Egy friss kutatás 13 országban végzett felmérést a nők között arról, hogy mennyire elégedettek a testükkel. A végeredmény sokkoló lett. Egyes nemzeteknél a nők 80, vagy akár 90 százalékának nem tetszik az, amit a tükörben lát.

A kutatást 13 országban végezték el Brazíliától Japánig, 10 és 64 év közötti nőket kérdeztek arról, mit gondolnak a testükről. Ez alapján kiderült, hogy a brit nők 80 százaléka egyenesen rosszul érzi magát a bőrében, náluk már csak a japán nők utálják magukat jobban: ott csupán 8 százalék néz örömmel a tükörbe. A lista élén a Dél-afrikai Köztársaság lakói kapnak helyet: itt a nők 64 százaléka úgy érzi, büszke lehet a testére. 

Forrás: Dreamstime

Kiderült az is, hogy világszerte a megkérdezett nők 85, a lányok 79 százaléka mondott már le programot azért, mert rosszul érezte magát a külseje miatt, és nem mert emberek közé menni.  Tízből kilenc nő és tízből hét lány vallotta be, hogy koplalt már azért, mert szeretett volna tökéletes testet, és ezért az egészségügyi kockázatoktól sem riadt vissza. 

Teszteld magad!
Kevés nő elégetett maximálisan a testével. Vagy a comb túl vastag, vagy a derék nem elég vékony, de olyan is akad szép számmal, aki szinte semmit nem kedvel magán. Te vajon jól érzed magad, vagy titkon szívesebben bújnál más bőrbe? Most kiderítheted!

„Természetesen aggasztó eredmények ezek, de kicsit sem vagyunk meglepődve, hiszen a nőknek rengeteg elvárásnak kell megfelelniük, és óriási nyomás alatt állnak. Fontos, hogy az elvárások falai leomoljanak, és a nők büszkén nézhessenek tükörbe" – mondja dr. Nancy Etcoff, a Harvard orvosi egyetemének munkatársa. 

Forrás: Youtube

És valóban: a nők 65, illetve a lányok szintén 65 százaléka számolt be arról, hogy folyamatosan szorong a reklámokban látható tökéletes testű nők láttán, és az ilyen tartalmak még inkább elbizonytalanítják őket a külsejükkel kapcsolatban. Ötvenkilenc százalék beismerte, hogy a közösségi média külön rátesz egy lapáttal arra, hogy rosszul érezze magát a bőrében. 

Íme, az elégedett nők aránya: 

 1. Dél-Afrika: 64%
 2. Oroszország: 45%
 3. Törökország: 42%
 4. India: 40%
 5. Kína: 37%
 6. Mexikó: 36%
 7. Németország: 34%
 8. Brazília: 27%
 9. USA: 24%
 10. Kanada: 22%
 11. Ausztrália: 20%
 12. Egyesült Királyság: 20%
 13. Japán: 8%
Öt őszinte sztárvélemény a testképzavarról
A tökéletes test és a vékonyság bizonyos berkekben komoly elvárásnak számít. Néhány sztár azonban szembemegy a dogmákkal, és nyíltan vállalja kerekded alkatát vagy éppen éles véleményét a (tévesen) tökéletesnek kikiáltott lányokról. Olvasd el Adele, Rihanna és Jennifer Lawrence véleményét!