Te is azok közé tartozol, akik számára az egészségtudatos étkezés karácsonykor is fontos? A következő receptek bizonyítják, hogy az ünnepek alatt sem kell lemondanunk a finom falatokról, csak éppen a hozzávalókat kell kicsit körültekintőbben megválasztani. Íme, három kedvencünk, a Naspolya Nassolda, a Sovány vigasz és a Barna konyhája egyik szuper karácsonyi receptje!

Naspolya Nassolda

Bárányos Réka és Novák Ádám számára a Naspolya hivatás, hobbi és szenvedély: "Hisszük, hogy a nassolásnak az élet szeretnivaló dolgai között van a helye! Kizárólag olyan finomságokkal várunk benneteket, amelyeket mi magunk is nap mint nap fogyasztunk – így a legjobb szívvel tudjuk kínálni nektek. Földünk csodálatos növényi táplálékok sokaságát kínálja – mi belőlük alkotjuk desszertjeinket. A nyers gyümölcsök, zöldségek és magvak beltartalmi értékei felbecsülhetetlenek, ezért mi főzés-sütés-párolás, azaz hőkezelés nélkül dolgozunk, az alapanyagok teljes tiszteletben tartásával. Desszertjeink így nemcsak finomak, hanem vitaminokban, tápanyagokban és élő enzimekben is gazdagok. A Naspolya műhelye egész más, mint egy hagyományos cukrászdáé: egy desszertkonyhától szokatlan a liszt, tojás, tej és tejtermékek teljes mellőzése. Külön hangsúlyt helyezünk a biogazdálkodásokból származó hozzávalók és a szezonális gyümölcsök beszerzésére, valamint a helyi termelők preferálására. Csak így készíthetünk élő, éltető, könnyű és valóban egészséges finomságokat nektek."

Datolyagolyó

Fejenként vajon mennyi kókuszgolyót ehettünk meg életünk során? Ennek a műfajnak egy naspolyás verziója a datolyagolyó. A pofonegyszerű alapreceptet gazdag fantáziával ízesíthetjük, például fahéjjal, karobbal vagy mézben áztatott narancshéjjal. Érdemes vele kísérletezni, nagyon hálás alaprecept.

DatolyagolyóForrás: Naspolya Nassolda

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze datolya
  • 1 csésze kesudió/dió/mandula, de akár vegyesen is használhatóak
  • Fűszerezés: karácsonykor előszeretettel használok szerencsendiót, fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget és gyömbért, vagy mézbe áztatott bionarancshéjat
  • Díszítés: mandulaőrlemény

Elkészítés:

A datolyát vágd egészen apró darabokra, a magokat őröld meg. Kézzel gyúrd össze először csak a feldarabolt datolyát, egy ragacsos masszát fogsz kapni. Ezt dolgozd össze egynemű állagúvá az őrölt mandulával, fűszerezd kedved és ízlésed szerint, majd gyúrj belőle neked tetsző méretű golyócskákat. Ha úgy tartja kedved, nyújtsd ki a masszát és kiszúróforma segítségével készíts karácsonyi "aprósüteményt" belőlük!

Sovány vigasz  

A Sovány vigasz megálmodói, Csurpek Klaudia és Barbara maguk is gluténérzékenységgel küzdenek. Barbara ráasául a laktózra, a fruktózra és a keményítőre is érzékeny. Az édességet persze mindketten imádják. "Mi nem elsősorban a kalóriaszegény süteményekre specializálódtunk. Számunkra az a legfontosabb, hogy az ételallergiával küzdők is élvezhessék a hagyományos, megszokott ízeket. Nem a klasszikus cukrászsüteményeket készítjük, sokkal inkább a házias jellegű sütiket favorizáljuk. Ami még igazán a specialitásunk, az az, hogy nagyon szeretünk különböző édességeket, csokikat átalakítani sütemények formájára. Ilyen például a snickers torta, a Kinder Maxi King szelet és hasonlók. Ezek az ízek, amiket mindenki szeret, általunk a gluténérzékenyekhez is eljuthatnak."

Mézes krémes

Karácsonyra mi a mézes krémes piténk receptjét ajánljuk fahéjas alma fedővel.

Mézes krémesForrás: Sovány vigasz

Hozzávalók:

(12 személyes pitéhez)

  • 30 dkg cukor vagy xilit
  • 2 k.kanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 4 ek méz vagy mézpótló
  • 6 dkg zsír
  • 5 kanál tej
  • 80 dkg rizsliszt

Krémhez:

  • 1 kocka margarin
  • 150 g xilit
  • fél liter tej
  • rizsdara

A sütemény tetejéhez:

  • 1, kg alma
  • fahéj
  • 2 tojásfehérje

A pite hozzávalóit gőz felett 6 perc alatt kikeverjük. Levesszük a gőzről, és hozzáadunk 80 dkg rizslisztet. Összegyúrjuk, és a háromnegyedével kibélelünk egy pitetálat. A maradékot kinyújtjuk, és karácsonyi formákat szaggatunk belőle. Kisütjük a tepsi alsó felén a pitét és a formákat is. Vigyázz, nem kell keményre sütni! Ezután elkészítjük a krémet.

