négyfejű combizom, hamstringek, farizmok, core-izmok)
  • Állóképesség-fejlesztés
  • Egyensúly- és propriocepciófejlesztés

Nézzük meg most a térd stabilizációjában is kiemelkedően fontos két izomcsoportot, a négyfejű combizmot és a hamstring izmokat!

A jógaászanákból az 1. és 2. Virabhadrászana, az Urdva Virabhadrászana vagy az Utkatászana, azaz széktartás és még számos álló póz is kiváló gyakorlatok a négyfejű combizmok erősítésére. Nem jógagyakorlat, de

a hagyományos guggolás is segítségünkre lehet, amit azért érdemes egy-két trükkel felturbózni,

hiszen a síelés egyenetlen talajon, váratlan erőhatásokkal veszi igénybe az izmokat. A guggolás alapgyakorlatát a következőképpen variálhatod:

  • stabil és instabil felszínen
  • két lábon és egy lábon
  • párhuzamos combokkal és támadóállásban (szintén stabil és instabil felszínen is)
  • ugrásokkal kombinálva

A comb hátsó részén futó izmok elhelyezkedésükből, lefutásukból adódóan be tudnak segíteni az elülső keresztszalagnak a térdstabilizációban, amely szalag az egyik leggyakrabban sérülő képlet a síbalesetekben.

Ha tehát erős, jól működő hamstring izmaid vannak, növeled a térded stabilitását is.

Ezek a hamstring izmokat erősítő jógaászanák szinte kötelezőek a síelésre való felkészülésben:

Fontos!

A hamstring izmok rövidülésre hajlamosak, ezért az edzés elején feltétlenül végezz dinamikus nyújtógyakorlatokat erre az izomcsoportra! Edzés végén, illetve a regeneráló edzéseidben pedig kiemelt figyelemmel végezd a nyújtását, hengerezését!

Life.hu-tipp

Ezen a héten egy kifejezetten síelésre felkészítő jógagyakorlatsort végezhetsz el ingyen, 30 percben a JógaKlikkel online videónk segítségével. Csináld végig hetente 2-3 alkalommal, és garantáltan nem érnek a sípályán kellemetlen meglepetések!
Szinglijóga - jógázz, hogy közelebb kerüljön a szerelem!http://www.life.hu/ez-zsir/20160104-jogaiskola-a-jogaklikkel-szingli-joga-jogazz-hogy-kozelebb-keruljon-a-szerelem.htmlAz év első cikke hozzád szól, ha idei terveid között szerepel a "szerelem". Bárhol is tartasz párkapcsolatodban, sok mindenben segíthet a jóga! Ez Zsír!--Jóga minden bajra? De még mennyire!http://www.life.hu/ez-zsir/20151022-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-joga-minden-bajra-jo.htmlHa valaki rendszeres jógázásra szánja el magát, előfordulhat, hogy kiújulnak a betegségei, eddig lappangó bajok kerülhetnek felszínre, sőt, a kapcsolatok vagy a munka is válságba kerülhet. „Azt mondták, hogy a jóga majd segít... Valamit rosszul csinálok, vagy lehet, hogy a jóga nem az én utam?” - teszi fel magának az ember a kérdést, pedig nem erről van szó... Ez Zsír!ThinkstockJóga: több mint sport - ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20151001-jogaiskola-a-jogaklikkel-sport-es-joga-mi-a-kulonbseg.htmlA jóga elterjedésének vitathatatlanul jót tett, hogy lekopott róla az elvont, filozofikus máz, és elfoglalta helyét az életünkben, mint 100%-ban gyakorlatias életforma. A jóga, ahogyan a sport is – ha komolyan veszik: életforma. Most arra keressük a választ, mi különbözteti meg a kettőt. Ez Zsír!ThinkstockÚj kihívásokra fel - Változtass az eddigi mintáidon jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151225-jogaiskola-a-jogaklikkel-valtoztass-jogaval-az-eleteden.htmlAz új év új kalandokat, új örömöket és új kihívásokat hoz. A fejlődés kulcsa pedig az, ha kilépsz a megszokott mintáidból, és bizonyos dolgokat máshogy csinálsz, mint korábban. A megszokott dolgok, a szokásos környezet, ételek, sajátos kis rituálék biztonságot adnak, ezért ragaszkodunk hozzájuk annyira. Teremts magadnak biztonságot máshogyan, hogy merj változtatni és változni! Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan lehetsz te magad a változás, amit látni szeretnél az életedben! Ez Zsír!ThinkstockNe legyél mindig újrakezdő - Motiváld magad jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150911-jogaiskola-a-jogaklikkel-motivacio-jogaval.htmlElőfordult már, hogy lelkesen, nagy lendülettel belekezdesz valamibe, aztán idővel elszáll a lelkesedés, és mire észbe kapsz, már nem jársz jógázni, futni, zumbára vagy falat mászni? Ez olyan gyakori jelenség, hogy sok tanfolyamot úgy hirdetnek, „kezdőknek és újrakezdőknek". Mi lehet a titkuk azoknak, akik kitartóan végeznek egy-egy tevékenységet? Egyszerű és könnyen követhető tippjeink segítenek, hogy ne legyél mindig újrakezdő!Ez Zsír!--A felülések ideje lejárt! Szép hasat szeretnél? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150907-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-felulesek-ideje-lejart-szep-hasat-szeretnel-jogazz.htmlVajon a régi általános iskolai testnevelés órák bűne, hogy domborodó pocakjukat sokan reflexből felülésekkel próbálják eltüntetni? Pedig van ennél sokkal jobb megoldás is!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.