A tízéves, Texasban élő Bishop Curry szörnyű tragédiával szembesült; szomszédja 6 hónapos csecsemője belehalt abba, hogy a felforrósodott autóban hagyták. Ekkor döntötte el, hogy feltalál valamit, ami segít megelőzni a hasonló tragédiákat.

Bishophoz hasonlóan biztosan sok emberben megfordult már az ilyen esetek megelőzésére szolgáló eszköz létjogosultsága, azonban ez a fiú tett is a létrejöttéért. 

Az Oasis nevű szerkezet egyfajta intelligens légkondicionáló- és jelzőeszköz. A hőmérséklet kritikus emelkedésekor hideg levegőt fúj az autóba, valamint értesítést küld a szülőknek és a hatóságoknak. A szerkezetet a tervek szerint a vezető fejtámlájának hátuljára, vagy az autósülésre kellene helyezni.

A Bishop által kitalált Oasis nevű szerkezet egyfajta intelligens légkondicionáló- és jelzőeszközForrás: Bishop Curry IV.

A kisfiú apja gyűjtést szervezett, hogy a tényleges eszköz kifejlesztése megkezdődhessen, mivel eddig csak a működésének elvei és egy 3D-s prototípus áll a Curry család rendelkezésére. A cél 20 000 dollár volt, de ezt mára nem csupán elérni sikerült, de jóval túl is lépték. Ez lefedi az első készülék elkészítését és a gyártás megkezdését, valamint a szabadalmat.

Sok segítséget kapok a szüleimtől és a barátaimtól  – mondta Bishop Curry a Fox Newsnak. A fiú mellett nemcsak a családja, de barátai, osztálytársai is teljes mellszélességgel kiállnak, és ami még fontosabb, hisznek benne. Amikor Bishop felnő, karrierjét a találmányok köré kívánja összpontosítani, ideértve az időgépet is.

Mi is több olyan esetről számoltunk már be, amikor a szülők felelőtlenségéért kisgyermekeknek kellett megfizetniük. Egy átlagos nyári meleg is képes egy lezárt autóban akár 40-50 fokos hőséget is okozni. Minél kisebb egy gyermek, és minél több időt tölt el így, annál nagyobb károkat szenved. Kiszárad, elájul, akár bele is halhat.

Minél kisebb egy gyermek, és minél több időt tölt el így, annál nagyobb károkat szenvedhetForrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Végzetes feledékenység? Miért hagyod az autóban a gyerekedet?

Az ilyen jellegű feledékenység könnyen fordulhat át tragédiába is. Bár azt gondolnánk, hogy egy szülővel ilyen nem történhet meg, nem létezik, hogy az autóban felejtheti a gyerekét egy apa vagy anya - drámák sora bizonyítja ennek ellenkezőjét.

Ha az utcán járva egy bezárt autóban meglátunk egy kisgyereket, nyugodtan törjük be az ablakot, és hívjunk mentőt, rendőrt.  Természetesen ez ugyanúgy vonatkozik a kocsiban hagyott állatokra is, mivel a hőség rájuk is épp olyan hatással van! Felelőtlen emberek mindig lesznek, de amíg nem kerül valóban forgalomba az Oasis, addig bizony érdemes mindig nyitott szemmel járni, hiszen életet menthetünk.