Takarítani senki sem szeret, ám szerencsére vannak olyan okos tippek, amikkel ha egy kicsikét is, de könnyíteni lehet ezen az utálatos procedúrán. Nagytakarításra fel, kövesd praktikus tanácsainkat!

Kezdésnek a textilek 

Mielőtt belevetnéd magad a portörlésbe vagy éppen az ablakpucolásba, koncentrálj inkább a lakásban található textilekre, úgy mint a szőnyegek, függönyök, terítők és ruhák. Cseréld a sötét, vaskos függönyöket könnyebbekre – és frissen mosottakra –, a terítőket pedig vékonyabb, vidám tavaszi színekben pompázó darabokra. A télikabátok, vastag nadrágok és pulóverek ideje is lejárt, ezek dobozokba vagy egy félreeső szekrénybe kerülhetnek. 

Cseréld le a lakásban lévő textíliákat vékonyabb, vidámabb darabokraForrás: Thinkstock

Szortírozás 

Szedd össze azokat a dolgokat, amelyeket nem kedvelsz, nem használsz, és vagy ajándékozd el őket, vagy tedd el őket egy tárolóba. Ahhoz, hogy kényelmesen rendet tudjál tenni, helyre és átláthatóságra van szükséged, ami egy zsúfolt lakásban nehezen lenne megvalósítható. 

Föntről lefelé 

Van, aki szerint a porszívózás, van, aki szerint a portörlés művelete az előrébb való, abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy a föntről lefelé szabály minden esetben érvényes. Először a sarkokból szedd le a pókhálókat, töröld le a képeket, a fürdőszobában a csempét, a bútorok mögött a falat, aztán jöhetnek a polcok, a bútorok, végül a padló. 

Föntről lefelé takarítsForrás: Giphy

Spórolj időt 

Bár a nagytakarítás sosem tarthat elég rövid ideig, azért több lehetőséged is van az idő- és energiamegtakarításra: ablakpucolás vagy pókhálózás előtt áztasd be a konyhai zsírpöttyös felületeket, gáztűzhelyet, pultot súrolószeres keverékbe, és hagyd állni. A fürdőszobában a kádat, csempét, csapokat ugyanígy beáztathatod, s míg valami más feladatot végzel, a tisztítószerek feloldják a makacs, sok súrolást igénylő szennyeződéseket. 

Kevesebb szenvedés 

Alig bírod magad rávenni, hogy létrára mássz, és az összes esőcseppet lesúrold az ablakokról, vagy hogy a hatalmas könyvespolc minden szegletét portalanítsd? Jöjjön akkor egy kis zene, hidd el a kedvenc bulizós dalaidra a takarítás is könnyebben megy, az ablakok és a polcok pedig szinte maguktól kezdenek ragyogni.