Ezért élnek száz évig a japánok – Lesd el az étkezési szokásaikat!

Forrás: Dreamstime -
Japán egészség étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A japánok köztudottan nagyon egészségesek, a várható élettartam alapján a második helyen állnak, és mindössze a lakosság 3,5 százaléka elhízott. Szakemberek szerint a titkuk abban rejlik, hogy az étrendjük gabonában és szénhidrátban gazdag.

A japánok rendkívül sok gabonát, halat és szójababból készült terméket fogyasztanak, ám zsírban igen szegény az étrendjük. Hogy kiderítsék, a magas gabonafogyasztás mellett hogyan nem híznak el Japán lakosai, a szakemberek 80 000 személyt kísértek figyelemmel 15 éven át.

Forrás: Dreamstime

Az egyik fontos dolog, ami kiderült róluk, hogy minőségi ételeket fogyasztanak, a gabona mellett zsírt szinte alig esznek, ráadásul nagyon aktívak: egy felmérés szerint több mint 7000 lépést tesznek meg egy nap.

Egy korábbi kutatás szerint Japánban 100 000 emberre 34 száz éven felüli személy jut, míg ez az arány például Nagy-Britanniában csupán 100 000-ből öt. Itt a legalacsonyabb a szívbetegség és az agyérgörcs előfordulása, és 40 százalékkal alacsonyabb a daganatos betegségek gyakorisága, mint más országokban.

A kutatók szerint a japánokat éppen az védi meg az elhízástól, hogy szénhidrátból is a jó fajtát fogyasztják, emellett zsírt alig esznek, viszont nagyon sok tengeri állatot fogyasztanak, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. A japánok a feldolgozott élelmiszereknek sem hívei, ellenben rengeteg szezonális zöldséget fogyasztanak, sok zöld teát isznak, és sokkal kisebb adagokat esznek, mint a nyugati országok lakói.

Forrás: Dreamstime

A kutatást vezető Kuratani Kajo szerint

a szokásos táplálkozási piramis a japánoknál inkább egy fordított háromszög, amelynek a tetején a fizikai aktivitás és a vízfogyasztás áll, alatta a gabonából készült ételek, az alatt a zöldségek, majd a hal- és húsételek, végül a gyümölcsök és a tejtermékek.

Papp Melinda fitneszmodell: "Betartom a játékszabályokat, de élhető életet szeretnék"http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-papp-melinda-fitneszmodell-az-egeszseges-eletmodrol-meselt.htmlA 22 éves Papp Melinda két versenyszezonon van túl. A sport és az egészséges életmód számára szívügy, de az állat- és környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is. Melinda betartja a játékszabályokat, amelyeket egy fitneszmodellnek kell, de mindemellett egy élhető életet szeretne megteremteni. Ez Zsír!--A jóga tényleg a megnyugvásról és az egyensúlyról szól? Íme, a kíméletlen igazság!http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-mi-van-akkor-ha-nem-erzed-magad-jobban-a-jogatol.htmlHa bemész egy McDonald'sba, az azért jó, mert egy franchise-rendszerről van szó, ahol mindig, mindenhol, megbízható módon ugyanazt a minőséget kapod. A minőségről persze vitatkozhatunk, de abban az értelemben a McDonald's nagyon is minőségi, hogy profi. Tehát tényleg mindig ugyanazt az élményt nyújtja, amit megszoktál. Teljességgel középszerű. Semmi kilengés. Ezért profi.A probléma ott kezdődik, amikor a jóga is úgy kezd működni, mint egy profi franchise. Van egy elképzelés, egy koncepció, egy konszenzusos "minőség", amit valakik meghatároznak, és annak mentén alakul a vásárlói elvárás. Ez Zsír!--Három szuper tavaszi saláta húsvétrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-harom-szuper-tavaszi-salata-husvetra.htmlHa húsvétkor is szeretnél odafigyelni az alakodra, és szeretnél egészségesen étkezni, akkor a kalács, sonka és tojás mesterhármasa mellé készíts salátákat. Íme, néhány jól bevált recept, ami neked sem fog csalódást okozni. Ez Zsír!--Ők a popsiformálás nagymesterei: Jen Selter, Vicky Justiz és Renahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-ok-a-guggolas-nagymesterei-jen-selter-vicky-justiz-es-rena.htmlA márciusi kihívás a tökéletes combokról és a kerek popsiról szól. Nézzük, kik azok az Instagram-sztárok, akik igazi példaképek ebben. Lesd el az ő tanácsaikat! Ez Zsír!--10 meglepő ok, ami keresztbe tesz a fogyókúránakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160322-10-meglepo-ok-ami-keresztbe-tesz-a-fogyokuranak.htmlNem sikerül olyan mértékben fogyni, mint ahogy tervezted? Vagy éppenséggel egyáltalán nem mutat kevesebbet a mérleg? Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz a diétád alatt. Íme, 10 meglepő dolog, amiről nem is gondolnád, hogy keresztbe tehet a fogyókúrádnak. Ez Zsír!--Látványos fogyás két hét alatt? Tojásdiétával lehetséges!http://www.life.hu/ez-zsir/20160321-miert-jo-a-tojasdieta.htmlA kutatók már eloszlatták a félelmeket azzal kapcsolatban, hogy a tojás káros lenne az egészségünkre. Az esetleges magas koleszterinszint sincs összefüggésben a tojásfogyasztással. A tojásnak valójában rengeteg jótékony hatása van, ami miatt az egészséges táplálkozás és a diéta részét is képezheti. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.