Felvonulás a nők elleni és családon belüli erőszak áldozataiért - Kezdődik a 16 Akciónap

erőszak felvonulás családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak 16 akciónap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 25-én, azaz a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján veszi kezdetét a 16 Akciónap nevű nemzetközi kampánysorozat, melynek célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a a nők elleni erőszakos esetek súlyosságára, és az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak.

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25-e (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10-e (emberi jogok világnapja) között rendezik meg főként civil szervezetek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

"Az csak 72 óra, az magának nem lesz elég semmire"

A legóvatosabb becslések szerint hazánkban hetente legkevesebb egy nő hal bele a családon belüli erőszakba, és az adatok szerint minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere. A bántalmazott gyerekek számáról nincs pontos adat, de a becslések szerint ma Magyarországon több százezer olyan gyerek él, aki hozzátartozó által elkövetett testi, lelki vagy szexuális erőszak áldozata. Az áldozatok a legtöbb esetben nem mernek feljelentést tenni, de van, hogy a rendőrség beszéli le őket erről. Nem csoda, hogy sokaknak a NANE Egyesület ingyenesen hívható segélyvonala az egyetlen mentsváruk. Korábbi cikkünket itt tudod elolvasni.

Az idei kampány kiemelt eleme az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése. A NANE Egyesület célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak, és emlékeztessék a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért.

Magyarország 2014-ben ugyanis aláírta a dokumentumot, annak a ratifikálására – amelynek következtében jogilag is kötelezővé válna – azonban azóta sem került sor.

A 16 Akciónap keretében a NANE Egyesület által szervezett Néma Tanúk Felvonulás idén november 26-án (szombaton) kerül megrendezésre. A felvonulást megelőzően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (Budapest V., Egyetem tér 1–3.) megrendezett eseményen a résztvevők 14:00-tól megemlékeznek az elmúlt egy évben családon belüli erőszak következtében megölt áldozatokról. Ez után 15:00 órakor indul a felvonulás, amely az Egyetem térről a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik.

Forrás: Dósa Balázs

Idén a szervezők arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a WAVE (Európai Nők Az Erőszak Ellen) nemzetközi ernyőszervezet „Step Up" kampánya keretében üzenetet küldhessünk a hazai és európai döntéshozóknak, hogy a nők és gyermekek védelme és biztonsága érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A nap, amikor véget ért a házasságom: "Bűntudatom volt, amikor befeküdtem a férjem mellé"http://www.life.hu/csalad/20161111-a-nap-amikor-veget-ert-a-hazassagom-sorozat-amikor-a-feleseg-lepett-felre.htmlA következő levélírónk - a korábbi történetekkel ellentétben - nem az elhagyott fél szempontjából meséli el házassága végét. Ebben az esetben ő volt az a fél, aki véget vetett addigi közös életüknek. CsaládThinkstock5+1 tipp, hogy idén ne stresszelj az ünnepek alatthttp://www.life.hu/csalad/20161114-iden-stressz-helyett-legyen-valoban-orom-az-unnep-tippek-trukkok-adventre.htmlA karácsony a szeretet ünnepe – ezzel együtt sajnos az egyik legstresszesebb időszak az évben. Van, akinek ez a stressz inkább örömteli várakozás, de van, akinél már az elviselhetőség felső határát súrolja. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, vegyél egy nagy levegőt, és az alábbi tippek segítségével próbáld meg idén nyugisabban átvészelni az adventi időszakot. CsaládOrigoAz internet újgenerációs rémei: az anyákhttp://www.life.hu/csalad/20161115-anyatipusok-az-interneten.htmlÓ, igen. Az internet, kérem, fegyver, altató, extasy, heroin és antidepresszáns. Ki mire használja, kinek mire van szüksége épp. Egy anya, aki kiaknázza a benne rejlő egészséges lehetőségeket, csak nyerhet, de akit beszippant a virtuális társasági élet, az elveszik, és rémmé változik. CsaládThinkstockMaugli a valóságban – Gyerekek, akiket állatok neveltekhttp://www.life.hu/csalad/20161111-gyerekek-akiket-allatok-neveltek.htmlEmlékszel Mauglira, A dzsungel könyve című történet főszereplőjére, akit farkasok neveltek fel? Vagy Tarzan figurájára, aki az afrikai dzsungelben élő emberszabású majmok gondoskodásának köszönheti életét? Hihetetlennek tűnő történetekkel vadonban nevelkedett gyerekekről nem csak a mesékben találkozhatsz – jöjjenek a való élet Tarzanjai és Mauglijai. Család--Nyílt levél egy túl tökéletes sógornőhözhttp://www.life.hu/csalad/20161114-nyilt-level-a-tul-tokeletes-sogornohoz.htmlMég a legjobb családokban is előfordul, hogy a rokonok nem nagyon jönnek ki egymással. Az alábbi levél írójának a sogórnőjével van problémája, mert - ahogyan ő mondja - a másik nő túlságosan is tökéletes. Vajon hosszú távon is éket vághat a féltékenység a kapcsolatukba? CsaládThinkstock"Senki nem mondta, hogy lehet, hogy idő előtt megszületik a baba" - Egy koraszülött kislány történetehttp://www.life.hu/csalad/20161115-koraszulottek-vilagnapja-alkalmabol-a-koraszulott-petra-tortenete.htmlPetra csodával határos módon egy ép, egészséges és eleven négyéves kislány. Igen, csodával határos módon, Petra ugyanis csupán 27 hetet töltött édesanyja pocakjában, az apró baba mindössze 600 grammos volt, amikor világra jött. A koraszülöttek világnapja alkalmából Fekete-Körömi Eszterrel, Petra anyukájával beszélgettem. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.