A japánok köztudottan nagyon egészségesek, a várható élettartam alapján a második helyen állnak, és mindössze a lakosság 3,5 százaléka elhízott. Szakemberek szerint a titkuk abban rejlik, hogy az étrendjük gabonában és szénhidrátban gazdag.
A japánok rendkívül sok gabonát, halat és szójababból készült terméket fogyasztanak, ám zsírban igen szegény az étrendjük. Hogy kiderítsék, a magas gabonafogyasztás mellett hogyan nem híznak el Japán lakosai, a szakemberek 80 000 személyt kísértek figyelemmel 15 éven át.

Az egyik fontos dolog, ami kiderült róluk, hogy minőségi ételeket fogyasztanak, a gabona mellett zsírt szinte alig esznek, ráadásul nagyon aktívak: egy felmérés szerint több mint 7000 lépést tesznek meg egy nap.
A kutatók szerint a japánokat éppen az védi meg az elhízástól, hogy szénhidrátból is a jó fajtát fogyasztják, emellett zsírt alig esznek, viszont nagyon sok tengeri állatot fogyasztanak, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. A japánok a feldolgozott élelmiszereknek sem hívei, ellenben rengeteg szezonális zöldséget fogyasztanak, sok zöld teát isznak, és sokkal kisebb adagokat esznek, mint a nyugati országok lakói.

A kutatást vezető Kuratani Kajo szerint a szokásos táplálkozási piramis a japánoknál inkább egy fordított háromszög, amelynek a tetején a fizikai aktivitás és a vízfogyasztás áll, alatta a gabonából készült ételek, az alatt a zöldségek, majd a hal- és húsételek, végül a gyümölcsök és a tejtermékek.