Egy kocka Liga vajat (laktózmentes) kikeverünk ízlés szerint (kb. 150 g) xilittel vagy porcukorral. Fél liter tejben nagyon sűrű tejdarát főzünk rizsdarából. Ha kész, kihűtjük, és hozzákeverjük a cukros vajat. Beletesszük a pitetésztába a krémet, és elkészítjük az almaréteget.

1,5 kg almát kockára vágunk, ízlés szerint egy kis cukorral a lábosban összefőzzük kb. fél óra alatt. Teszünk bele fahéjat. Felverünk 2 tojásfehérjét, amit összekeverük az almával, tepsibe tesszük, és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. Rákanalazzuk a pite tetejére, befedjük a kiszaggatott és előre megsütött formákkal. Majd hűtőbe tesszük 24 órára. Karamellel díszíthetjük.

Barna konyhája  

Életmódváltása miatt került igazán közel a gasztronómiához Kiss Barna: "Egy médiavállalatnál vagyok felelős egy partneri üzletág működéséért, és emellett a szabadidőm nagy részét a gasztronómia iránti érdeklődésem tölti ki. Közel két évvel ezelőtt elhatároztam, hogy életmódot váltok úgy, hogy beépítem a mozgást a napi elfoglaltságaimba és odafigyelek arra, mit eszem. A kezdeti lépések nem voltak könnyűek egyik téren sem, de most már elmondhatom, hogy megvalósítható. Az étkezésem újragondolásakor rá kellett jönnöm arra, hogy biztosan csak arról az ételről tudom, valójában milyen összetevőket tartalmaz, amit én készítek. Így nem nagyon volt más választásom, mint hogy saját magam kezdjek el napi szinten főzni és sütni. Így kerültem közelebbi kapcsolatba a gasztronómiával. Az ételek elkészítésénél számomra fontos szempont, hogy egészségesek legyenek: igyekszem cukor és fehér liszt használata nélkül sütni-főzni. Más összetevők esetében viszont néha megengedő vagyok."

Édesburgonya-torta A hagyományos karácsonyi kekszek és sütemények mellé ajánlok egy tortakülönlegességet, aminek legfontosabb összetevője az édesburgonya.

Édesburgonya-tortaForrás: Barna konyhája

Hozzávalók:

(250 ml-es csészével, 18 cm-es tortaformához)

A tortához:

  • 3/4 csésze sárga édesburgonya-püré
  • 1/2 csésze víz
  • 1/4 csésze méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 csésze rizsliszt
  • 1/3 csésze nyírfacukor (vagy eritrit, xilit, stevia)
  • 1/3 csésze zsírszegény, cukrozatlan kakaó
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3-5 evőkanál laktózmentes tej
  • 1 tojás

A krémhez:

  • 1/2 csésze sárga édesburgonya-püré
  • 1/3-1/2 csésze nyírfacukor (vagy eritrit, xilit, stevia)
  • 1/4 csésze cukrozatlan kakaó
  • 1/4 csésze házi mogyoróvaj
  • csipet só
  • 2-3 evőkanál laktózmentes tej
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés:

Az édesburgonyát (kb. 1 kg) megtisztítjuk, kockára vágjuk és 13-15 perc alatt puhára főzzük. A hőkezelt édesburgonyát villával összetörjük, vagy krumplinyomóval kinyomjuk, és hagyjuk kihűlni. Ha már langyos, akkor turmixgépbe tesszük a pürét, a vizet, mézet, balzsamecetet, vaníliát, tojást, és alaposan összeturmixoljuk. (Botmixerrel is kiválóan össze lehet dolgozni az alapanyagokat.)

Egy tálba összeszitáljuk a száraz alapanyagokat, és hozzáadjuk a leturmixolt masszát. Alaposan összekeverjük. Ha nagyon sűrűnek tűnik a tészta, akkor néhány kanál tejjel folyósabbá tehetjük. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és 180 Celsius-fokosra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 23-25 perc alatt, illetve tűpróbáig készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Mogyoróvajat házilag viszonylag egyszerűen készíthetünk: tegyünk sózatlan mogyorót egy aprítóba és addig aprítsuk, amíg krémes mogyóróvajat nem kapunk. Ha ez kész, az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe, és addig turmixoljuk, amíg teljesen sima, krémes nem lesz. Botmixerrel itt is helyettesíthetjük a turmixgépet. Az elkészített krémet felhasználásig hűtőbe tesszük. Ha a torta kihűlt, kenjük rá a krémet, és díszítsük ízlés szerint.