Nem tartom magam nagy húsevőnek, mégis amikor elhangzott, mi lesz a szeptemberi kihívás, egész lényemmel tiltakoztam. Nem, én aztán nem. Egy hónapig hús nélkül? Nincs az az isten. Augusztus végén aztán mégis elgondolkoztam. Túlságosan szeretek kizárólag a komfortzónámon belül mozogni, és ez ugyan csak egy kis lépés kifelé, de miért is ne? Úgyhogy belevágtam.

Még el sem kezdődött a szeptember, máris nagyon lelkes voltam. Mennyi receptet kipróbálhatok majd! Azt persze hozzá kell tennem, hogy receptek és főzős videók nézegetésében eddig is nagyon lelkes voltam, a főzéshez viszont már nagyon ritkán jutottam el. Lusta vagyok na, miért is tagadjam. De gondoltam, mennyivel egyszerűbb lesz így sütni-főzni, mert nem kell majd a hússal bajlódni, habár az közben kiderült, hogy néhány új alapanyag felfedezése, megfelelő elkészítése sem kis meló. 

Forrás: Dreamstime

A legnagyobb kihívást a „húst hússal” étkezést pártoló barátom jelentette. Ha ebédet vagy vacsorát csináltam, rá is gondolnom kellett, őt nem ítélhettem vegetáriánus életmódra egy teljes hónapra. Minden nem vegetáriánus tudja, miről beszélek, amikor megpróbálom leírni a sülő, fűszeres hús illatát. Mit ne mondjak, nagy volt a csábítás.

Forrás: giphy.com

Szeretem az állatokat, és engem is elborzaszt a haszonállatok ipari kihasználása, de gyenge vagyok nemet mondani. Az én elvem az, hogy mindenki úgy él, ahogy akar, és senki se erőltesse rá másra az elveit. Aztán elkezdődött a szeptember, és a lelkesedésem alábbhagyott. Az első napon könnyen túljutottam, hála a vegán kolléganőm isteni főztjének. A második napnál viszont már borult minden. Az ebédet még úgy-ahogy sikerült húsmentesen megoldanom, estére viszont összeült a család vacsorázni, és sikerült elszúrnom mindent.

A legrosszabb az egészben, hogy a harmadik felvágottas kenyér után jöttem rá: húst ettem. És még csak eszembe sem jutott, hogy nekem azt éppen nem lenne szabad.

Forrás: giphy.com

Nem hiszem, hogy az elszántság vagy a kitartás hiányzott volna belőlem, hiszen még csak a második napnál tartottam, egyszerűen csak annyira nem vagyok ráállva erre az életmódra, hogy eszembe sem jutott az egész. A kis baklövésemet leszámítva egészen jól ment a húsmentes kihívás.

Kipróbáltam új recepteket és új hozzávalókat. Sosem ettem még ilyen változatosan, ráadásul ilyen hosszú időn keresztül. Nem mondanám, hogy nem szeretek főzni, de ennyire még nem élveztem a konyhában eltöltött időt. Persze nemcsak otthon, hanem az éttermekben is új világ nyílt ki előttem, eddig ugyanis magamtól nem választottam volna hús nélküli fogásokat, így viszont kvázi rá voltam kényszerítve. És jókat ettem! A thai kajáktól kezdve egészen a hamburgerig, szóval nem éheztem, és nem hiányzott a hús. Habár be kell vallanom, örültem, hogy közeledik a hónap vége: hiába, húsevő vagyok.

Forrás: Dreamstime
„A hús elhagyása nem megszorítás, hanem egy új világ felfedezése”
Kedvenc vega szakácsainkat kérdeztük arról, hogy miért éri meg akár csak egy hónapra is kipróbálni a vega étkezést, ráadásul még egy kedvenc receptjüket is megosztották velünk! Olvasd el a Life.hu cikkét!

Nehéz hónap volt, nem tagadom, de csak pozitív hatása volt.

A húsmentes napok egyik legjobb következménye, hogy fogytam. Nem sokat, de szerintem minden nő tudja, mekkora boldogságot jelent, ha a mérleg már csak 1-2 kilóval kevesebbet mutat. Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy mindezt sanyargató fogyókúra nélkül sikerült elérnem.

Forrás: Dreamstime

A másik dolog, amiért megérte végigcsinálni, hogy sokkal energikusabb lettem. Megszűntek például az ebéd utáni kajakómák, amikor úgy éreztem, mozdulni sem tudok, és csak arra vágytam, hogy ledőljek aludni egy fél órára. A hónap végére pedig már általános érzéssé vált, hogy könnyebb vagyok, könnyebben mozgok, és a nap végén sem zuhantam arccal az ágyba. Vagyis abszolút megérte húsmentesen étkezni. A végére jól éreztem magam a bőrömben, rengeteg új receptet próbáltam ki, és elkezdtem többet mozogni.

Forrás: Dreamstime

Biztos vagyok benne, hogy ezután figyelni fogok arra, hogy változatosan étkezzek, néha húsmentesen, de az is biztos, hogy a vegetáriánus életmódot nem nekem találták ki.

Törd a fejed! Készülj az októberi kihívásra!
A húsmentes hónap után ezúttal az elménkre helyezzük a hangsúlyt, és októberben megfogadjuk, hogy mindennap táblajátékokkal játszunk. Olvasd el a Life.hu cikkét!