Tihany - Az ezerarcú levendula hazája

Fotó: Béky-Halász Zoltán -
utazás turizmus Tihany belföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szeretnéd végiglátogatni hazánk legszebb településeit, akkor Tihanyt semmiképp se hagyd ki a sorból. 

A település a Tihanyi-félszigeten található, a Balaton északi partján, Veszprém megyében. A községben számos látnivalóval lehet találkozni, nem is beszélve a lélegzetelállító panorámáról és a híres levendulaföldről. Tihany a fővárostól körülbelül 140 km-re helyezkedik el, így akár egy egynapos kirándulás keretein belül is jó úti cél lehet.

Tihanyi apátság

A bencés apátság, amely a Tihanyi-félsziget keleti részén található, jelenleg önálló monostor. Történelmi emlékeket őriz, ugyanis szerencsésen átvészelte az 1241–42-es tatárjárást, bár ezt követően felhúztak köré egy erődítményt. A kolostor történetében a törökök jelentettek komoly fordulatot, ugyanis a velük való harcok során az apátság a végvárrendszer egyik fontos pillére lett.

A török csatákat követően az erődítmények már szükségtelenné váltak, lebontották őket, így azokat ma már nem láthatjuk. Az épületben napjainkban kilenc szerzetes él, ők felelősek Tihany és a környező települések lelkipásztori szolgálataiért, de ezenkívül lelki gyakorlatokat és egyéb programokat is szerveznek.

A Tihanyi-félsziget keleti részén található Fotó: Béky-Halász Zoltán

Visszhang

Ez a település egyik legismertebb jelensége. A Visszhang-dombon elhelyezett „echókőről” elkiáltott hangok visszaverődnek az apátság északi faláról, ami úgy 300 méterre van, a hang így nagyjából 2 másodperc alatt ér vissza, és a legjobb esetben hétszer verődik vissza. Éppen ezért érdemes végiggondolni, miket ordibálunk a levegőbe, nem ajánlatos veszekedni vagy szerelmet vallani a közelében, mert akkor annak mindenki más is fültanúja lehet.

Skanzen

A Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum vagy más néven Skanzen szintén egy izgalmas turisztikai látványosság. Ide betérve ismét egy kicsit visszarepülhetünk az időben, és az eredeti állapotukban megőrzött lakóházak között sétálgatva betekintést nyerhetünk a régi idők embereinek életmódjába.

Igazi nádfedeles, tornácos, fehérre vakolt falú házakat láthatunk, és belépve még a belső elosztást is szemügyre vehetjük. Érdemes fejben összehasonlítani az akkori lakhelyeket a mostani elvárásainkkal. Sokat változott azóta az idő.

Levendulás

A tihanyi levendulás igazi büszkesége az országunknak, ugyanis ez Magyarország első ipari célú levendulaültetvénye. Nem meglepő, hogy ezek után a levendula lett Tihany, illetve a félsziget szimbóluma is. Az illatos növény átlagosan június közepén szokott virágba borulni, szemet gyönyörködtető látványt nyújtva ezzel a látogatóknak. Nem beszélve arról a mesebeli, édeskés illatról, amit lágyan visz a nyári szellő szerte a környéken.

A tihanyi levendulás igazi büszkesége az országunknak Fotó: Béky-Halász Zoltán

Minden évben szerveznek levendulafesztivált is, és mi magunk is szedhetünk a csodanövényből. Nem túlzás „csodának” nevezni, ugyanis tisztálkodószer, étel, ital, dekoráció és gyógyhatású készítmények is készülnek belőle, igazi univerzális növény.

Kálvária

A Visszhang-domb melletti Kálvária-dombon található. 1927-ben készült el, és szentelték fel, nevét az utolsó magyar királyról, IV. Károlyról kapta. A Kálvária Krisztus szenvedéstörténetét mutatja be. De a keresztúttal a trianoni döntés következtében megcsonkított Magyarország tragikus sorsát is szimbolizálni kívánták: építésekor az önálló vagy összevont vármegyék vállalták egy-egy stáció felállítását, amelyre a címerüket is ráírták.

Ezért érthetően mindenki zokon vette, amikor politikai okokra hivatkozva 1960-ban lerombolták. Később azonban kezdeményezték a visszaépítését, ám a ledöntött szobrok visszaszerzése elég sok időt igényelt, ugyanis az ország több pontjáról kellett odaszállítani őket. Most azonban már a régi pompájában ragyog, mindenki meglátogathatja.

Természetesen még ezer látványosság található Tihanyban, ezért azokat a szépségeket, melyekre bővebben nem tértünk ki, egy galéria keretében szeretnénk bemutatni nektek. Köszönet a képekért a Life.hu képszerkesztőjének, Szakadáti Olivernek (aki korábban a jeges Balatonról készült fotóival örvendeztetett meg minket), valamint Czakó Balázsnak és Béky-Halász Zoltánnak.

/1704/Tihan201746225730A családi nyaralások új célpontja: gondolj másképp Dubajra!http://www.life.hu/lifeutazas/20170330-dubaj-csaladdal-az-uj-nyaralasi-uti-cel.htmlFelfoghatatlan gazdagság, elképesztő luxus és fényűző élet – elsőre sokak fejében még így él a Perzsa-öböl partján fekvő Dubaj. Pedig a fejlesztéseknek és milliárdos beruházásoknak hála Dubaj már nem csupán a luxuséletre vágyókat vonzaná magához, hanem a családi nyaralások helyszínévé szeretne válni. Mindennek pedig semmi akadálya nincs. Utazás--Közel és mégis mindentől távol: Dobogókőhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170327-dobogoko-egy-budapest-kozeli-pihenohely.htmlUtaznál valahova, de nem akarsz nagy távolságot megtenni? Nem is kell feltétlenül messzire menni ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadhassunk a városi körforgásból. Utazás--Kisokos kezdő túrázóknakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170327-tura-az-a-alacsony-tatraban.html"Merj nagyot álmodni!" - szól az inspiráló idézet. Így, amikor felmerült a gerinctúra ötlete az Alacsony- Tátrában, lelkesen vágtam rá, hogy persze. A lélegzetelállító kilátás és a talpam alatt ropogó hó gondolata kiütéssel győzött a kishitűségem felett, hogy talán túl nagy falat ez nekem. A négynapos kaland végül rengeteg élménnyel és még annál is több tanulsággal zárult. Úti beszámoló következik. Utazás--Lillafüred: Magyarország egy falatnyi csodájahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170321-latnivalok-lillafureden.htmlHa szereted a szép tájakat, a történelmet, a kirándulást, és mindezt hazai pályán szeretnéd megtapasztalni, akkor utazz el Lillafüredre. A külföldi turisták körében is népszerű település minden évszakban csodálatra méltó. Utazás--Három tó Európában, amelytől eláll a lélegzetedhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170318-europa-harom-gyonyoru-tava-bled-como-es-plitvice.htmlA tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk arra, hogy a szabadidőnket a természetben, leginkább vízparton töltsük el. Ha nincs lehetőséged külföldre utazni, a Balaton, a Velencei-tó vagy a Fertő tó mellett is feltöltődhetsz, de mi most három olyan európai tavat mutatunk meg neked, amelyek partjára biztosan mindig visszavágysz majd. UtazásThinkstockŐrületes photobombok a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170226-oruletes-photobombok-nyaralasi-fotok-a-nagyvilagbol.htmlA nyaralási fotók mindannyiunkban boldog emlékeket idéznek fel, ám időnként készül néhány olyan is, amelyek nem biztos, hogy a családi album díszei lesznek. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.